U TRŽNOM CENTRU STADION NA VOŽDOVCU

Održan Drugi sajam kvalitetne hrane i pića

PFW01

Tokom minulog vikenda u TC Stadion Voždovac u Beogradu održan je Premium Food Weekend II – Sajam visokokvalitetne hrane i pića, u organizaciji Agrobiznis magazina i pod pokroviteljstvom AGROPRESS-a, Udruženja novinara za poljoprivredu. Brojni posetioci uživali su u lepom ambijentu i kulturno-umetničkom programu ali i u degustaciji vrhunskih domaćih i stranih brendova hrane i pića. Učesnici sajma su bili, podsetimo, Bojkovčanka rakija, Delikos Kosmajska, Gegula, DTD ribarstvo, Šljivko, Ambasada Indije, Romansa vino, Vegana, Dessert poslastičarnica, Perun rakija, Restoran priča, Manastir Ilinje, Poljoprivredni fakultet Zemun, Karving majstor Dejan Ilić, Bikar pčelari i drugi..

Tekst i fotografije Dušan Marinović, urednik Nature Online

Reč je o jedinstvenoj manifestaciji jer su, u velikom atrijumu novog tržnog centra na Voždovcu, brojnim posetiocima Sajma hrane i pića predstavljeni mnogi domaći i strani vrhunski prehrambeni i poljoprivredni proizvodi. Ovom prilikom svoje proizvode predstavilo je dvadesetak izlagača iz svih krajeva Srbije kao i predstavnici Ambasade Indije sa svojim čajevima i začinima.

PFW14

PFW05

pfw16

PFW08

Cilj manifestacie je bio da se, na jednom mestu, predstave domaći i strani brendovi u prehrambenoj industriji, pa su posetioci imali priliku da probaju izuzetne domaće rakije i vina, med, lekovite čajeve i meleme, peciva, torte, kolače...

PFW06

PFW15

Sajam je otvorio Dragomir Milićević, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, koji se zahvalio što mu je ukazana čast da otvori ovakvu manifestaciju.

PFW10

PFW04

- Ovo je lepa prezentacija naših proizvoda i imaće smisla ako uspemo da izbrendiramo naše proizvode i da ih izvezemo. Srbija, u nekim granama poljoprivrede, ima negativan trgovinski bilans sa svetom, pre svega sa mesom i povrćem. Treba da poradimo na brendiranju proizvoda i da onda profitiramo na njima. Mi još uvek nismo uspeli da izvezemo preko milijardu evra poljoprivrednih proizvoda, a naš glavni problem je to što je naš najveći izvozni adut kukuruz; umesto da izvozimo na desetine proizvoda koji se dobijaju od njega, mi izvozimo jedino sirovinu. Ipak, poljoprivreda je naša najveća šansa i moramo je iskoristiti - rekao je Dragomir Milićević

pfw03

PFW07

PFW12

Obraćajući se posetiocima i učesnicima sajma, Goran Đaković, predsednik Agropressa-a i urednik AgroBiznis magazina, istakao je da srpski potrošači sve više traže od proizvođača da proizvodi budu izuzetno visokog kvaliteta ali i - lepo upakovani.

- Od srpskog poljoprivrednika se očekuje da proizvede dovoljne količine kvalitetne hrane kako za ljude, tako i za životinje. Istina je da naši poljoprivredni proizvođači sve više prate moderne tehnologije, ali je potrebno i da se više udružuju i stiču nova znanja koja će ih učiniti efikasniji i konkurentnijim na domaćem pa i na inostranom tržištu - rekao je Goran Đaković.

PFW13

PFW09

PFW11 

Na otvaranju i za vreme manifestacije, KUD PKB-a korporacije predstavio je tradiciju i običaje naših krajeva.

Učesnici sajma su bili, podsetimo, Bojkovčanka rakija, Gegula, DTD ribarstvo, Šljivko, Ambasada Indije, Romansa vino, Vegana, Dessert poslastičarnica, Perun rakija, Delikos kosmajska, Restoran priča, Manastir Ilinje, Poljoprivredni fakultet Zemun, Karving majstor Dejan Ilić, Bikar pčelari i drugi...

Natura Online (18.11.2013)