RECEPTI LOVAČKE KUHINJE

Gulaš od veprovine za šest osoba

gulas-od-veprovine_1

Za marinadu očistite i vrlo sitno naseckajte dve glavice crnog i čen belog luka, a dve šargarepe narendajte. Pomešajte, posolite i pobiberite. Veprovinu narežite na kocke oko pet centimetara, začinite pripremljenom smesom, te zalijte vinom i maslinovim uljem...

Glas javnosti

 

Sastojci:

  • 8 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 4 šargarepe
  • 2 kg mesa od plećke mladog vepra
  • 1,5 dl jakog crnog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber
  • 2 lovorova lista
  • malo peršuna
  • 150 grama dimljene slanine
  • mast ili ulje
  • 2 kašike brašna
  • majkina dušica
  • kožica dimljene slanine
  • tucani karanfilić.

Priprema:

Za marinadu očistite i vrlo sitno naseckajte dve glavice crnog i čen belog luka, a dve šargarepe narendajte. Pomešajte, posolite i pobiberite.

Veprovinu narežite na kocke oko pet centimetara, začinite pripremljenom smesom, te zalijte vinom i maslinovim uljem. Dodati seckano začinsko bilje i ostavite na hladnom jedan dan.

Zatim slaninu narežite na kocke oko dva cm i ispržite sa naseckanim preostalim lukom. Dodajte preostale narezane šargarepe i veprovinu, pa pržite da porumeni. Pobrašnjavite  i propržite da poprimi boju.

Zalijte oceđenom marinadom koju ste kuvanjem upola smanjili. Oljuštite i naseckajte preostali beli luk, dodajte tucani karanfilić i pospite kožicu od slanine. Čvrsto je savijte i zamotajte koncem. Dodajte majkinu dušicu i lovor. Kad provri, kuvajte tri sata na laganoj vatri. Posolite i pobiberite. Uz gulaš ponudite testeninu začinjene maslacem.

Za prilog:

500 grama testenine, 50 grama maslaca.

........

Glas javnosti (22.2.2009)

Natura Online (12.4.2009)