VIŠE OD OBIČNOG LOVA

Sabor lovaca u Pirotu

lov-u-pirotu1

Angažovanjem i dobrom organizacijom domaćina, u ovom lovu pokrenuto je nekoliko vukova, lisica i šakala, a odstreljena je vučica od oko 40 kilograma i dva lisca. Rukovodstvo Lovačkog udruženja "Ponišavlje" iz Pirota potrudilo se i za kasnije druženje i ručak, a to obično ne "prolazi" bez sjajnih lovačkih priča i šala...

Piše Slavoljub Dragišić

Februar je mesec lovačkog saborovanja i pogonskih lovova na predatore. Namerno izbegavamo termin hajka zbog raznih organizacija za zaštitu životinja koje na to reaguju, a ne primećuju istovremeno 700.000 gladnih stanovnika Srbije...

Pre svega zbog aktuelne krize sabori se sve češće svode samo na organizovanje lova dok je pratećih sadržaja manje, ali i zbog još jednog posebnog razloga, a to je mogućnost da lovci u međusobnim kontaktima saznaju nešto više o prljavim igrama čelnika Lovačkog saveza Srbije.

Pozitivno iskustvo sa prošlogodišnjeg sabora u Pirotu opredelilo nas je da, po magli i zaleđenom kolovozu, krenemo na put. Posle 300 kilometara naporne vožnje u grupi smo sa 250 učesnika, među kojima je i Danica Kovač iz Beograda, jedina žena lovac ovog jutra.

Snegom prekrivena planina, sunčano jutro i obilje tragova divljači obećavaju dobar lov. Agilni upravnik lovišta Ljubiša Stanković i lovočuvar Nenad Spasić raspoređuju nas na čeke. Jedan od tek raspoređenih lovaca puca na lisicu iako pogon još nije krenuo. Za našu disciplinu ne bi bilo vredno pomena, da se na tridesetak metara od lisice nije pojavio lovac koji se sam postavio 200 metara ispred linije dočeka. Kasnije smo saznali da nije bio jedini; tako se najčešće ponašaju i lovci iz drugih gradova koji su članovi u Pirotu i poznaju teren.

lov-u-pirotu2

Među gostima na čeki u našoj liniji bio je i "poznati" lovac iz Kruševca koji je gotovo sve vreme trajanja lova telefonirao. Ipak, angažovanjem domaćina sve se završilo sa rezultatom. Pokrenuto je nekoliko vukova, lisica i šakala, a odstreljena je vučica od oko 40 kilograma i dva lisca.

Rukovodstvo Lovačkog udruženja "Ponišavlje" iz Pirota potrudilo se i oko obezbeđenja dobrih uslova za druženje i ručak posle lova, a to ne "prolazi" bez lovačkih priča i šala. Salvu smeha, doduše, uz poneki kiseo, izazvala je priča potpisnika ovih redova o "čudu" koje se desilo posle lova.

- Nastojeći da pronađem i kupim poznati pirotski kačkavalj po radnjama u centru Pirota pronašao sam dinar. Brzo sam ga strpao u džep da se ne javi nekoliko hiljada vlasnika ili da me ne optuže zbog odlivanja lokalnog kapitala - ispričao sam ja.

Ali, i domaćini su nam ispričali o drugom čudu tog dana. Pošto je u lovu učestvovao i predsednik LSS, sa dvojicom prijatelja, raspoređen je na najizvesnije mesto za pucanje, ali je par vukova dočekan neposredno ispred tog mesta od drugog lovca. Domaći lovci koji su bolji poznavaoci situacije u lovstvu Srbije, prokomentarisali su: "Zna onaj odozgo ko ne zaslužuje!"

Nastojeći da za videla prevalimo što veći deo puta ka Beogradu krenuli smo iz Pirota uz stav: "Sabor lovaca u Pirotu 2011 - PREPORUČUJEMO!"

.........

Natura Online (26.2.2010)