U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Novi parazit pčela Apocephalus borealis

pcele_apocephalus_borealis 

U časopisu PLoS ONE 3. januara je objavljen naučni rad koji je otkrio da pčele imaju novog opasnog parazita u Americi koji je, do sada, bio poznat kao parazit bumbara, a sada je potpuno ista vrsta utvrđena i kod pčela, za sada u Južnoj Dakoti i Kaliforniji...

Izvor: SPOS / Foto: SPOS

Parazitirane pčele napuštaju svoju košnicu noću i ubrzo umiru. Leteći parazit snosi jaja u telo pčele, tj. u abdomen. Obično sedam dana nakon smrti pčele, iz mrtve pčele se izvodi larva, u predelu između glave i grudi pčele. Utvrđeno je da su te pčele inficirane virusom deformisanih krila i gljivicom Nosemom ceranae, a takođe su isti uzročnici bolesti pčela pronađeni i u novom parazitu pčela, pa se on smatra rezervoarom ove dve bolesti. Parazit je nađen u 77 odsto košnica u Južnoj Dakoti i Kaliforniji i uveliko se razmatra moguća povezanost sa CCD-jem, zbog sličnih simptoma, tj. brzog napuštanja košnice od strane odraslih pčela.

pcele-izvodjenje_larve_iz_pcele

 pcele-zenka_parazita

Interesantno je da naučnici za sada uopšte nemaju ideju kako da spreče ovaj parazitizam, jer nisu primetili ovog letećeg insekta u blizini košnica, pa pretpostavljaju da snosi svoja jaja u pčele, dok su one na paši. U svakom slučaju, to je za sada velika nepoznanica, i sve je na nivou pretpostavki.

Originalni rad koji govori o ovome možete pogledati ovde.

Natura Online (7.12.2012)