utorak, avgust 04, 2020

 

LOVCI SE ODMERILI U DISCIPLINAMA LOVAČKOG VIŠEBOJA

Sabor u Rekovcu

lov-rekovac

U subotu 20. juna lovci Lovačkog udruženja "Levač" iz Rekovca organizovali su tradicionalni sabor lovaca u Raletincu na kome je učestvovalo oko 150 proverenih takmičara, predstavnika lovačkih udruženja iz cele Srbije

Piše D. Stanojević

Lovci su se odmeravali u disciplinama lovačkog višeboja koje se vrednuju za KUP Lovačkog saveza Srbije. U lovačkom višeboju nadmeću se u tri lovačko-sportske discipline: gađanju pokretne mete (vepar), nepokretne mete (srndać) i u gađanju glinenih golubova.

Pored pojedinačnih i ekipnih rezultata vrednuju se i rezultati u sve tri discipline - lovačkom višeboju za pehar LSS.

Treba istaći da je saborovanje lovaca pokrenuto sa ciljem da se unapredi lovna kultura i bezbednost lovaca. U tom cilju je i Zavod za žigosanje oružja iz Kragujevca suorganizator a njihovi stručnjaci, pored davanja saveta, vrše proveru i sitne popravke oružja ("na licu mesta").

Zoran Vasović, direktor ove specijalizovane institucije, kaže da se mora više učiniti kako na kulturi držanja i nošenja oružja tako i na preciznosti u gađanju ne samo na strelištu nego i u lovištu. Cilj je,  pre svega, bezbednost samih lovaca.

Zoran Maksimović, komesar lige Lovačkog saveza Srbije, ističe da se na lovnoj kulturi stalno treba raditi, posebno sa lovačkim podmlatkom. Navodi primer italijanskih strelaca koji u jednoj sezoni ispucaju milion i više patrona na glinene golubove pre ulaska u lovište.  

Posle višečasovnog nadmetanja u sve ti discipline, na svečanom ručku, koji je organizovan u Rekovcu, dodeljene su medalje i pehari Lovačkog saveza Srbije najuspešnijim takmičarima.

Saborovanja lovaca nastaviće se 29. septembra u Guči.

............

Majstori, majstori

U gađanju glinenih golubova disciplina trap pojedinačno prvo mesto osvojio je Dragan Janković iz LU "Karađorđe", drugo mesto Zoran Maksimović iz LU "Dunav" iz Grocke a treće Ljubiša Vasiljević iz Dragačeva.

Ekipno, u ovoj disciplini, prvo mesto pripalo je ekipi "Kalenić" iz Belušića, srebrne medalje i pehar LSS pripale su ekipi LU "Dunav" iz Grocke, a bronzana pehar i medalje osvojila je ekipa LU "Šumadija" iz Kragujevca.

U gađanju statične mete (srndać) prvo mesto, u pojedinačnoj konkurenciji, osvojio je Zoran Maksimović iz Grocke, drugo mesto Kragujevčanin Stevan Pavlović a trećeplasirani je bio Goran Vukićević član ekipe "Dragačevo" iz Guče.  

Pobednik u gađanju pokretne mete (divlji vepar) je bio Radisav Radosavljević iz LU "Šumadija" iz Kragujevca, drugo mesto Slaviša Jevtić iz ekipe domaćina "LU "Levač" a trećeplasirani je Vladimir Pavlović član ekipe "Šumadija" iz Kragujevca.

Ekipno u ovoj disciplini zlatni pehar LSS osvojila je ekipa LU "Dunav" iz Grocke, srebrni LU "Levač" iz Rekovca a trećeplasirana je ekipa LU "Šumadija" iz Kragujevca.

U višeboju, u sve ti discipline (zbirno), pobedio je Zoran Maksimović iz  LU "Dunav" iz Grocke, drugo mesto osvojio je Miloš Vukoičić iz LU "Vladan Milošević" iz Knića a treće mesto pripalo je Radisavu Radosavljeviću takmičaru LU "Šumadija" iz Kragujevca.

...........

Glas javnosti (28.6.2009)

Natura Online (30.6.2009)

{jcomments off}