BILTEN ZA LOVSTVO I BIODIVERZITET U SRBIJI *

Lovci u godini biodiverziteta

cic-logo1

cic-logo-2

* (LoBi br 1 Januar 2009) uređuje Momir Žestić, dipl. ecc

Dragi prijatelji prirode i lovstva,

Povodom proglašenja Godine biodiverziteta, a u cilju restruktuiranja i odavanja priznanja generacijskom doprinosu na zaštiti prirode i divljači, njegovom unapređenju, informisanju i uključenju šire javnosti u ovaj društveno koristan i human delokrug ljudskih aktivnosti, pridružujemo se inicijativi CIC-a pokretanjem LoBi Biltena čija misija je da unapredi i upozna širu lovačku i ostalu javnost sa aktivnostima lovačkih udruženja, Saveza, resornih ministarstava i sekretarijata Republike Srbije, međunarodnih asocijacija poput CIC-a , FACE sa sedam milona članova, IUCN, EBCD, Bird Watching, Natura 2000, Parlamenta EU i UN na planu zaštite i unapređenje životne sredine kroz održivo korišćenje prirodnih resursa i razvoja lovstva.

Neophodno je izaći iz lokalnih okvira i zvanično preuzeti vodeću ulogu koju naša lovačka udruženja, sa svojih 80.000 članova, imaju kroz savremene vidove povezivanja sa drugim NVO, lokalnom samoupravom, ministarstvima i međunarodnim asocijacijama kroz realizaciju postojećeg programa i novih projekata, za koje je neophodno i moguće aplikovati u domaćim i Pristupnim fondovima Evropske unije koji se trenutno ne koriste od strane LU u toj meri da je samo u Vojvodini, prošle 2009 godine, moglo da se realizuje projekata sa susednim zemljama u vrednosti od najmanje jedan milion evra.

Novim, savremenim pristupom i edukacijom na svim nivoima, uz adekvatnu operativnu i profesionalnu organizaciju, LU će ostvariti mnogo veće efekte i dati još veći doprinos očuvanju prirodnog nasleđa za pokoljenja koja dolaze.

...........

Preuzeto sa sajta CIC-a

Poziv

CIC Novosti (1. januar 2010)

Lovci mogu da naprave razliku!

Šta je biodiverzitet za Vas ?

CIC poziva lovce širom sveta da učestvuju u Međunarodnoj godini biodiverziteta.

Godina biodiverziteta 2010. je jedinstvena prilika da se u fokus javnosti postave uloženi napori lovaca na planu zaštiti prirode!

Ne propustite ovu priliku!

CIC poziva lovce i lovačke organizacije širom sveta da aktivno učestvuju u globalnim naporima očuvanja biodiverziteta od koga svi duboko zavisimo.

Svaki lovac može da deluje i služi kao ambasador u zaštiti biodiverziteta.

U toku Godine biodiverziteta CIC će pokrenuti inicijative kojima se ukazuje na ključnu ulogu lovaca u zaštiti biodiverziteta, a koje će kulminirati na Ceremoniji dodele CIC-ove Markhor nagrade za izvanredno zalaganje na zaštiti prirode kroz održivo korišćenje na Konferenciji 193 zemlje pristupnice Konvenciji o biodiverzitetu, u Nagoji (Japan), oktobra 2010. godine.

Dodatne informacije:

http://www.cic-wildlife.org/index.php?id=489

Ukoliko imate dodatnih pitanja molimo Vas da nam se slobodno obratite na:

CIC Međunarodni savet za zaštitu divljači i prirode

Administrativna kancelarija

H-2092 Budakeszi, P.O. Box 82, Hungary

Phone: +36 23 45 38 30, Fax: +36 23 45 38 32,

E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Inf.** Vice President CIC-a gospodin Milorad Perović

Web: www.cicwildlife.org

.........

Pridružite se i postanite LoBista

Vaše prijave sa kontaktima, mišljenjima, idejama, problemima, projektima, oblicima saradnje i aktivnostima pojedinaca i LU na planu zaštite i unapređenja biodiverziteta šaljite na e mail:

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Liste sa imenima lobista pojedinaca, lovačkih udruženja i NVO su transparentne.

.........

Natura Online (12.1.2010)