U Bugarskoj uhapsili kozu jer je agitovala za predsednika

 • U Bugarskoj je tokom izbornog dana, na kome se glasa o izboru predsednika i lokalne organe vlasti, uhapšena koza koja je sa ispisanim brojem kandidata na jednoj strani i akronima političke partije koja ga je predložila na drugoj strani agitovala za predsednika sela Novo Železare u opštini Hisarja....

Izvor: Glas javnosti

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Hisarju Jordan Danbulev izjavio je da ne može da se utvrdi ko je autor agitacije, tako da neće biti naređene sankcije.

Koza je zajedno sa celim stadom prošla preko celog sela, a zastupnici drugog kandidata prijavili su incident OIK-u.

Na brifingu u MUP-u saopšteno je da je od početka glasanja do sada stiglo 549 prijava o kršenju izbornog procesa, najviše za pokušaj kupovine glasova.

U policije je rečeno da su četiri osobe privedene, protiv 20 podnete prekršajne prijave kao i da se spremaju prijave za još 200 lica, koji su narušili izborni proces.

Bugarski mediji objavili su da glas na predsedničkim izborima vredi 25, a na lokalnim izborima 15 evra.
U plovdivskom kvartu Stolipinovo, nastanjenom uglavnom Romima, kupovina glasa je višestruko povećana i sada vredo 100 leva, odnosno 50 evra.

Agitatori koji su uključeni u ovaj posao pre davanja novca traže da se glasači zakunu pred Kuranom kako bi bili sigurni da će glasati za pravog kandidata.

........

Natura Online (24.10.2011)