utorak, septembar 22, 2020

 

PRAKTIČNA ISKUSTVA

Mini fazanerije u prirodi

lov_fazani2

Svake godine, sa početkom zime, fazanska divljač se približava periferiji naseljenih mesta. Pored izgrađenih hranilišta pokazalo se da su najbolja mesta za njihovo prihranjivanje i zapušteni placevi u vikend naseljima jer na njima, van sezone, ima malo ljudi a što obezbeđuje neophodan mir divljači.

Piše Slavoljub Dragišić

Projekat je počeo pre tri godine tako što je na placu u prigradskom naselju od desetak ari, ograđenim pletenom žicom, uraslom u travu i šiblje, posle prvog snega bačeno malo kukuruza u klipu. Fazani su ubrzo pronašli ovo mesto, dobro zaštićeno od predatora.

Prve godine je svakog jutra u januaru, februaru i martu, ostavljan po jedan do dva klipa kukuruza i desetak fazana je redovno bilo tu.

Grupa gradskih lovaca, koja povremena večernja druženja provodi u konstruktivnim razgovrima, odlučila je da se ovome malo posveti. Zaključili su da sa prihranom počnu u januaru, bez obzira na vremenske uslove jer dotle divljač ima rezerve, a hranu izbacuju dok god fazani dolaze. Fazani su ušli u reprodukciju u odličnoj kondiciji i legli se po okolini.

Uobičajeni prirast po koki od 1,2 fazana, stasala za lovnu sezonu, bio je tri puta veći. Od desetak koka, došlo se do jata od oko 40 jedinki. Jato se u oktobru raspršilo po terenu.

Druge godine se sve ponovilo ali su se komšije žalile na štetu na grožđu koja je nastala u avgustu. Pokušalo se sa iznošenjem kukuruza i žita, ali bez uspeha.

Štete na divljači je bilo od svraka i sivih vrana i kuna koje sve više osvajaju naseljena mesta. Ipak, jato je opet imalo oko 40 jedinki.

Konačno, 2008. fazani su u avgustu pored grožđa krenuli i na paradajz istovremeno ignorišući ostavljeno žito. Razlog je otkriven: Posude sa vodom u tom sušnom periodu rešile su problem.

Definitivno, ovim načinom prihrane fazana stvorena je mini fazanerija u prirodi. Rashodi su bili oko 500 dinara godišnje za kukuruz i malu obavezu da, prolazeći putem ka poslu, svakog jutra bacimo klip kukuruza.

Dobili smo svake godine više od 30 fazana izleženih u prirodi, izuzetno vitalnih i vrednih 20.000 dinara, kao i zadovoljstvo lovaca i onih koji to nisu, ali uživaju u ovakvim prizorima.

..........

Glas javnosti (8.2.2009)

Natura Online (27.3.2009)

{jcomments off}