ZDRAVLJE

Kuba predstavila prvu vakcinu protiv raka pluća

U objavljenom izveštaju kineske agencije Sinhua navodi se da je vakcina CimaVax-EGF rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i da onima koji su u poodmaklim stadijumima raka pluća može da predstavlja razliku između - života i smrti.

Izvor: Xinhua & Mikro vesti

Dobra vest nedavno je stigla sa Kube, koju mnogi na Zapadu cene samo zbog njenih dobrih cigara, ali bi tome sada mogli dodati bar još jedan razlog. Kineska agencija Sinhua izvestila je, naime, da su kubanske medicinske vlasti početkom septembra odobrile prodaju prve terapeutske vakcine protiv raka pluća nazvane CimaVax-EFG.

U objavljenom izveštaju se navodi da je CimaVax-EGF rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i da onima koji su u poodmaklim stadijumima raka pluća može da predstavlja razliku između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu. Drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1.000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju, u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. Oni koji pate od raka pluća imaju razloga za optimizam, ali bez kubanskih cigara.

Natura Online (25.9.2011)