RECEPTI LOVAČKE KUHINJE
Čorba od pernate divljači
Za ovu čorbu se koriste starije ptice ili one ružno prostreljene koje ne mogu da se peku. Sasvim dobro će za nju ići fazan, divlja patka pa i divlja guska...
Glas javnosti
Potrebne namirnice:
- 1 fazan (ili divlja patka ili divlja guska)
- 500 g goveđih ili telećih kostiju
- 1 crni luk
- 1 karanfilić (klinčić)
- 1 čen belog luka
- 8-10 zrna bibera
- 100 g pečuraka
- 250 g zelenila za supu
- pola čaše crnog vina
- pola čaše kisele pavlake
- 30 g putera
- 30 g brašna
- pola limuna
- malo mlevenog muskatovog oraha
- 1 kašika seckanog svežeg peršunovog lista
- 1-2 zemičke.
Priprema:
Očišćenog fazana oprati i podeliti na porcije (ovde bez marinade). Oprane goveđe kosti složiti na dno srednje velike šerpe, sipati 2-2,5 litre vode pa kad proključa staviti meso.
Kad voda ponovo proključa smanjiti vatru i dodati crni luk koji je našpikovan karanfilićem (klinčić), kao i beli luk i biber. Staviti očišćenu i isečenu na kolutove zelen i isečene pečurke. Kuvati na tihoj vatri toliko dugo dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
Skinuti masnoću sa površine čorbe (penu), a čistu supu kutlačom pažljivo presuti u drugi sud, da se ne zamuti. Meso odvojiti od kostiju i samleti ga na mašini za meso tri puta! Meso propržiti na puteru da dobije braon boju, dodati brašno, razrediti supom i zatim sipatu u svu supu u loncu.
Dodati pavlaku i malo muskatnog oraha i sačekati da proključa. Na kraju dodati so, limunov sok i iseckan peršunov list. Na puteru propržiti zemičke isečene na kockice.
Sipati čorbu i dodati pržene kockice...
Prijatno.
........
Glas javnosti (8.3.2009)
Natura Online (7.6.2009)