utorak, mart 31, 2020

 

SAVETNIK ZA LOVCE: KAKO OTKRITI I UPUCATI PERNATU DIVLJAČ

Lov na prepelice

lov prepelice 1

U prirodi je aktivna ujutru, dok ne pripeče sunce i u kasnim popodevnim satima kada se veselo oglašavaju poznatim puć-pu-ruć, kada ih možemo videti kako pretrčavaju puteve i čistine između njiva...

Piše S. Pavlović

Lov na prepelicu (Coturnix coturnix), najmanjeg predstavnika porodice poljskih koka, počinje uskoro. Ova ptica duga je oko 17-18 centimetara, a teška do 160 grama. Telo joj je zdepasto i malo spljošteno pa se zato veoma brzo i vešto provlači kroz travu i žito. Inače, ona je jedina selica među kokama.

GDE ŽIVI, ŠTA RADI

Njeno osnovno stanište su stepe pa otuda, na našim prostorima, najradije bira za stanište parcele pod žitaricama, livade i parcele sa detelinom, sojom i drugim prizemnim kulturama, gde nalazi potreban zaklon i obilje hrane.

Strnjišta su joj omiljena mesta za boravak. Srećemo je, izuzev ritova i bara, na svim terenima od isključivo ravničarskih do visoko planinskih, naročito u sušnim godinama.

U naše krajeve doleće u aprilu sa zimskih staništa iz oblasti Sredozemlja, najčešće iz Afrike. Rasprostranjena je u skoro svim evropskim zemljama do 60 stepeni severne geografske širine, Africi i zemljama južne Azije.

Gnezdi se u našim krajevima gde boravi tokom leta odgajajući mlade i pripremajući se za jesenju seobu, opet na jug. Seoba prepelica počinje od polovine septembra do kraja oktobra.

lov prepelice jaja2

Prepelica ima izuzetno visoku reproduktivnu moć kako bi održala stalni balans za opstanak vrste. U vreme gnežđenja obično snese od 12 do 16 jaja i uspešno izleže sve piliće koji brzo napreduju i, već polovinom leta, sposobni su za samostalni život.

Prepelice leti, intenzivnom ishranom, prikupe dosta sala i tako se pripreme za daleke i neizvesne selidbene pokrete. Mužjak nije uvek sa ženkom i mladima već luta uokolo u potrazi za drugim ženkama.

Ova mala koka odlično pamti svoje staro stanište i mesto gde se izlegla, gde je odrasla i, po pravilu, uvek se tu vraća. U prirodi su aktivne ujutra, dok ne pripreče jako Sunce i u kasnim popodnevnim satima, kada se veselo oglašavaju poznatim "puć-pu-ruć". Tada ih možemo videti kako pretrčavaju puteve i čistine između njiva.

KAKO IH LOVITI?

Od sve naše poljske divljači prepelica pruža najviše sportskog užitka. Preporučljivo je da se ne lovi izjutra sasvim rano, dok ne krene da se hrani. Tada će ostavljati više mirisnih tragova pa će je pas ptičar lakše pronaći. Lov bez psa je nemoguć.

Ujutra se obično nalazi na strnjištima a tek kada ugreje povlači se u parcele sa detelinom, nepokošenom travom, repišta, zapuštene i neobrađene parcele zarasle u travu, gde nalazi najbolji zaklon od jakog sunca i letećih neprijatelja.

Prepelica veoma strpljivo podnosi "markiranje" psa, pa nije retkost da je primetimo šćućurenu u travi na pedalj od njuške psa. Kada odluči da poleti, odbaci se malo nožicama uvis i, uz karakterističan zvuk krila, odleti stotinak metara dalje i spusti se opet u travu. Ne leti visoko, oko jedan i po metar najčešće, pa moramo biti veoma obazrivi pri pucanju.

Inače, prepelice imaju izuzetno ukusno meso. Pravi majstori kuhinje tvrde da je prepeličije meso u samom vrhu najtraženijih delikatesa.

...........

Čime se lovi?

Lovna sezona na prepelice traje od 1.avgusta do 30.septembra i to je idealno vreme da se psi ptičari pripreme i obuče za glavnu sezonu lova na fazana.

Na prepelice treba pucati sa odstojanja od 20 do 30 metara. Ako to činimo na bližim odstojanjima najčešće ćemo je promašiti, a ako se i dogodi da je pogodimo, od nje neće ostati skoro ništa jer će je gust snop sačme razneti.

Najefikasnije vreme lova na prepelice je kada jutro odmakne i počne prepodnevna vrelina, ali i u ranijim popodnevnim satima pa sve do sumraka. Jer, kako se približava veče i one su sve živahnije.

Love se puškama sačmaricama u kalibru 20 i 16 ali su, iako za prepelicu "prejake" u upotrebi i puške u kalibru 12. Obično se koriste lovačiki patroni sa olovnom sačmom 14,12 i 10.

Takođe, moramo da vodimo računa i kako postupamo sa lovinom. Jer, vreme lova je letnje, pa moramo paziti da nam se ulovljene prepelice na jakom suncu i vrućini ne ukvare.

...........

Glas javnosti (12.7.2009)

Natura Online (14.7.2009)

{jcomments off}