nedelja, avgust 09, 2020

 

PETROVDAN PROTEKAO U TAMIČARSKOM DUHU

"Džipijada" u Gruži - pun pogodak

dzipijada-gruza

Sedma lovačko-sportska ma­nifestacija "Džipijada 2009", u organizaciji Lovačkog udruže­nja "Vladan Milošević" iz Knića, održana je 12. jula na terenima Gruže

Piše D. Stanojević

 

Lovci iz dva­naest prijavljenih ekipa poka­zali su svoju spretnost u vož­nji terenskih vozila na kru­žnoj stazi dužine 13 kilome­tara. Posadu džipova činila su po tri člana, koji su, pored spretnosti u savladavanju šu­mskih puteva, svoje umeće pokazali i na tri streljačka pun­kta, raspoređena duž staze.

Tu je bila i provera u gađanju fik­sne mete srndaća na 100 meta­ra iz karabina (po pet metaka), gađanje glinenih golubova (trap) iz lovačke puške - po 15 patrona i gađanje grudne mete iz pištolja ili revolvera na 25 metara (po pet metaka).

Uz 12 "muških" na "džipi­jadi" učestvovala je i jedna ženska ekipa, pod nazivom "Đavo­lice" koja po rezultatima nije zaostajala za "brkatim" konku­rentima, te je za svoje učešće nagrađena diplomama i meda­ljama organizatora.

U muškoj konkurenciji zla­to je osvojila ekipa "Trešnje­vaka" koja je pored zlatnih me­dalja osvojila i pehar "Džipija­da 2009"; drugo mesto i srebrne medalje pripale su ekipi do­maćina "Donja Gruža"; a treće mesto i bronzane medalje osvojili su članovi ekipe LU "Kalenić" iz Belušića.

Negovanje lovačkog pod­mlatka je stalna briga lovaca, pa je i za njih organizovano takmičenje u gađanju iz vazdu­šne puške. Zlatni je bio Đorđe Tucaković iz Gruže, "srebrni" Srđan Stevanović, takođe Gružanin, a treće mesto u ovoj konkurenciji osvojio je Nema­nja Lazarević iz Lipnice, za šta je nagrađen diplomom i bronzanom medaljom.

Takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša, koje je uvršteno u kalendar Lovačkog saveza Sr­bije, obeležilo je Petrovdan, koji je saborni dan u Gruži, uz ozbiljno navijanje više od hi­ljadu Gružana.

U konkurenciji je bilo 12 ekipa (od Beograda do Niša), a za najbolji je proglašen gulaš ekipe "Srna" iz Čačka; drugoplasirana je ekipa "Zec", a tre­ća ekipa "Prijatelji".

......

Glas javnosti (19.7.2009)

Natura Online )21.7.2009) 

{jcomments off}