LOVAČKA KUHINJA
Fazan za dvoje
Fazana posolimo i pobiberimo, te ga iznutra zalijemo konjakom. Na prsni deo poređamo režnjeve slanine i pričvrstimo čačkalicom...
Glas javnosti
Sastojci:
- jedan mladi fazan
- so, biber
- konjak ili vinjak
- dva režnja masne slanine
- jedna glavica crnog luka
- jedna šargarepa
- jedna četvrtina korena celera
- dve kašičice maslaca
- jedna kašičica bobica borovnice
- 2,5 dl kvalitetnog crnog vina
- 2,5 dl kisele pavlake.
Priprema:
Fazana posolimo i pobiberimo, te ga iznutra zalijemo konjakom. Na prsni deo poređamo režnjeve slanine i pričvrstimo čačkalicom.
Crni luk, šargarepu i celer narežemo na veće komade. Maslac zagrejemo u posudi, te fazana malo prodinstamo.
Dodamo povrće i izgnječene bobice borovnice. Sve zajedno peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 35 minuta. Skinemo slaninu i fazana pečemo još 10 minuta. Fazana nakon toga izvadimo iz posude. U posudu ulijemo vino, kuvamo pet minuta, te propasiramo povrće. U sos dodamo pavlaku.
Kao prilog mogu se dodati pomfri, kuvano povrće i majonez.
Služiti toplo.
.........
Glas javnosti (1.2.2009)
Natura Online (25.3.2009)