TRADICIONALNI SUSRETI LOVACA SRBIJE I RUMUNIJE

Poseta naših lovaca Karaš Severinu 

pobratimi2

Oko trideset lovaca sa svojim porodicama iz Lužnica, Beloševca, Čumića i Kragujevca posetilo je svoje pobratime u pokrajini Karaš Severin. Za meštane Belobreške, Diviće, Požežeana, Moldave i drugih sela dunavske klisure u Rumuniji bio je to istinski praznik, kao i uvek...

Piše Dušan Stanojević

Korene prijateljstva postavio je Sveti Sava, u Bazjašu, još 1225. godine kao misionar i mirotvorac, a pre 15 godina je obnovljena tradicija. Lov je od samog početka ovog pobratimstva bio samo povod da se meštani Lužnica i Belobreške nađu na jednom mestu kao pravi prijatelji.

Koliko je ovaj skup važan događaj pokazuje činjenica da u Lužnicama i u Belobreškoj aktivno učestvuju i supruge lovaca, kao i njihova deca koja jedva čekaju da se sretnu.

Kako je ekspedicija iz Šumadije, raspoređena u desetak automobila, pristizala na zborno mesto u Belobrešoj, domaćini su ih "otimali" u želji da im što pre pokažu svoju dobrodošlicu. To su naši ljudi. Srbi - "Rumuni" koji istinski vole lov. Mnogi domaćini i gosti u razgovoru dočekaju jutro, ali u osam sati svi moraju da budu na zbornom mestu, jer "profesor" Božić kašnjenje nikome ne prašta, a i ne može se pešice uzbrdo.

Organizuje se obruč od lovaca, na preko pet kilometara uz najbolje vodiče sa psima. Kreće pogon. Hajkači se dovikuju, psi laju, buka pokreće svinje, a one kao da znaju kako da se sačuvaju pa već treću godinu zaredom udaraju pravo na Jelića i ulova nema.

Kad se sve završilo, dolazi svečana večera kod Omera, u restoranu u Moldavi, odakle se prostire pogled na Veliko Gradište i Srebrno jezero. Dele se priznanja najzaslužnijima za očuvanje i unapređenje pobratimstva, a onda Mara iz Sokolova preuzima mikrofon pa se uz pesmu zaboravi i na Jelićev propust i na lov, mada planiraju da noćas idu ponovo. To "noćas" se obično završava u nekoj od kafana, a nedelja već sviće.

Lep dan i taman što se izbistriše glave, uz obilazak Moldave i manastira Bazjaš, u kome je iguman naš Kragujevčanin, otac Maksim, mora se nazad.

Mnogi će kada padne prvi sneg ponovo u Belobrešku. Lakše se onda po tragovima otkriva divljač, a i druženja nikad dosta.

.........

Glas javnosti (20.12.2009)

Natura Online (21.12.200)