sreda, april 08, 2020

 

RETKO NAPUŠTA ZONU U KOJOJ SE MRESTI

Lov babuške u trsci

trska_lov-babuske

Krajem aprila i početkom maja babuška se u većini naših voda mresti. Tada se sva nalazi u trsci i mnogo je manje zainteresovana za hranu nego inače ali ju je ipak moguće loviti, samo uz nešto drugačiji pristup nego što je uobičajeno.

Piše Stevan Banković

Prisustvo babuške u određenoj zoni, u ovom periodu, lako ćemo uočiti po učestalom drmanju trske. Tu se ova riba nalazi i greše ribolovci koji pokušavaju da je primamom izvuku na čistinu.

Naime, iako je proždrljiva babuška, koja je u fazi mresta, retko će napustiti zonu u kojoj se nalazi obuzeta nagonom za produženjem vrste, ma kakvim je poslasticama mamili.

Manje iskusni ribolovci se nađu u čudu kad satima namaju ni udarca na mamce zabačene na hranjeno mesto, tridesetak centimetara ili pola metra od pojasa trske u kom se prisustvo ribe jasno uočava. Još ih više zbunjuje činjenica da kolega, na par metara od njih, lovi lepe komade bez ikakvog prihranjivanja koristeći naoko isti sistem.

Tu nema nikakve posebne mudrosti: primama nije potrebna jer je riba tu gde jeste i nije joj teško prići duž obale ili čamcem. Neophodno je samo jedno: da priđemo mi njoj kad već neće ona nama, odnosno da plasiramo mamac dovoljno blizu ribe koja neće ići za njim.

Potrebno je, dakle, da naša ponuda padne do same trske, najčešće maksimalno 10 cm od nje (a što manje to bolje).

.........

Glas javnosti (12.4.2009)

Natura Online (13.4.2009)