Zaplenili prase zbog TV pretplate

 • Odluka derventskog suda da zapleni svinju Dušanki Adžić zbog duga za TV pretplatu od desetak evra i oko 50 evra kamate, izazvala je pravu buru...

Izvor: Press, B92

Mnogi ljudi spremni su da izmire dug supruge poginulog borca, kako ona i njen nezaposleni sin ne bi ostali bez jedinog izvora egzistencije - piše Pres.

Dušanka Adžić, prenosi taj list, preživljava od 75 evra invalidnine. Ona kaže da joj je svinja oduzeta iako uredno plaća taksu Radio Televiziji Republike Srpske (RTRS), ali joj dug datira od pre desetak godina. Takođe, jednom njenom sugrađaninu iz istih razloga oduzeta je kobila stara 30 godina.

- RTRS me tereti za četiri neplaćena računa, ali ja nisam platila tri. Kada su me obavestili o dugu, nisam imala para da ga platim. Onda se desilo šta se desilo. Došli su sudski radnici i popisali mi jednu od dve svinje koje sam imala. To je bilo moje jedino blago, sada ostajem bez ičega. Muž mi je poginuo u ratu, tako da sam još više ogorčena na ovaj potez nadležnih - kaže Adžićeva. Ona je naglasila da je sud procenio da njen dug za RTV pretplatu sa kamatama iznosi oko 60 evra. - Toliko su procenili moju svinju tešku 30 kilograma i presudili da će njome biti pokrivena dugovanja prema RTRS-u. Plakala sam i molila da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Pre nekoliko dana sud me je obavestio da je svinja sada u nadležnosti RTRS-a i da će oni doći da je preuzmu -ispričala je Adžićeva. Posle zaplene svinje, Osnovni sud u Derventi je raspisao licitaciju za prodaju, gde je svinju RTRS "kao najbolji ponuđač" kupio za šest evra i potpisao da će, po preuzimanju kupljene stvari, u potpunosti biti namireni svi dugovi. U Srbiji za sada nije zabeležen nijedan slučaj zaplene imovine zbog neplaćanja TV pretplate, ali je RTS od početka godine na 140.000 adresa neplatiša poslao opomene, poslednje opomene ili obaveštenje da je podneo tužbu. Procedura je takva da se pre podnošenja tužbe upućuju opomene pred utuženje i pruža se mogućnost građanima da svoju neizmirenu obavezu izmire u više mesečnih rata.

S obzirom na ekonomsku situaciju, najbolja naplata se ostvaruje na području Beograda, koja u proseku iznosi od 65 do 70 odsto, i Vojvodine, gde je u proseku od 55 do 60 odsto. U južnoj i istočnoj Srbiji naplativost je najniža, dok na području centralne Srbije ona iznosi oko 35 odsto. Podsetimo, pretplata je uvedena na predlog Vlade 2002. godine kao zakonska obaveza.

RTRS: Nije greh to što smo uradili


U RTRS-u kažu da nema ništa čudno u tome da se i životinje plene zbog dugovanja i dodaju da ne vide u čemu je problem.

- Tvrdim da su i RTRS i sud postupili po zakonu. Naime, svaka firma nastoji da naplati ono što joj se duguje, pa tako i RTRS. Ne smatram da je greh što je u ovom slučaju zaplenjena svinja, jer dug je dug, pa makar on iznosio i jednu marku - kaže šef Službe RTV takse RTRS-a Luka Raković.

........

Natura Online (11.10.2011)