IHTIOLOGIJA: ZANIMLJIVOSTI IZ MORSKIH DUBINA

Ajkula - savršeni ubica ili kukavica?

Ova morska neman nesposobna je za osvetu ili bilo kakva druga osećanja. Njena minorna inteligencija je kočnica za iole logično ponašanje. Zato uvek budite oprezni i, za razliku od gotovo svih drugih morskih životinja, jedino u njoj nikada nemojte tražiti prijatelja...

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Često se mogu čuti strašne priče o ajkulama, pre svega o njihovim napadima na ljude i njihovim tragičnim posledicama. Naravno, to se odnosi na onih desetak krvožednih od preko 350 vrsta iz porodice ajkula. Na tu temu snimani su filmovi, napisano je tone knjiga i na desetine hiljada reportaža. Ali, bez obzira koliko su objektivna opasnost, ihtiolozi nas stalno uveravaju da je ajkula biće razapeto između svog ubitačnog instinkta i velikog kukavičluka.

U svekolikom svetu morskih dubina niko se tako strasno ne obrušava na svoju žrtvu i niko se tako jadno ne plaši za sebe kao morski pas. Uprkos svojoj ogromnoj snazi, u nekim prilikama još kako "podvije rep" i da se u begstvo.

Dešavalo se da ljudi čvrstih nerava i dobro obučeni ronioci lako izlaze s njima na kraj. Naravno, nikada se ne upuštajući u otvoreni sukob jer bi u tom slučaju bili bez šansi nego bi pribegavali sitnim trikovima.

Prvo pravilo u susretu s ajkulom u našem žargonu glasilo bi: "Ne talasaj!" Zaista, potrebno je sačuvati prisebnost i sasvim se umiriti. U tom slučaju ajkula može proći tik pored vas a da i ne oseti vašu blizinu. Rekosmo, ona je gotovo slepa životinja. U tom slučaju pazite da vas ne "očeše" , jer njena koža, poput najoštrije šmirgle, može naneti ozbiljne povrede.

Među sitne trikove za ovu neman svrstava se i minijaturni aparat koji emituje elektromagnetne talase takve frekvencije koji naprosto izuluđuju ajkulu. Gotovo svi ronioci koji borave u morima gde ih ima nose taj jednostavni, mali i ne mnogo skup uređaj.

Mnogi gnjurci tvrde, a neka ispitivanja su im dala za pravo, da je neopren, materijal od koga su skrojena ronilačka odela, ajkulama naprosto odvratan. Do sada nije zabeležen nijedan napad na ronioca sa kompletnom opremom (bez golih delova tela). Čak i mehurići vazduha koje kroz hidrostatski regulator ronilac izdiše odbojno deluje na ajkule.

Poslednje što vam možemo preporučiti jeste odmeravanje snage sa napadačem. Međutim, ni to pravilo nema apsolutnu važnost. Ukoliko ništa nije pomoglo i ajkula kreće otvorenih čeljusti prema vama, skupite svu snagu i udarite je nogom u vrh njuške. Može biti žestoki ubica, težine i preko tone, ali taj udarac je naprosto šok od koga se neće tako lako oporaviti. U najmanju ruku odustaće od napada, a ponajpre će se dati u beg.

Našavši se dva puta u istoj situaciji, ajkula se neće istovetno ponašati. Ona je nesposobna za osvetu ili bilo kakva druga osećanja. Njena minorna inteligencija je kočnica za iole logično ponašanje. Zato uvek budite oprezni i, za razliku od gotovo svih drugih morskih životinja jedino u njoj nikada nemojte tražiti prijatelja.

Natura broj 10 (decembar 1996)

Natura Online (25.1.2010)