GREEN FEST

Dodeljene nagrade za najbolje filmove

green-fest-nagrade 

Dodelom nagrada za najbolje filmove na festivalu i projekcijom filma "Crna riba", završen je četvrti Međunarodni festival zelene kulture Green Fest. Sa 106 filmova u konkurenciji za nagrade festivala iz 24 zemlje, šest revijalnih filmova i više od 9.000 posetilaca, ovogodišnji festival je oborio sve rekorde iz prethodnih godina i još jednom potvrdio da je zelena kultura osvojila Beograd.

Piše Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine

Film "Evolution of beastliness" dečjeg filmskog studija "Detective" iz Rusije dobitnik je nagrade za najbolji amaterski film u kategorji do 18 godina. Nagrade za amaterske filmove su osvojili i Marko Žunić iz Srbije za film "Four colours of green" (u kategoriji od 18 do 27 godina) i studenti  Politehničkog univerziteta iz Milana za film "Scenario for green island"  (u kategoriji preko 27 godina). Nagrade za pobednike je obezbedila kompanija Vip mobile. 

Specijanu nagradu Sekretarijata za zaštitu životne sredine je osvojio Dmitro Bondarčuk iz Ukrajine za film "Traffic", dok je nagradu obezbedio Canon. Specijana priznanja su osvojili filmovi "Rastanak zelene" (Aljoša Dakić , Srbija) i "Lead generation" (Aleksandra Aleksovska, Makedonija).

U kategoriji kratkog filma, prvu nagradu je osvojio film "Harvest", autora Nir Nadler i Chaja Hertog iz Holandije, dok je drugu nagradu osvojio autor Sergey Tsyss iz Rusije za film "Second wind". Nagrade za dobitnike su obezebdili Lenovo i Canon. Specijalno priznanje je osvojio film "Ne to seme, Svetislave" (Pavle Čelić, Srbija) i film "Fair play" (Branko Ištvančić, Hrvatska). 

Kompanija Vip mobile je uručila nagradu autoru Edvardu Vodišeku čiji je film "Zvuk vode" pobedio na konkursu "Pronađi inspiraciju za ekomotivaciju". Pored toga, Vip je za sve posetioce festivala obezbedio klupu na pedale za punjenje mobilnih telefona, kao i "zen baštu" koja ilustruje mir i uživanje u zelenom okruženju.

Brojni gosti Doma omladine Beograda su, tokom prethodna tri dana, doprineli širenju "zelenih" ideja, odgovarajući na pitanje putem specijalne aplikacije na koji način ekomotivišu i ustupanjem starih mobilnih telefona na reciklažu.

Za protekla tri dana posetioci su mogli da pogledaju ukupno 54 filma u kategorijama takmičarskog i revijalnog filma, održano je 18 kreativnih i ekoloških radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, predavanja i panel-diskusije za studente i širu javnost, a svi posetioci su, u okviru izložbenog programa, mogli da pogledaju inovacije, izložbe, "zelene" proizvode, inicijative i tehnologije i da se uključe u društveno odgovorne kampanje.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture Green Fest se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Natura Online (16.11.2013)