NATURA 20 naslovna 

Natura broj 20, septembar 1998, strana 64, format A4, PDF izdanje, cena 60,00 RSD, za inostranstvo 0.90 €

Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,90 €, preko PayPal-a: 

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije. 

 • Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 60,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde

Iz sadržaja broja 20:

Umesto uvodnika

OSTAJEMO DOSLEDNI SEBI

Piše Dušan Marinović, urednik

Reč veterinara: Izlečiva ili ne?

DEMODIKOZA PASA

Demodikoza pasa je teško oboljenje koje često dovodi psa na sto radi eutanazije. Etiologija oboljenja nije potpuno razjašnjena, prognoza je uvek dubiozna a recidivi česti. Na to se nadovezuje i višemesečna terapija i veliki troškovi lečenja...

Piše Milan Mitrić, dipl. veterinar

Trihineloza

PARAZIT KOJI UBIJA

Trihineloza je parazitarno oboljenje, zajedničko i ljudima i životinjama, koje prouzrokuju larve trihinele spiralis. Glavni simptomi bolesti su bolovi u mišićima, otok očnih kapaka, ponekad ospe i izrazita eozinofilija u krvnoj slici. Međutim, ukoliko se trihineloza raširi po organizmu, može i te kako biti kobna za njenog domaćina. Zato, ne jedite nikada meso koje nije veterinarski pregledano i koje nije dobro termički obrađeno.

Pripremio Saša Vurzberg, student medicine

Veliki intervju: Milan Radivojac, odgajivač dobermana

I ONDA SE KOD MENE PROBUDIO ONAJ SRPSKI INAT!

Milan Radivojac, vlasnik odgajivačnice Sawages, doneo je iz Omarske u Srbiju mnogo toga što je unapredilo rasu. Milan, inače skroman i odmeren čovek, u razgovoru otkriva i neke stvari koje su i nas zbunile. Jer, po njemu, osim otimačine para od strane JKS-a i katastrofalne politike koju vodi, za ovakvu situaciju u našoj kinologiji krivi su podjednako i odgajivači i oni, koji nasedajući na nerealne oglase i obećanja, favorizuju unaziđivanje naše kinologije, a time i rad vrednih i poštenih odgajivača. Kako tome stati na put, može li se kod nas uopšte osnovati centralni pasminski klub, otkuda javne i tajne svađe odgajivača, prijateljstva i neprijateljstva, šta je sa eksterijerom i karakterom dobermana danas, ko uzima novac u kinologiji, zašto će izumreti mnoge tzv. CAC izložbe, zašto se zainatio na početku da će i on jednog dana imati prave pse i kako je došao do rodonačelnice svoje odgajivačnice, sada poznate i na Zapadu, ali i šta je tamo sve video, a šta kod nas, otkuda incidenti na izložbama, ali i o našim klanovima i "suđenjima", odnosno o tome ko sve kod nas može da kosi, a ko da samo vodu nosi - komentariše čovek koji je mnogo puta bio, sa svojim psima, kako na našim, tako i na svetskim pobedničkim postoljima.

Razgovarao Dušan Marinović, urednik

Osvrti & Komentari

Pogled u mali ekran

POSTOJI LI NOVINARSKI KODEKS?

Piše Vasilije Latinkić, novinar

Kinologija i pravo

FALSIFIKOVANJE ISPRAVA

IZDAVANJE I UPOTREBA NEISTINIITOG LEKARSKOG ILI VETERINARSKOG UVERENJA

Piše Ana Milenković, student prava

Još o suđenju

I STRANE SUDIJE, PONEKAD, NISU REŠENJE

Piše Vasilije Latinkić

Demanti dezinformacije

WUSV - STVARNOST ILI MAŠTA?

KD Zemun

Umesto epike

IZNAD SVEGA STRUČNO I POŠTENO

Piše Nixon

Naš osvrt

(NE)PRAVILNO MARKIRANJE

Piše Ivan Lukić

Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice poručuje

LOVCIMA MJESTA NEMA

Piše Časlav Vujotić, novinar

I u Pančevu postoji

DRUŠTVO PRIJATELJA ŽIVOTINJA "LJUBIMAC"

Piše Ljubica Landeka

Lovna kinologija: Mala škola velike obuke (11)

SAVRŠENO SVITANJE

Kako trči poenter? Ovom prilikom govorićemo o elementima funkcionalnosti pojedinih konstitucionalnih regija kod psa i na koji način one utiču na lepotu stila njegovog rada u polju. Jer, taj stil ne samo da je važan, već se on može slobodno uporediti i sa lepotom svitanja u vreme letnje lovne sezone...

Piše profesor Zoran Lj. Milić, kinološki sudija

Lovački psi

POENTER

Poenter je univerzalan pas. Iako mu pravo ime glasi engleski poenter, pošto je kao rasa usavršen u Engleskoj početkom 18. veka, njega ipak nisu stvorili Englezi kako se to obično misli. Naime, engleski odgajivači su se ograničavali na prilagođavanje njihovim uzgojnim potrebama, a pošto su psi za hajke postojali i ranije na kontinentu, najverovatnije je da su ovi psi uvezeni iz Francuske i Španije. Međutim, rasa se izuzetno razvila na Britanskim ostrvima i sve dokraja 19. veka trpela je uplive krvi nekoliko rasa: bladhunda, fokshunda, hrta, mastifa, terijera pa čak, kako piše Arkwriht, bulterijera i buldoga. Ipak, ti uplivi nisu bitno uticali na osnovni i prvobitni izgled ove plemenite rase.

UKRATKO O ...

Piše Saša Kitanović, odgajivač i kinološki sudija 

Nove knjige: dr vet. med. spec. Dragan Janjić

OSNOVI LOVAČKE KINOLOGIJE (1. deo)

Na više od 130 stranica, autor na jednostavan i popularan način, pristupačnim stilom, objašnjava kako da postanete vrhunski sudija i vodič i osvajate titule u radu. On razrešava mnoge praktične dileme ali i pokazuje konkretno kako treba suditi i biti ocenjen na ispitima ptičara. Uz to, knjiga daje i sve o mirisu pasa i standarde radnih ptičara. Ukratko, za one koji vole radnu i lovnu kinologiju ovo je pravi priručnik.

Piše Dušan Marinović, urednik

Tisa kup & CACIT KOMLO

USPEH NAŠIH TERIJERA

Piše Ivan Lukić

Preneta reportaža

KRVAVA ARENA

Po periferijama naših gradova organizuju se borbe pit bulova. Psa koji izgubi borbu vlasnik često na licu mesta ubije - piše moderni srpski nedeljnik "Evropljanin", čijom ljubaznošću smo ovu potresnu repotažu preneli u celini.

Piše Milorad Vesić, fotografije Koča Sulejmanović (Magazin "Evropljanin")

Specijalke:  Nemački ovčari

SPINO

Onima koji tog dana nisu bili u Temerinu, na ovoj specijalki za nemačke ovčare, ostaje samo da se kaju. Jer, zahvaljujući nepristrasnom nemačkom sudiji Fridrihu Kirhofu i dobroj organizaciji domaćina, naši odgajivači i vlasnici imali su jedinstvenu priliku da dobiju realnu ocenu svog psa, priliku koja se, najverovatnije, uskoro neće ponoviti na ovim prostorima. U prilogu: kompletni plasmani i fotosi pasa.

Piše Ivan Lukić, odgajivač

Veliki crni šnauceri

DORTMUND - VDH EUROPASIEGER

Plasmani po razredima

Piše Bojan Štakić

Rotvajleri

PRVA SPECIJALIZOVANA IZLOŽBA U STAJIĆEVU - KUP "TROFEJ"

Šteta je što ovu lepu, dobro organizovanu i uzbudljivu specijalku nije uveličao veći broj pasa, ali izgleda da stroge sudije-znalci, kao i oštra konkurencija, ne prijaju mnogima, odnosno onima koji se radije odlučuju za nastup na nekom manjem CAC-u. No, šta se sve dogodilo u Stajićevu tog pretoplog dana detaljno komentariše nas saradnik. U prilogu: plasmani i foto-reportaža.

Piše Milan Miljković, kinološki sudija

Doberman Verein Siegerschow u Nemačkoj

PLEMENITOST I ELEGANCIJA PONOVO NA CENI

Takmičeći se sa više od 200 dobermana iz cele Evrope, koliko ih je bilo izvedeno na ocenjivanje u malom nemačkom mestu Itzehoeu, naši psi nedvosmisleno su pokazali da im je mesto u samom evropskom vrhu. Uspeh naše kuje Alabame to najbolje pokazuje... Bili smo na licu mesta.

Piše Danijela Fiala, odgajivač

International doberman meeting u Đenđešu

TRIJUMF NAŠIH DOBERMANA U MAĐARSKOJ

U okviru CAC izložbe, svake druge godine organizuju se i specijalke za pasmine kojima je po standardu predviđeno kupiranje ušiju. Osim specijalke za šnaucere održan je Međunarodni doberman miting na kojem su naši psi, kako piše i u naslovu, zbilja - trijumfovali.

Piše Danijela Fiala, odgajivač

Prva specijalizovana izložba za bulterijere, američke stafordske terijere i stafordske bulterijere u Pančevu

BLANCHA I CANIBAL - OPET!

Iako je prijavljen relativno mali broj pasa to nije uticalo na kvalitet rase i smatram da bi pobednici u svim razredima mogli to biti i na bilo kojoj izložbi u Evropi - napisao je u svom izveštaju sa ove specijalke kinološki sudija Dragan Ivošević.

Piše Marija Radovanović, novinar

Šampionati: Nemački ovčari SV - Bundessiegerzuchtshau u Nirnebergu

POVRATAK ARMINIUSA

Ovogodišnji Sieger ostavio je vrlo dobar utisak što se tiče organizacije i kvaliteta pasa. Ostvaren je i vidan napredak u suđenju, a nemački ovčar će se, najverovatnije, već sledeće godine vratiti na staru trasu uzgoja, obogaćen savremenim inovacijama aktuelnog rukovodstva SV-a i WUSV-a. Naši saradnici i prijatelji prenose, slikom i rečju, deo atmosfere iz Nirneberga... U prilogu: kompletni plasmani i fotografije najuspešnijih pasa.

Piše Zoltan Vatai, kinološki sudija; fotografije Darko Ostojin, odgajivač

Radna kinologija: CACT Beograd

VATRENA DEVOJČICA POMRSILA RAČUNE PO "TROJCI"

Kako je protekla ova utakmica u radu školovanih službenih pasa u Žarkovu i zašto organizator nije ispravio greške od prošle godine - objašnjavaju naši saradnici i daju kompletne rezultate.

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević

Šesti kup "Milicionar"

APLAUZ RADNOJ KINOLOGIJI

Na terenu Sportsko-rekreativnog centra MUP-a Republike Srbije u Makišu, održano je nacionalno takmičenje u radu školovanih službenih pasa po programu IPO I i IPO III. Kako je bilo?

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević 

Četvrto prvenstvo u radu školovanih službenih pasa

ELLO I MANDRAK NA TRONU

U organizaciji Beogradskog kinološkog društva, a pod pokroviteljstvom JKS-a, održano je ovo nacionalno prvenstvo u radu po programu IPO III i IPO I. Od takmičenja se oprostio, pobedivši još jednom, Ello von der Stockheimer Alle.

Pišu Nenad Milojević & Tanja Popović

Kinologija

Savetovanje o šarplanincu u Smederevskoj Palanci (2)

KAKO VRŠITI KOMPLEKSNU PROCENU EKSTERIJERA ŠARPLANINCA?

Detaljno i stručno, kako i dolikuje predsedniku Komisije za šarplanince JKS-a, Obrad Škipić dao je svoje viđenje eksterijera te naše autohtone rase.

Pripemio Dušan Marinović, urednik

Gošća iz Poljske Doroti Kuczynsky-Standello

TERIJERI SU MOJA – LJUBAV

Pošto je odsudila u Kikindi, zamolili smo gošću, inače međunarodnog kinološkog sudiju, da nam kaže koju reč više o kinologiji u svojoj zemlji, kakve imaju pse, šta misli o našim...

Razgovarala Jelana Iličin, preveo Šandor Berček

Retke rase: Moskovski čuvar

PAS RUSKIH VOJNIH ODGAJIVAČNICA

Iako se na stvaranju moskovskog čuvara u matičnoj zemlji radilo pedesetak godina, u Rusiji je rasa priznata tek 1985. godine. Međutim, van granica te velike zemlje o moskovskom čuvaru još uvek se malo zna. Dodali bismo i sasvim nepravedno jer moskovski čuvar je predivan pas...

Piše Jelena Šutanovac, kinološki sudija

Odjeci & Reagovanja & Komentari

Neočekivano

SAOPŠTENJE REDAKCIJE

Šta nam rade i kako nam sude

OFRLJIVANJE OFRLJENIH

Piše Šandor Berček, odgajivač

Reagovanja

ZAŠTO NAPADATE MEŠANCE?

Ana Milenković

Novi prilozi kritici JKS-a

ZATVOR ZA KINOLOGE

Jovica Zakonović, KD zemun

Kinologija i lov

PRIVILEGIJA BOGATIH I(LI) BEZOBRAZNIH?

Zoran Lj. Milić, kinološki sudija

Šarplaninac: juče, danas, sutra (1)

PREDLAŽEM SLEDEĆE...

Saša Vurzberg, student medicine

Šarplaninac: juče, danas, sutra (2)

SRPSKA (ODGAJIVAČKA) POSLA

Srđan Udovički, student veterine i odgajivač 

Kome smeta NATURA?

TARZAN JE ODUVEK VOLEO MAJMUNE!

Jovica Zakonović, KD zemun

Još o suđenju...

AKO STE PISALI NOGAMA, DA BOG DA VAM SE POZLATILE!

Piše Vasilije Latinkić

Izložbe

CACIB Bačka Topola, CAC Veliko Gradište, CAC Kikinda, CAC Niš, CAC Šabac, CAC Banja Luka, CAC Kraljevo, CAC Jagodina, CAC Kruševac

Foto-reportaža

SLIKE SA NAŠIH IZLOŽBI

Felinologija

Promišljanja

DEVET MAČIJIH ŽIVOTA

Sudbina je, eto, htela, a i priroda sa njom, da mačke imaju devet života. Ovo je priča o tome kako je mačka dobila - devet života.

Piše Nikola Ivković

Rase mačaka

EGIPATSKA MAU

Ova mačka je jedinstvena zato što potiče iz starog Egipta i pominje se još - 1400. godine. Uostalom, na starom egipatskom jeziku mau znači mačka. Jasno je i da je njen prvi rođak abisinijska mačka... No, evo detaljnog prikaza ove jedinstveno otačkane vrste domaće mačke...

Piše Mirjana Krbačević, felinolog

Nove knjige

SAVETI LJUBITELJIMA MAČAKA

Ana-Marija Fogel i Hans-Eberhard Šnajder napisali su ovu zanimljivu knjigu koja treba da pomogne ljubiteljima mačaka da bolje upoznaju svoje tajanstvene ljubimce. Zahvaljujući mr Mariji Mirković, koja je sa ruskog prevela ovu knjigu, i izdavaču Branislavu Matijeviću, ljubitelji mačaka moći će da saznaju nešto više o tim divnim životinjama...

Piše Dušan Marinović. urednik

Ribolov

Skobalj, podust (Chondrostoma nasus L.1758)

OBAZRIV I PREFRIGRAN

Skobalj je riba koju mnogi ribolovci samo znaju iz literature jer ga nema u svim vodama. Lukav je i prava je umetnost uloviti ga. Kada ribolovcu ipak pođe za rukom da ga prevari i zakači na udicu, pravo je zadovoljstvo boriti se sa njim.

Piše Aleksandar Saša Ardeljan, ribolovac

Beli amur (Ctenopharingodon idella)

KINESKI BILJOJED

Ribolovac koji nikada nije ulovio amura ne može ni da sanja šta je propustio. Ali, ako samo jednom osetite njegovu snagu i prozrete njegovu mudrost, nećete ga zanemariti, a još manje zaboraviti dok ste živi...

Piše Nebojša Dujmić, ribolovac

Nagradna igra

Oglasi & Reklame

........

Natura Online (22.1.2009)