ZANIMLJIVOSTI IZ MORSKIH DUBINA (1)

Kit, glavoč, kljunar, riba mađioničar i kokosov rak

U moru živi najveći sisar ali i najmanja riba: plavi kit, dug do 40 metara, težak do 30 tona i glavoč dužine 18 milimetara i "težine" dva miligrama! Taj simpatični patuljak nema premca među svojom vrstom što se tiče minijaturne građe. Međutim, veoma je brz, žilav i za razliku od mnogih riba - dugovečan. Poživi, bogami, i do 20 godina o čemu mnoge životinje mogu samo da sanjaju...

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

U moru žive i dva rođaka: jedan koji se dodvorava moćnicima i drugi koji ih lukavo vara da bi preživeo. Podseća vas na ljude?

Ne, to su kljunari, od kojih je prvi potpuno izgubio karakter, a drugi od njega pozajmio lik da bi opstao.

Kljunari imaju mudru naviku, kada sretnu nekog krvožednog diva, da odmah počnu svoj ples da bi ga uverili kako nisu za jelo, ali da bi mogli biti od koristi na nekom drugom području. Iskrenost potvrđuju poljupcem, tako što svoje usne pritisnu na njegove i odmah se hitro zavlače u njegova - usta.

Tu se kljunar pretvara u marljivog čistača. Džinovima otklanjaju ostatke hrane među zubima, oslobađajući ih, usput, i dosadnih parazita. Mnogi kljunari prave "salone" u koje svraćaju velike ribe na "kozmetički tretman". Prepuštaju se kljunarima da im "izglancaju" zube, a umesto "honorara" mogu ponešto  i da čalabrcnu.

Onaj drugi rođak ne pristaje na tako snishodljivu ulogu. Pred moćnikom on izvodi zanosan ples, a kada ga odobrovolji, hitro ga napada, odgrize mu komadić usne ili repa, pa - u beg!

........

More krije još "mali milion" čuda. Jedno je svakako riba, koju zbog svog izgleda, zovu "zlatna medalja". Živi na dubini od oko 800 metara i retko "navraća" u pliće predele. Razlozi za to su više nego opravdani.

Ukoliko je nekim slučajem "pokupi" mreža ribarske koče, na površini će se desiti prava mađioničarska tačka. "Zlatana medalja" će se bukvalno istopiti i, na očigled ribolovaca, od nje će, za svega nekoliko minuta, ostati samo kosti i - ništa više!

........

Među rakovima nema vegetarijanaca. Pardon, osim jednog, takozvanog - kokosovog raka.

On se isljučivo hrani morskim algama i travama, a "okreće glavu" čak i od ponuđene trpeze - ostataka hrane posle gozbe nekog proždrljivca. To je, naravno, za ostale njegove rođake - nepojmljivo.

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (10.6.2009)