RECEPTI LOVAČKE KUHINJE
Gulaš od veprovine za šest osoba
Za marinadu očistite i vrlo sitno naseckajte dve glavice crnog i čen belog luka, a dve šargarepe narendajte. Pomešajte, posolite i pobiberite. Veprovinu narežite na kocke oko pet centimetara, začinite pripremljenom smesom, te zalijte vinom i maslinovim uljem...
Glas javnosti
Sastojci:
- 8 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 4 šargarepe
- 2 kg mesa od plećke mladog vepra
- 1,5 dl jakog crnog vina
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- 2 lovorova lista
- malo peršuna
- 150 grama dimljene slanine
- mast ili ulje
- 2 kašike brašna
- majkina dušica
- kožica dimljene slanine
- tucani karanfilić.
Priprema:
Za marinadu očistite i vrlo sitno naseckajte dve glavice crnog i čen belog luka, a dve šargarepe narendajte. Pomešajte, posolite i pobiberite.
Veprovinu narežite na kocke oko pet centimetara, začinite pripremljenom smesom, te zalijte vinom i maslinovim uljem. Dodati seckano začinsko bilje i ostavite na hladnom jedan dan.
Zatim slaninu narežite na kocke oko dva cm i ispržite sa naseckanim preostalim lukom. Dodajte preostale narezane šargarepe i veprovinu, pa pržite da porumeni. Pobrašnjavite i propržite da poprimi boju.
Zalijte oceđenom marinadom koju ste kuvanjem upola smanjili. Oljuštite i naseckajte preostali beli luk, dodajte tucani karanfilić i pospite kožicu od slanine. Čvrsto je savijte i zamotajte koncem. Dodajte majkinu dušicu i lovor. Kad provri, kuvajte tri sata na laganoj vatri. Posolite i pobiberite. Uz gulaš ponudite testeninu začinjene maslacem.
Za prilog:
500 grama testenine, 50 grama maslaca.
........
Glas javnosti (22.2.2009)
Natura Online (12.4.2009)