LOV NA PREDATORE U MILOŠEVCU KOD VELIKE PLANE

Odstreljena 22 šakala

sakali-i-lovci-velika-plana1

Sve veći broj ove divljači nameće uzbunu najvišeg stepena; šakal čija opreznost, vitalnost, kao i uspešan odgoj većine štenadi iz legla, svojim širenjem ozbiljno utiče na naš ekosistem. Između ostalog, sve su češći i saobraćajni udesi izazvani sudarom sa ovom životinjom čija masa dostiže i do 16 kilograma.

Piše Slavoljub Dragišić

U Miloševcu kod Velike Plane, proteklog vikenda, dobro organizovanim lovom na predatore, odstreljena su 22 šakala, što je do sada nezabeleženo.

Ukoliko se ima u vidu da je lov organizovan na relativno malom terenu i činjenica da je još desetak jedinki uspelo da pobegne, brojno stanje ove divljači nameće uzbunu najvišeg stepena. Naime, šakal čija opreznost, vitalnost, kao i uspešan odgoj većine štenadi iz legla, svojim širenjem ozbiljno utiče na ekosistem.

Sve su češći i saobraćajni udesi izazvani sudarom s ovom životinjom, čija masa dostiže 16 kilograma. Nekoliko takvih slučaja evidentirano je na regionalnom putu za Požarevac.

sakali-velika-plana-2

Nepromišljenom "udvaračkom“ politikom prema Evropi, svojevremeno je u Srbiji zaštićen kormoran koji sada čini neverovatne štete na ribljoj mlađi. Podstaknuti ovim iskustvom u nekim sredinama, pokušano je samoinicijativno trovanje šakala ili čak pokušaj širenja bolesti bacanjem štenadi pasa uginulih od štenećaka, što je vrlo opasno.

Nadležne službe republičke veterinarske i lovne inspekcije se ne oglašavaju. Sve češće se piše da se pojedinci iz lovne inspekcije bave pokušajima iznude novca reketiranjem, a njihovi šefovi ubijanjem jelena lopatara u vojnim objektima ili tamanjenjem polupitomih fazana tek ispuštenih iz fazanerije.

Nadležni Lovački savez Srbije, koji u saradnji sa resornim ministarstvom treba da stimuliše regularni odstrel šakala i držanje njegovog brojnog stanja pod kontrolom, bavi se drugim stvarima. Čelnici LSS zloupotrebom i falsifikovanjem Skupštinskih odluka pokušavaju da sebi stvore uslove za nastavak pljačke 90.000 lovaca Srbije.

Ovakva klima dodatno pogoduje šakalu, čija ekspanzija neće moći da se kontroliše, a seljacima uskoro predstoji da samoorganizovanjem štite svoju stoku.

.........

Natura Online (15.2.2009)