subota, jun 06, 2020

 

PRIRODNI FENOMENI

Kome se sve pomračilo Sunce?

pomracenje-sunca

Pomračenje Sunca 22. jul trajalo je u nekim predelima naše planete šest minuta i 39 sekundi i u tom smislu bilo najduže u ovom veku.  Pomračenje je započelo u zoru, po lokalnom vremenu, u zalivu Kambat u istočnoj Indiji, tristotinak kilometara severno od Mumbaja i potom bilo vidljivo u uzanom koridoru koji se protezao preko polovine zemljine kugle. Gde sve?...

Izvor: Mikro vesti i B92, Natura Online

 

Mesečeva senka je posle Indije prošla kroz Nepal, Bangladeš, Butan, Mjanmar i Kinu. Potom je napustila azijsko kopno, prešla preko japanskih ostrva Rjukju i nastavila preko Pacifika. Parcijalno pomračenje videlo se u mnogo širem području.

Većina pomračenja traje svega nekoliko minuta a ovo je, na nekim mestima, trajalo tek nešto kraće od teorijskog maksimuma od sedam i po minuta. Prethodno najduže pomračenje zabeleženo je 11. jula 1991. Trajalo je šest minuta i 53 sekunde i bilo je vidljivo od Havaja do Južne Amerike. Sledeće koje će biti duže od ovog dogodiće se tek 13. juna 2132. godine.

Putanja totalnog pomračenja prelazila je preko mnogih gradova od kojih većina ima milionsko stanovništvo, tako da se može smatrati da je ovo bilo najbolje osmotreno pomračenje u ljudskoj istoriji, a da nije bilo oblaka koji su ga na mnogim mestima zaklonili od radoznalih pogleda i sujeverja zbog kojeg su se mnogi sklonili u kuće i spustili roletne.

Među ovim gradovima bio je i Šangaj, najveći grad u Kini, čijih je 20 miliona stanovnika imalo priliku da punih šest minuta posmatra ovu zanimljivu prirodnu pojavu, ali ih je oblačno vreme sprečilo u tome, pa su mogli da budu samo u tami.

Pomračenje je bilo izuzetno dugo zbog srećnog sticaja okolnosti koje je omogućio eliptični oblik putanja Zemlje i Meseca. Zemlja je 22. jula bila u blizini najudaljanije tačke od Sunca, a Mesec se nalazio u tački koja je najbliža Zemlji.

Oni koji nisu imali priliku da uživo vide ovo rekordno pomračenje mogli su da ga prate preko televizije ili interneta. Jedno od mesta koje ga je direktno prenosilo bilo je, na primer, ovo.

........

Potpuni mrak

Potpuno pomračenje počelo je rano 22. jula (01.58 po srednjeevropskom vremenu) na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša, Nepala, Butana, Mjanmara i Kine, u najdužem trajanju od 6 minuta i 39 sekundi nad Pacifikom, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na obaveštenje američke svemirske agencije NASA.

Tačno u 6 časova i 23 minuta po lokalnom vremenu, nakon svitanja, noć je ponovo pala na indijsku državu Gudžarat u zapadnom delu zemlje i potom se pojasom dugim 15.000 kilometara i širokom 250 kilometara širila sve do južnih japanskih ostrva Rjukju.

U jednoj slabo naseljenoj zoni na Pacifiku, Mesec je potpuno zaklonio Sunce čitavih šest minuta i 39 sekundi, što je svojevrstan rekord koji neće biti oboren sve do 2132. godine.

U Indiji mrak je trajao kraće, odnosno tri do četiri minuta, a u Šangaju u Kini, na primer, oko pet minuta.

.........

Biznis, pre svega

Pomračenje Sunca snažno je podstaklo trgovinu i turizam i u Indiji i u Kini gde postoje najbolji uslovi za posmatranje tog fenomena.

Uprava Parka skulpture u Šangaju koji predstavlja najbolje mesto za posmatranje u gradu, saopštila je da je za 22. juli prodala 2.000 ulaznica sa specijalnim naočarima i majicama proizvednim povodom tog događaja.

Na hiljade Japanaca, Amerikanaca, Evropljana i Kineza još pre nekoliko meseci rezervisalo je sobe u hotelima.

.........

Iznajmili i avion

U Indiji agencija "Koks end Kings" iznajmila je avion boing 737-700 koji je pre zore poleteo iz Nju Delhija, "presreo" totalno pomračenje na visini od 12.500 metara i leteo dalje prema istoku do države Bihar.

Sedišta u avionu koja se nalaze na strani izlazećeg sunca prodata su po ceni od 1.200 evra.

..........

Hodočasnici

U svetom indijskom gradu Kurukšetri, na severu zemlje, očekivan je dolazak oko 1,5 miliona hinduističkih hodočasnika da bi se tokom pomračenja kupali u vodama lokalne reke u cilju "oslobađanja duše".

I u Indiji i u Kini u pričama i mitovima pomračenje Sunca predstavlja se kao najava srećnih, ali i loših događaja.

.........

(Izvor: Mikro vesti i B92, obrada Natura Online)

Natura Online (23.7.2009)