utorak, septembar 22, 2020

 

DVOJKOM I ČETVORKOM "ZAVRŠILI POSAO"

Pao kapitalac

vuk sa golije1 vuk sa golije2

Lovci iz Raške i Novog Pazara, njih pedesetak, za samo četiri dana, odstrelili na Goliji tri vuka, dve ženke i jednog mužjaka...

Piše M. Todorović

Vremenski uslovi za lov vukova su krajem februara i početkom marta bili vrlo naklonjeni lovcima iz Lovačkog udruženja "Raška" iz Raške (sekcija Milatkoviće i Trnava) i lovcima Lovačkog udruženja "Jedinstvo" iz Novog Pazara (sekcija Deževa). Oni su za samo četiri dana otstrelili tri vuka i to dve ženke i jednog mužjaka. Vučice su bile standardne težine oko 40 kg, ali je zato mužjak bio pravi kapitalac sa čitavih 63 kg, 176 cm, bez repa 131 i visine 80 cm.

U ovim hajkama učestvovalo je po 50 lovaca, a najviše sreće imali su Slavko Minić i Nikola Arsović, koji su odstrelili po jednu vučicu, sačmom "dvojkom". Kapitalac je pao od "četvorke", kako je lovci popularno nazivaju, a srećnik kome je ova vučina došla na nišan je mladi lovac Milinko Pendić. On je vuka majstorski otstrelio sa rastojanja od oko 30 metara kroz gusto rastinje.

Inače vukova na Goliji očigledno ima. Okolna sela su sve pustija i pustija, uglavnom su staračka domaćinstva. A vukovi merače i napadaju malobrojna stada ovaca. Bilo je slučajeva da zbog gladi upadaju u dvorišta napadajući  kokoške, pa čak i pse.

.........

Glas javnosti (22.3.2009)

Natura Online (26.3.2009)

{jcomments off}