petak, mart 05, 2021

 

ŠAKAL

Iskustvima iz prakse do realnog stava

jackal-gal-wildlife_foto-by-john-j-botha

O šakalu kao predatoru koji je u ekspanziji u našim lovištima i dalje se nedovoljno zna. Jedni ga nazivaju "zlatnim vukov", a drugi smatraju za novu pošast lovišta. Šta je istina?

S. S. (Glas javnosti)

Jedan skupo plaćeni kratki film Lovačkog saveza mogao je da edukuje samo lovački podmladak, a jedino savetovanje na kojem je šakal nazvan "zlatnim vukom" koji se hrani na divljim deponijama ili strvinama, samo je stvorio dileme kod lovaca. Naime, jedni nemaju precizan stav zbog već iznetog, a drugi ga smatraju za novu pošast lovišta.

Zato smo odlučili da prikupljanjem podataka i iskustava iz lovačkih organizacija doprinesemo boljem upoznavanju ovog predatora i kontroli njegovog uticaja u lovištima.

jackal 1 sakal2

Iz otvorenog lovišta "Hrastovača" Srbijašuma dobili smo prve podatke od upravnika Jovana Stanojevića i lovočuvara Gorana Kostića. Na oko 3.000 hektara (1.800 obradivo i ostalo pod šumom i vodom) u 2008. godini je odstreljeno 80 šakala!

Ovo lovište je izuzetno pogodno za reprodukciju plemenite divljači, a i dobro čuvano. Sa jedne strane ribočuvari Mlave i Dunava, sa druge obezbeđenje elektrane Drmno, kao i solidno angažovanje policije i stalno prisustvo lovočuvara i šumara, stvorili su potreban mir u lovištu, a ipak je bilo velikih gubitaka na podmlatku sve divljači, pa čak i divlje prasadi. Lisica u celom lovištu ima samo nekoliko, pasa i mačaka lutalica sporadično, ali je zato šakal uzimao danak u šta su se Stanojević i Kostić više puta uverili.

Firma je obezbedila municiju i krenulo se sa odstrelom pri svakom jutarnjem i večernjem obilasku lovišta. U periodu od 15. februar do 15. mart organizovane su i hajke. U to vreme divlje svinje imaju prasad pa se hajke ne izvode u celom lovištu već u delu gde se šakali privuku iznošenjem klaničnog otpada.

Fotografije govore o broju lovaca i uspešnosti odstrela, ali je broj šakala i pored ovakve aktivnosti i dalje veliki, jer lovačke organizacije u susedstvu ne pridaju odgvarajući značaj odstrelu tog predatora.

Procena je da će do kraja 2009. ovakav ritam odstrela morati da se odrazi na populaciju šakala u lovištu, pa samim tim i na povećanje brojnog stanja plemenite divljači.

...........

Kamenovo

kamenovo lovci

Oko hiljadu lovaca iz Srbije učestvovalo je 31. januara na tradicionalnoj manifestaciji "Lov na šakale i lisice - predatore" u Kamenovu, kod Petrovca na Mlavi. Predsednik Lovačkog udruženja "Trest" Aca Životić kaže da su lovci lovili bakarnu lisicu sa pogonom i čekom, na lovnoj površini od oko 15.000 hektara. Ovakve hajka organizuje se šesnaesti put i okupljaju najbolje lovce iz svih krajeva Srbije.

D. St. (Glas javnosti  - 1.2.2009)

............

Potvrđuje se pisanje Glasa javnosti o šakalu kao ekspanzionističkoj vrsti

Šakali sve agresivniji

cica i sakal

Da su šakali postali sve bezobzirniji i agresivniji, govori i ovaj primer iz pomoravskog sela Aleksandrovca. Ugledni poljoprivrednik Milomir B. Mišić, koji poseduje salaš na pola puta između sela i reke Velike Morave, imao je neprijatan susret sa šakalom.

Sve se odigralo 30. januara ove godine u popodnevnim satima. Dok je završavao stočarske poslove primetio je da se pored ograde šunja poveći šakal, zgrabio je svoju sačmaru kalibra 16/70 i jednim dobro naciljanim hicem odstrelio odsraslog mužjaka, teškog 15 kilogama. Ovo nije prvi šakal ovom stočaru. Prošle godine je ubio šakala koji je pokušavao da mu ukrade prase u sred dvorišta. Usmrtio ga je vilom za seno.

Da šakali postaju sve veći problem i da se brzinom šumskog požara šire, dokazuje i primer da su već spojili područje između Morave i Mlave. Treba napomenuti da je po lovištima sve manje sitne divljači. Zato je ovo pravi problem i tema za razmišljanje svih okolnih lovačkih udruženja i lovnih radnika.

D. M.

 ..........

Glas javnosti (22.2.2009)

Natura Online (25.3.2009)

{jcomments off}