NATURA 21 naslovna

Natura broj 21, mart 1999, strana 64, format A4, PDF izdanje, cena 60,00 RSD, za inostranstvo 0.90 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,90 €, preko PayPal-a:

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.  

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 60,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde

Iz sadržaja broja 21:

Umesto uvodnika

NAJAVA NOVIH IZDANJA

Piše Dušan Marinović, glavni urednik

Aktuelno: Opasnost koja je tu...

GRIP (INFLUENZA)

VIRUS KOJI JE OPSTAO VIŠE OD 20 VEKOVA

USKORO BEZ GRIPA?

Pripremio Saša Vurzberg, student medicine

Komentar

BEN AKIBA U KINI

Ili: zašto se istorija ponavlja?

Piše Milan Parlić, odgajivač

Nekad i sad

PRVA PREPELICA NA VISKU

Zapis o početku lova na prepelice...

Piše Zoran Lj Milić, kinološki sudija

Lovna kinologija: Mala škola velike obuke (12)

KONDICIONI TRENING I PETLJA

Sa takmičarskim psom treba obavezno raditi kondicione pripreme koje su najbolje ako su svakodnevne i kraće. Međutim, njih treba postepeno produžavati od pet na 10, 15, 20, 30 do najviše 45 minuta. Zato je dobro izvoditi pse dva do tri puta nedeljno na trening, a kada je lovna sezona u trening valja ubrojati, naravno, i lovni dan.

Piše Zoran Lj. Milić, kinološki sudija za rad i oblik

Veliki intervju: Mr dr vet. med spec. Dragan Janjić

MI SMO NAROD KOJI ĆE I OD NIČEGA NAPRAVITI - NEŠTO!

Doktora Janjića, našeg poznatog veterinarskog stručnjaka i međunarodnog kinološkog sudiju, mnogi naši kinolozi dobro poznaju. Jer, već punih 27 godina on sudi ne samo na našim već i inostranim kinološkim manifestracijama. Sa neverovatnim iskustvom od nekoliko hiljada izložbi i utakmica na kojima je sudio, ali i kao autor nedavno objavljene knjige o lovačkoj kinologiji, dr Janjić bio je odličan sagovornik u jednom od kafea beogradskog Sava Centra gde smo i uspeli da ga "uhvatimo" za vreme održavanja Kongresa jugoslovenskih veterinara. Umeren, ali i upoznat do tančina u svoj "kinološko-veterinarski zanat", dr Janjić odgovorio je na sijaset naših (ne)običajenih pitanja, ali ono što nas je najpre iznenadilo bio je njegov optimizam čak i u onim temama gde njemu objektivno nema mesta. No, naš sagovornik se ne nada uzalud: uz kritičnu analizu naše aktuelne kinološke situacije, on nudi i zanimljiva rešenja, upoređuje, predlaže...

DESET ZAPOVESTI ZA KINOLOŠKE SUDIJE

NOVI PRAVILNICI

DILEME KOJE TO JESU

TRADICIJA DUGA 50 GODINA

Razgovarao Dušan Marinović, urednik

Promišljanja: Šarplaninac

PAS SRPSKOG MENTALITETA

Šarplaninac je staložen pas koji zna kad treba da reaguje. Nepodmitljivi je čuvar, odan odgajivaču prema kome je izuzetno nežan. Posebno je nežan prema deci koju može često da štiti i od roditelja. Brzo uči, a dugo pamti. Uvek spreman za igru, šarac obožava da bude mažen. Uživa u češljanju, bar jednom nedeljno, a čim počnu topli dani leti u vodu, provedeći sate brčakujući se i plivajući. Kao čuvar je idealan, bolji i od alarma. Ukratko, imati šarplaninca znači biti - ponosan vlasnik svog psa.

Piše Srđan Udovički, student

Još malo pa humorska

... I TAKO USVOJIŠE KLINTONA

Piše Srđan Udovički

Prva specijalizovana izložba nemačkih ovčara SINO - Šabac

USPEŠNA PREMIJERA

Na gradskom stadionu u Šapcu, održan je SINO. Organizator je bio Klub ljubitelja nemačkih ovčara pri KD "Zoran Zoki Stanković", a uz komentar specijalke dajemo i kompletne plasmane i fotose najuspešnijih pasa.

Piše Ivan Lukić

Retke rase pasa

PERRO DE PRESA CANARIO

Naziv ovog psa, doslovno preveden, znači "Kanarski pas za hvatanje". Poreklom sa Tenerifa i drugih Kanarskih ostrva, ovaj molos, kao što većini naših čitalaca verovatno nije poznato, toliko je popularan u Španiji da postoji mišljenje da su ova ostrva i dobila ime - po njemu.

POSESIVAN I KARAKTERAN

Piše Tijana Branovački

Rase pasa

BERNARDINAC

Standard rase i komentar standarda koji je napisao dr Antonio Morsijani

Pripremio Milan Parlić, odgajivač

Standard

AVGANISTANSKI HRT

Pripremio Bratislav Milošević, odgajivač

SAMOJED - LEPOTAN KOJI SE SMEJE

Za mnoge ova stara rasa pasa je još uvek nepoznata i veoma često neki je mešaju sa drugim polarnim rasama. Na sreću, danas se ovi sibirski lepotani sve češće sreću i među nama. Zapravo, od kada su ih krajem 19. veka polarni istraživači doneli u Englesku i skandinavske zemlje, samojedi nisu prestajali da osvajaju ljudsku pažnju i interesovanje.

Piše Nada Petrović, odgajivač

STAFORDSKI BUL TERIJERI

Iskrena priča Britanca Danny-ja Gilmour-a o njegovoj čuvenoj odgajivačnici "Dumbriton" i njegovim "stafikama"

Iz poljskog časopisa "ABS" (sa poljskog preveo i priredio Šandor Berček)

Kinologija: vaspitanje štenadi

PRAVI POČETAK

"Novo štene u porodici menja njen ustaljeni ritam života - verujte nabolje. Od momenta dolaska u vaš dom, mnogo toga treba da se uradi ne bi li se izgradio najbolji mogući odnos između vas i vašeg ljubimca", poručuje Tony Orchard, trener u vaspitanju pasa i dodaje: "Pošto ste preživeli prvu noć sa svojim novim ljubimcem, vreme je da otpočnete sa razmišljanjem o treningu svog prijatelja, kao što je: socijalizacija, vršenje nužde i poslušnost. Počnite odmah jer ćete napredovati baš kada je štene najradoznalije i veoma zainteresovano za učenje".

Your Dog Magazin (prevela i pripremila Tijana Branovački)

Ponašanje i komuniciranje pasa

DA LI RAZUMETE GOVOR NJIHOVOG TELA?

Pokreti govore više od reči, posebno kod pasa. Ali, signali koje nam daju naši ljubimci nisu uvek ono što mislimo. Sara Vajthed (Sarah Whitehead), savetnik za ponašanje i probleme u komunikaciji sa psima, objašnjava šta, zapravo, naš ljubimac pokušava da nam kaže i kako na to treba da mu odgovorimo.

Your Dog Magazin (prevela i pripremila Tijana Branovački)

ZA I PROTIV DRŽANJA PASA

Devet potvrdnih i isto toliko odrečnih odgovora na gore postavljeno pitanje!

Piše Sari Tietjen (preveo i obradio Željko Šeatović)

Pisma, Reagovanja & Komentari

Demanti

NISAM BIO VOĐA

Piše Miša Krunić, Ruma

Ispravke

ISTINE RADI...

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević

Kinologija i propisi

UPOTREBA DRESIRANIH PASA

Piše Nenad Maričić, Beograd

Apel i kritika

BEZ UVREDLJIVIH IZRAZA

Pišu Nenad Milojević i Nenad Maričić

O mešancima, drugi put

ISKRENA I ONA DRUGA LJUBAV

Piše Jelena Raguž, Ruma

Šarplaninci, juče, danas, sutra... (3)

ALIBI ZA PRAVDANJE MANA

Piše Željko Šeatović, kinološki sudija

Reagovanja

... BIĆES ČOVEK, SINE MOJ

Piše Milan Medić, Subotica

Dragi Milane...

EVO, DA TI ODGOVORIM

Piše Dušan Marinović 

Pogled u mali ekran

ČITALAČKE MUKE

Piše Vasilije Latinkić

Urbane inicijative i rešenja

GRADSKA TAKSA

Piše Srđan Udovički

Tema za razmišljanje

SUDIJE, JAVITE SE!

Piše Gordana Filko

Mali saveti

DECA I PSI

Prvo i najvažnije pravilo za odrasle: NIKADA NE OSTAVLJAJTE DETE I PSA SAME I BEZ NADZORA, ma kako umiljat pas bio!

Pripremio Željko Šeatović, kinološki sudija

KAKO ODABRATI I KAKO PRONAĆI ŠTENE ZA SEBE?

Preporuke za odabir šteneta obično se svode na to: kako prepoznati zdravo, hrabro, socijalizovano štene... Ovde je iznet nešto drugačiji pristup i možda bi naslov trebalo da glasi: Kako pronaći PRAVOG odgajivača? Jer, od takvog odgajivača ne možete kupiti loše štene.

Piše Željko Šeatović, kinološki sudija

Nemački ovčari: KONO

U RUMI - NIŠTA NOVO

Ipak, ove godine bilo je i nekih novina. Tako je, na primer, bila predviđena pauza za ručak, koja se, međutim, neplanirano odužila, te je izložba jedva završena pre mraka. Ali, tradicija izlaganja pasa od strane organizatora je i ove godine nastavljena, po principu "svako treba da je najbolji u svom selu"... U prilogu: kompletni plasmani i fotosi najuspeŠnijih pasa.

Piše Ivan Lukić

Na licu mesta: Kapošvar

PETER MESLER JE OSTAO ZBUNJEN...

... Ali ne kvalitetom izvedenih pasa na mađarskom veoma uspelom zigeru, već činjenicom da zbog jednog člana iz stauta JKS-a naši odgajivači nemačkih ovčara ne mogu da se organizuju u svoj jedinstveni klub i, kao sav normalan svet, učlane u WUSV. Priča je zanimljiva, i za sada jedino eksluzivno objavljena u NATURI... U prilogu: kompletni plasmani i fotosi najuspešnijih pasa.

WUSV I MI

Pišu Dejan Simović i Erne Keri

Na licu mesta: Dortmund

VELIKI CRNI ŠNAUCERI

Bundessiegerzuchtschau ostaće zapamćen po tome što je na njemu učestvovalo više od 6.000 pasa iz 25 zemalja iz celog sveta. Tradicionalno dobro organizovana, ova izložba je i ovoga puta bila jedan od najznačajnijih kinoloških događaja sezone. Lep uspeh na izložbi postigao je i naš veliki šnaucer Jabel de Pichera.

USPESI NAŠEG JABELA

Piše Marina Petrović - Julich

Reportaža: Veterinarski nastavni centar Vojske Jugoslavije u Kikindi

CENTAR ZA OBUKU SPECIJALNIH PASA

Odgojiti i obučiti psa da bude dobar tragač, čuvar, zaštitnik i napadač, ukratko da bude pouzdan saborac i u onim delikatnim situacijama, kada život vojnika zavisi od njegove brzine reagovanja i snalažljivosti, nije ni malo jednostavan ni lak zadatak. A upravo takvim složenim obučavanjem ljudi i pasa bavi se jedinica potpukovnika Mihajla Abdulića koju smo posetili.

SNAGA UDARA I ČELJUSTI

ZAVRŠAVANJE POSLA

ZA VODIČE PROFESIONALCE

ODABIR I REPRODUKCIJA PASA

Piše Dušan Marinović, urednik

Događaji: Sedmi kongres naših veterinara u Beogradu

SKUP STRUKE I NAUKE

Sa ukupno 153 objavljena stručna rada na našem i engleskom jeziku, sakupljena u dva toma zbornika od 768 stranica, naši veterinari pokazali su, bogatstvom tema i diskusija na ovom skupu, da i te kako rade na svom stalnom profesionalnom i naučnom usavršavanju. Za one kojima je njihovo znanje potrebno - to je odlična vest. Ostaje samo da svoja teoretska znanja veterinari što pretoče u praksu.

Piše Dušan Marinović, urednik

Nauka: Genetika

PUT U SREDIŠTE ŽIVOTA

Šta je to što nas čini ovakvim kakvi jesmo? U čemu je enigma našeg postojanja? Ima li život svoju svetu tajnu i u čemu se ona sastoji - pitanja su na koja već mnoge generacije pokušavaju da daju odgovore... A "tajna" je u ćelijskom jezgru koje jedva možemo primetiti i pod mikroskopom, u tom središtu života gde se "kriju" sićušne niti DNK, geni, te nasledne informacije koje valja tačno i do kraja pročitati, kako zbog naše prošlosti, tako i budućnosti, predstojećeg Kosmosa o kojem je nadahnuto pisao i Karl Segan, opisujući čudnovato zanimljiv put u središte - ćelije.

Tekst i crteži Srđan Udovički

Opšti principi primene genetike za sve

ŠETAJUĆA VREMENSKA BOMBA

Koliko je genetika važna u programu uzgoja pasa? I koliko je ona važna za zdravlje svakog psa posebno? Ukratko rečeno: veoma! Jer, ona daje alat koji vam treba da biste mogli da izračunate -  očekivanja. Uostalom, znati šta možete očekivati je mnogo bolje nego kockati se sa neizvesnošću, zar ne?

Preveo i pripremio: Željko Šeatović, odgajivač

Radna kinologija

SEDNICA KOMISIJE ZA RADNE PSE F.C.I.

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević

PETO SVETSKO TRAGAČKO PRVENSTVO

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević

Meppen: Deveto svetsko prvenstvo u radu školovanih službenih pasa

NEMCI U VRHU

Bogato iskustvo i nadaleko čuvena nemačka, gotovo savršena organizacija, bili su čarobna formula koja je, za 94 takmičarska para, iz 21 zemlje, stvorila izuzetno prijatnu i uspešnu takmičarsku atmosferu u Meppen-u gde je održano Prvenstvo. Ali Meppen je posebno značajan i za nas jer je naša zemlja na ovom takmičenju, po prvi put, imala kompletnu reprezentaciju u pojedinačnom i ekipnom takmičenju.

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević

Na licu mesta: Holandija

WOLSTADCUP

U Tilburgu, na jugu Holandije, okupili su se takmičarski parovi iz više zemalja na Wolstadcup-u, Šestoj međunarodnoj utakmici u radu školovanih službenih pasa CACIT, po programu IPO III. Bili smo prisutni i mi.

Pišu Tanja Popović & Nenad Milojević

Grocka

REVIJALNO TAKMIČENJE U RADU SLUŽBENIH PASA

Pišu Tanja Popović, Nenad Milojević i Milan Živančević

Međunarodni sajmovi "Priroda i čovek" u Novom Sadu

SUSRET LEPOTE I UMEĆA

Pet međunarodnih sajamskih priredbi okupilo je ove godine oko 500 izlagača iz zemlje i inostranstva, a za pet dana ovu lepu i korisnu manifestaciju na Novosadskom sajmu obišlo je oko 120.000 posetilaca. Ono što raduje jeste činjenica da su ovogodišnje priredbe bile bogatije i raznovrsnije od prethodnih, a što nagoveštava i ukupnu promenu poimanja prirode u nas.

ŠEST VOJVOĐANSKIH GAĆANA

JAGODINCI I RUŽE

SAKCIJSKO CVEĆE

BOŽURI PONOVO NA GAZIMESTANU

Piše Dušan Marinović, urednik

Neispričane priče

PATULJASTA SREBRNA PUDLA ASTRON

Piše Rade Svorcan

PRIČA O LINDI I LIZI

Piše Srđan Udovički

Barajevo

OSNOVAN DOBERMAN KLUB

Piše Željko Šeatović

Akvaristika: Lavirintke, dvodihalice

ANABANTIDE

Lavirintke (Anabantidae) su dobile ime po tome što mogu uzimati i kiseonik iz vazduha pomoću posebnog "lavirnint" organa koji je smešten u kostima glave, iza prvog škržnog luka. Zahvaljujući lavirint organu ove ribe naseljavaju tople tropske vode sa veoma malim postotkom kiseonika.

PODELA

Piše Vasilije Latinkić, akvarista

Felinologija

SVINGA

Bez sumnje: najneobičnija vrsta mačke!

ČOVEK I MAČKA

JESTE LI ZNALI...

"Cat facts", Marcus Schnech & Jill Caravan (prevela i priredila Mirjana Krbačević)

Zanimljiva priroda. dlaka

PRESVLAČENJE DIVLJAČI

Redovna zamena dlake uslovljena je habanjem i klimatskim promenama, pa zato i imamo linjanja na različite načine. Uglavnom, mnoge vrste naše dlakave divljači se presvlače, odnosno menjaju dlaku dva puta godišnje: u jesen i proleće.

Priremio Slobodan Mulić

Saveti iz prirodne laboratorije

ULJEM PROTIV PROMUKLOSTI

ČIR NA ŽELUCU

Piše Đorđe Marinković, dipl. biolog

Nagradna igra Nature

Oglasi & Reklame

.......

Natura Online (22.1.2009)