ZANIMLJIVOSTI IZ MORSKIH DUBINA (2)

Peš štipavac, Betta Splendes i ajkula

Među morskim ribama ima pravih rekordera u nežnosti i strasti. Peš štipavac je jedina riba koja poljupcem želi da izkaže svoja osećanja, dok srčani Betta splendens ne mari i da umre u dvoboju za naklonost buduće neveste. Međutim, ne vole se tako svi stanovnici morskih dubina: u neobičnoj disciplini "pojedi bližnjeg svog", koja se odigrava u utrobi buduće majke plavog morskog psa (modrulj), od pedesetak njih na početku, svet ugledaju samo dva mala morska psa. Jer, i u utrobi majke pobeđuju samo oni najjači, najuporniji i najsrčaniji ili - najproždrljiviji... 

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor 

Među morskim ribama ima pravih rekordera u nežnosti i strasti.

Peš štipavac je jedina riba koja poljupcem želi da izkaže svoja osećanja. Kada je zaljubljen, mužjak lagano prilazi ženki, a potom oko nje izvodi piruetu zbog čije lepote nikako ne može da ostane ravnodušna. Onda lebdi iznad svoje izabranice i nežno je dodiruje bočnim perajima. Ako ona prihvata izazov lepršavog udvarača, on će prići i poljubiti je.

Ali, to nije običan poljubac već - ljubavna scena dostajna divljenja. Čak desetak minuta peš će ostati priljubljenih usana sa svojom dragom. Ni najduži filmski poljubac ne lišava daha partnere do te mere. Peš jednostavno prestane da diše za vreme svog dugog, strasnog poljupca.

........

Mužjaci nekih vrsta riba bukvalno ginu za naklonost "lepšeg pola".

Tako mali ali srčani Betta Splendens ne mari da umre u dvoboju za naklonost buduće neveste. Bori se do poslednjeg atoma snage i zahvaljujući neslućenoj upornosti ume da i poraze pretvori u pobede. Ali, tu priči nije kraj.

Umesto da vida rane i pati zbog bolova, on tada "oblači" najlepši "kostim" od peraja najraskošnijih boja. Sa istom strašću sa kojom se bespoštedno borio postaje nežni udvarač. Za ogroman trud i život stavljen na kocku, u najboljem slučaju dobija znak da može da oplodi ženku. I to što brže i što jednostavnije.

Život u dvoje se nastavlja tako što je on i dalje nežan i strpljiv, a ona gruba i nezainteresovana, osim kada joj podari ukusne parčiće nekog ulovljenog mekušca. Konačno, na svet  dolazi potomstvo. Ali, kako?

Ženka pravi balone od pljuvačke koji lebde u vodi. U njih polaže jajašca i to je sva njena majčinska briga. Požrtvovani otac će se dalje brinuti o mališanima, sakupljeti balone i čuvati ih dok se iz mehurića ne razmile po okolini. Ali tu se ne završavaju njegove muke. Tek što je zaboravio neuzvraćenu ljubav i posvetio se potomstvu, otac će imati na vratu još jednu ogromnu brigu - čuvaće svoju mlađ da ih ne pojede rođena majka!

........

Ajkule su osvedočene ubice i pre rođenja. Naravno, ne sve vrste, ali dovoljna je i ova epizoda da shvatimo o kakvim je napasnicima reč.

Ženka plavog morskog psa (modrulj), koja zaluta i u Jadran, posle začeća nosi pedesetak potomaka. Međutim, svet ugledaju samo dva mala morska psa. Pobeđuju oni najjači, najuporniji i najsrčaniji, ili - najproždrljiviji.

U neobičnoj disciplini "pojedi bližnjeg svog", koja se odigrava u utrobi buduće majke, nazivi pobedničkog tandema ujedno su i "viza" za ovaj veseli svet. Ko je kriv nesposobnoj braći i sestrama?

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (25.6.2009)