NATURA 14 naslovna 

Natura broj 14, jul-avgust 1997, broj strana 56, format A4, PDF izdanje, cena 60,00 RSD, za inostranstvo 0,90 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,90 €, preko PayPal-a:  

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 60,oo RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde

Iz sadržaja broja 14:

Umesto uvodnika

DILAN I... VREMENA KOJA SE MENJAJU

Piše Dušan Marinović, odgovorni urednik

Reč veterinara

KRIPTORHIZAM

Problem pasa sa testisom koji nije spušten u skrotalnu vreću, a koji se inače često sreće, dodatno otežavaju i naš tradicionalni sentimentalizam i mačo (ne)kultura. Međutim, problem je veoma ozbiljan jer kriptorhizam, osim što je nasledan, može izazvati i tumor koji je najčešće fatalan za ljubimca. Dakle, šta činiti?

Piše BVSc, MRCVS Dragan Tomović, dipl. vet

Veterina - sitne životinje

MORSKI PRASIĆI

Morski prasići znaju da budu takođe dobri mali drugari ako nemate mogućnost da držite veće kućne ljubimce. Ali, pre vaše odluke da ih nabavite nije zgoreg ukratko se upoznati sa njima kao i sa bolestima koje imaju...

Piše BVSc, MRCVS Dragan Tomović, dipl. vet

Istraživanja: Trovanja kućnih ljubimaca

FATALNA PRIVLAČNOST

Radoznalost ubija mačke ali i psi mogu biti njene žrtve. Trovanje izaziva slučajnu (spontanu) navalu simptoma koji mogu biti vrlo dramatični. Ako mislite da vam je pas otrovan, prvu pomoć pružićete mu samo ako ne paničite i ako pročitate donju "ubistvenu listu" štetnih sastojaka i njihovih toksina do kojih naši četvoronosci mogu doći...

ŠTA (NE)ČINITI AKO DO TROVANJA DOĐE?

UBISTVENA LISTA HRANE, LEKOVA, KUĆNIH PROIZVODA I OTROVNIH ŽIVOTINJA

Koji su štetni sastojci u gornjoj listi i koji su njihovi toksini (otrovi)?

"Your dog", januar 1997, preveo i pripremio Ivan Lukić

Vesti, najave & saopštenja

SUBOTICA: SEKCIJA ZA HRTOVE

Piše Bratislav Milošević, odgajivač

SELO RADENKOVIĆ: BARA ZASAVICA NAJMLAĐI SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE PRVE KATEGORIJE U SRBIJI

Piše Mihajlo Stanković, istraživač

LAZAREVAC: SAVEZNA UTAKMICA EPANJEL BRETONA TIPA "B"

Piše Zoran Lj. Milić, kinološki sudija

BEOGRAD: NOVA ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA 

ZAJEČAR: CAC 6. SEPTEMBRA

Kinologija 

Rekonstrukcija stare rase – HOVAWART

PAS ČUVARKUĆA

Hovawart, u obliku u kojem ga danas poznajemo, mlada je rasa pasa, iako, prema nekim izvorima, prve podatke o njemu nalazimo još davne 1473. godine. O kakvom je psu reč i kako je došlo do rekonstrukcije te izuzetno retke rase i kod nas?

Pripremio Šandor Gera (Izvor: Leni Fiedelmeir "Hundenrassen")

KRATAK OPIS HOVAWART-a

(Izvor: A. Gondrexon - I. Browne "Mala enciklopedija pasa")

Dugodlaki škotski ovčar - koli (Rough Colli) (2 deo)

ŠTA KAŽE STANDARD?

Standard postoji da bio vodilja za rad sa psima. On služi kao model nečega što tek treba napraviti, dostići... jer je poznato da idealnog psa nema. Pošto mnogo stvari utiče na konačan izgled jedne jedinke, teško možemo doći do saznanja da li je standard ispoštovan do kraja i zato postoje komentari. Ali, u tim komentarima treba više pažnje obratiti "manama" nego kvalitetima pošto je to jedini istinski put približavanju standardu kolija, ali i svake druge rase.

Piše Vesna Marković, odgajivač

Veliki intervju: Generalni sekretar JKS-a dr Mahmud Al Dagistani

DA SU DRUGI BILI U NAŠOJ KOŽI, NE BI GAJILI NI VRAPCE!

Prvog čoveka jugoslovenske kinologije mnogi žestoko osporavaju dok ga drugi kuju u zvezde i smatraju da ga nema da bi ga - trebalo izmisliti. Međutim, deceniju i više na funkciji na kojoj je i sada, dr Al Dagistani zanimljiv je sagovornik i jedna od najpozvanijih ličnosti u našoj kinologiji. A upravo o njoj i nagloj popularnosti pasa kod nas, o ogromnom broju izložbi, klubovima i obaveznim uzgojnim smotrama, gotovo pretplaćenim kinološkim sudijama i doživotnim pripravnicima, slučajnim izlgačima i lovcima na pehare, o nedavnim incidentima na izložbama i mogućim sankcijama prema izgrednicima, našem statusu u FCI, o profesionalnim dreserima, našem mogućem ulasku u Svetsko udruženje za nemačke ovčare, agilityju, ceni inostranih sudija... i još nekim (ne)zgodnim stvarima razgovarali smo sa dr Mahmudom Al Dagistanijem u njegovoj beogradskoj kancelariji.

Razgovarao Dušan Marinović, urednik 

Specijalke

PRVENSTVO JUGOSLAVIJE ZA NEMAČKE OVČARE - PYNO 97

Prva ovogodišnja specijalka za nemačke ovčare, istovremeno i šampionat za tu rasu, PYNO 97, pokazao je da imamo solidan potencijal koji treba sada još više razvijati. Ovogodišnji šampionat biće zapamćen po dobroj organizaciji, korektnom suđenju nemačkih arbitara ali i po nekim propustima koje valja ispraviti. U ovom broju, uz komentar samih događanja na stadionu FK "Žarkovo" i intervjua sa nemačkim sudijom Arnom Humberdosom, dajemo i opširan plasman pasa, odgajivačnica i grupe potomaka izvedenih u Beogradu, a na unutrašnjim stranicama korica i pravi mali poklon čitaocima: poster genealoško stablo svih pasa učesnika ove specijalke za nemačke ovčare.

Piše Ivan Lukić, odgajivač, foto: Natura

Intervju: Arno Humberdros, SV sudija za nemačke ovčare

VIDIMO SE U NEMAČKOJ!

Nemac, dugogodišnji odgajivač nemačkih ovčara i vlasnik odgajivačnice "vom Badener Land" i koermeister, za našu reviju ekskluzivno govori o svom viđenju te najpopularnije rase pasa kod nas i u svetu, o PYNO-u, svojim odgajivačkim iskustvima ali i - o onima kojima bi trebalo pod hitno zabraniti da odgajaju nemačke ovčare.

Razgovarao Ivan Lukić

SPECIJALNI VELIKI POSTER NATURE:

GENEALOŠKO STABLO UČESNIKA PYNO-a

Odjeci & Reagovanja na PYNO 97

ČEMU IMPROVIZACIJE?

Ne volim da pišem. Čak nisam ni iz vojske pisao... Ali, ono što se dešavalo na stadionu FK "Žarkovo", za vreme PYNO-a, nateralo me je da "presavijem tabak" i uputim vam ovo pismo...

Piše Vladan Drobnjak, Beograd

Odjeci & Reagovanja

Mentalni profil - pomoćnik u obuci pasa

MARKERSKA POSLA

Pod visoko uzdignutim mačem, pakao je pred kojim drhtiš. Kreni - i zemlja blaženstva biće tvoja. (M. Musashi)

Piše Milan Medić

SUDIJA NA MUCI

Ili: šta činiti kada dođeš u priliku da, kao kinološki sudija, moraš da oceniš psa na izložbi a koji potiče iz tvoje odgajivačnice?...

Piše Vasilije Latinkić

KO DANAS SUDI?

Nekada su kinološke sudije za rad pasa bile visoko obrazovani ljudi pa su nam i psi bili visoko kvalitetni. A ko danas sve sudi?

Piše Zoran LJ. Milić, kinološki sudija

Nemački ovčarski pas danas

KRVNE LINIJE I NJIHOVI NOSIOCI

U savremenom uzgoju nemačkih ovčarskih pasa, preko utemeljivača rase Horand Grafratha, sa značajnim pobočnim odvajanjima, kroz istoriju razvoja rase, baziranim na Hettel Uckermarku i Rolf Osnabrucke Landu, diferencirale su se tri krvne linije, koje su osnov celokupne današnje populacije nemačkih ovčara. Da bi se shvatilo zašto svaki novi VA pas nije i automatski nosilac nove krvne linije kao i to zašto krvne linije ne treba vezivati ni za ime odgajivačnice, valja pogledati priloženu šemu i pročitati tekst koji sledi...

Pripremio Milan Medić

Predstavljamo izuzetne nemačke ovčare

CASH VOM WILDSTEIGER LAND

Pripremio Milan Medić

SV - Bundessiegerprufung 1996 (Savezna utakmica regionalnih pobednika u radu nemačkih ovčara)

DAX VON BAUMBERG

Pripremio Milan Medić

Lovna kinologija 

Promšljanja - Nemački kratkodlaki ptičar

SVESTRAN ILI BRZ?

Spremiti psa za utakmicu tipa "D", gde se pored rada u polju ocenjuje i rad u vodi, kao i za svestranu utakmicu tipa "E", ozbiljan je posao koji zahteva, uz znanje, i mnogo vremena i truda. No, za većinu lovaca i kinologa pretvaranje naših nemačkih kratkodlakih ptičara u njihovu italijansku varijantu trkača (poentera) nepotreban je i beskoristan posao. Zato bi za nas i bilo najpametnije da se okrenemo matičnoj zemlji jer je činjenica da su Nemcii, a ne Italijani i Grci, napravili NKD-a i da on samo kao svestrani pas ima svoje potpuno lovno ali i kinološko opravdanje.

Piše Aleksandar Golubović, odgajivač

Mala škola velike obuke (5)

MIRNOĆA NA PUCANJ

Ako štene, staro četiri-pet meseci, nakon pucnja podvije rep, pa dotrči do gazde ili čak pobegne nekud glavom bez obzira - onda nam ne valja posao! Kako te greške ispraviti?

Piše Zoran LJ. Milić, kinološki sudija

Veliki kolor poster

SLIKE SA NAŠIH IZLOŽBI

Foto ekipa Nature

Izložbe

CACIB Niš, CAC Kruševac, CAC Jagodina, CAC Kraljevo, CAC Stara Pazova, CAC Aranđelovac, CAC Novi Sad, CAC Gornji Milanovac, CAC Knjaževac, CAC Kikinda

Nauka 

Primena genetike u kinologiji (2. deo)

INCEST?

Problem je složen: sa jedne strane parenjem u incestu mogu se dobiti vrhunski primerci rase, a s druge, ako se pogreši u najmanjem detalju, posledice mogu biti katastrofalne, nepopravljive.... U čemu je tajna? Nešto u genetici, nešto u proceni, ali ponajviše u velikom znanju, iskustvu i istini da se bez najozbiljnijih i opsežnih analiza ne treba upuštati u incestne eksperimente. Dakle: ZA ili PROTIV?

Piše Vesna Marković, odgajivač škotskih ovčara

Inicijative: Centar za mešance na Voždovcu (drugi put)

U POTRAZI ZA VEŠ MAŠINOM

Humanitarna organizacija koja se zalaže za besplatnu sterilizaciju i preventivnu brigu o psima i mačkama mešancima, konačno je dobila prostoriju na Važdovcu. Time, naravno, nisu ni izbliza rešeni svi problemi grupe entuzijasta i volontera koji su odlučni da u Beogradu koliko-toliko humanizuju odnos prema svim napuštenim i jadnim životinjama.

Piše Vesna Marković

PESMA O KERUŠI

Jesenjin 

Otvoreno: Vesna Rakočević, voditeljka TV Novi Sad

POVERENJE OTVARA SVA VRATA

Trudim se da uspostavim istinski kontakt sa ljudima koje srećem u ovom poslu, kao trajnu vrednost... Mislim da je to "ono" što mi, na neki način, "otvara vrata" i čini moju emisiju zanimljivom i lepom - kaže za naš list mlada i lepa voditeljka TV emisije ZOO PLUS.

Razgovarao Milan Medić

Felinologija

Druga međunarodna izložba mačaka u Beogradu

AH, TE MAČKE!...

Beograd je imao priliku da vidi kako izgleda jedna prava evropska "mačkarska" izložba. Naravno, i naš reporter bio je tih dana pod kupolama Sajma gde je i zabeležio taj za nas uvek nesvakidašnji hepening. U prilogu: razredi i plasmani mačaka i druge korisne informacije za mačkare.

Pripremili Andreja-Anči Tošić i Dušan Marinović

I ovo je dobro znati

KAKO SE OCENJUJU MAČKE? 

Priredio Andreja-Anči Tošić

Mukijevi memoari (2)

MIŠJA ARENA

ŠTA MAČKE VOLE I NE VOLE?

Piše Mirjana Krbačević

Hipologija 

Konjarstvo u Srbiji (2)

PRVI ARAPSKI PASTUVI

Sredinom prošlog veka knjaz Aleksandar Karađorđevic rešio je da uspostavi prvo srpsko "Zavedenije pravitelstvene ergele". Kako je do toga došlo i kako su nabavljeni prvi rasni pastuvi u Srbiji?

Pripremo Dušan Marinović

Iz starih srpskih spisa

PRIJEM MARVENIH LEKARA

Kako je i zašto knez Aleksandar Karađorđević, svojim ukazom od 1. novembra 1851. godine, postavio Jovana Teodorovića za marvenog lekara Garnizonog vojinstva?

Iz knjige inž. Vojina Kosanovića "Stotinu godina konjarstva u Srbiji", pripremio Dušan Marinović

Koliko ima konjskih rasa?

OD 15 INČA DO 7 STOPA

Jedan pregled pasmina konja navodi da na svetu ima ukupno 207 rasa. Tačan ili ne, taj broj u svakom slučaju pokazuje koliko je bogat i raznovrstan svet današnjih konja.

Piše Desmond Morris ("Horsewatching", London, 1988)

Akvaristika

PRVA SAZNANJA

Da ne biste činili sve ono što ne treba i da biste na pravi način uredili vaš prvi akvarijum, da bi vam prvi koraci u akvaristici bili što lakši i da bi vam oni doneli više radosti nego razočarenja i nepotrebnih troškova, NATURA će, iz broja u broj, pomagati onima koji počinju da se bave akvaristikom. Rešili smo da vas na početku upoznamo sa istorijatom tog predivnog hobija, da bismo vas, u narednim brojevima, na praktičan i razumljiv način, upoznali sa svim malim i velikim tajnama i zakonitostima koje vladaju u predivnom podvodnom carstvu, tom originalnom isečku prirode u našem stanu.

Uređuje i piše Vasilije Latinkić, akvarista

Mali saveti - velika pomoć

RASHLADITE TROPSKE RIBE

Ribice ne podnose velike vrućine, pa im valja pomoći pojačanim "provetravanjem" i komadima leda stavljenim u akvarijum

Piše V. Latinkić

Ptice

ROZELA PAPAGAJ

Ova vrsta papagaja se nešto teže pripitomljava jer dugo ostaje nepoverljiva prema ljudima. Međutim, strpljivim radom mogu se postići izvanredni rezultati pošto je reč o vrlo inteligentnoj ptici koja, uprkos mišljenju da ne može da nauči da govori, zna da "sklopi" vrlo uspešno čak - čitave rečenice. Naš saradnik poznaje upravo jednu takvu rozelu...

OSNOVNA HRANA

PAMETNE PRIČALICE

Piše Dejan Stanisavljević, odgajivač

S drugog kraja sveta

HARISOV MIŠAR

Ptice grabljivice, poput ovih mišara, retko se udružuju ali u pustinji Sonora u Arizoni, razvili su potpuno drugačiji način života. Zbog oskudici u hrani ti mišari se udružuju u grupe. Po četiri do pet ptica podižu mlade a način lova im je zajednički...

Izvor "National geographic", pripremila Ana Milenković

Korisni detlići

ŠUMSKI SANITARCI

Američki stručnjaci su pre nekoliko godina vestački umnožili i naselili veliki broj detlića u šumama Ohaja, da bi ove korisne ptice spasle stabla od invazije jedne vrste gusenica. Greška je bila u tome što su šume prethodno bile očišćene od svih trulih stabala, neophodnih za zadržavanje i reprodukciju detlića. Ipak...

DENDROCOPUS

DOBRI RODITELJI

CRNA ŽUNA

JESTE LI ZNALI...

Piše Slobodan Mulić

Sitne životinje

Kunići: agresivni i odbojni prema drugim vrstama životinja

ANEMIČNO I PASIVNO PONAŠANJE KUNIĆA USLED STRESA

Naučna istraživanja ali i uzgajivačka iskustva pokazala su da lake, srednje i teške rase kunića valja odvojiti jedne od drugih. Zašto?

Piše Dragan Mandić, sudija za kuniće

Drugi pišu

SUPERFETACIJA KOD ZECA

Šta je superfetacija? Pojava da se već bremenita zečica može, dan-dva pre koćenja, pariti i da ostane - oplođena. Kako se ova pojava objašnjava?

Piše mr Voja Novaković, "Šume" broj 41

Iz prirodnog carstva

ZEMLJA  U KOJOJ CARUJU PACOVI 

U Indiji, zemlji legendi i mitova, pacovi su zaista - bezbrojni. Šta je, osim nehigijene, još uzrok takvom stanju stvari u Indiji?

Izvor "National geographic", pripremila Ana Milenković

Japan

PRIVIDNI LJUBIMCI - TAMAGOČI

Izvor "Politika"

Ribolov 

Smuđ

GURMANSKA RIBA

Ni za jednu riblju vrstu ne može se tačno odrediti vreme nastanka, međutim, postoje tragovi da je smuđ živeo 140 do 160 miliona godina pre naše ere, još u doba krede. Ali, kakva je njegova današnja rasprostranjenost, kakve su navike smuđa, gde se mresti i kako se lovi - znaju naši saradnici, vrsni ribolovci.

KAKO SPREMITI SMUĐA?

Evo recepata: paprikaš od smuđa, smuđ na dunavski način, prigani smuđ i kobasice od smuđa

Pripremili Srđan Milošević i Denis Marinović, umetnici i ribolovci

Biljke

Lekovito bilje

SAKUPLJANJE, SUŠENJE I ČUVANJE LEKOVITOG BILJA

Vreme je godišnjih odmora koje će mnogi provesti u prirodi gde će brati lekovito bilje kako bi za zimu obezbedili čajeve. Ali, treba znati i osnovna pravila za sakupljanje, sušenje i čuvanje tog bilja. Evo konkretnih saveta...

Priredila Slavica Marinović

Kaktusi - bodljikavi lepotani

VODIČ ZA POČETNIKE

U težnji da se vrati prirodi čovek se latio uzgoja mnogih biljaka i životinja. Jedno od tih bića koje čoveku pružaju mnoge radosti su i "bodljikavi lepotani" kojima su posvećeni i ovi redovi...

Piše Aleksandar Vasov

Alternative

KAMILICA KAO DEZODORANS

Piše Srđan Tasić, dipl. biolog

Oglasi & reklame

........

Natura Online (22.1.2009)