subota, maj 30, 2020

 

RASE PASA

Čistokrvnost kao imperativ

Mladi haski

U kinologiji pojam čistokrvnost označava siguran i proveren podatak da neki pas potiče od roditelja iste rase noseći u sebi karakteristične nasledne osobine koje ih razlikuju od drugih životinja iste vrste

Piše Toma Živkov, odgajivač

Rase pasa su nastale u pradavnim vremenima pod uticajem naslednih osobina praroditelja vuka, ali i pod selektivnim uticajem prilika i sredine gde je postojala grupa pasa. Klimatski uslovi pretežno su uticali na odlakanost pasa, dok su velika prostranstva, sa slabom vegetacijom, uslovljavala opstanak samo brzim psima oštrog vida. Snažni, jaki pa čak i ratoborni psi izborili su svoj opstanak u predelima bogatim velikim životinjama.

To bi bila, dakle, uprošćeno rečeno - prirodna selekcija bez uticaja čoveka. No, ljudi su svojim migracijama uočavali te raznolikosti i polako razvrstavali pojedine rase. U početku, forsiran je razvoj nekih naročito korisnih tipova, dok je nasuprot tome kočen ili čak zatiran razvoj nekih, za ono doba, nekorisnih tipova ili jedinki.

U Egipatskom carstvu, u staroj Kini i Vavilonu, a naročito u antičkoj Grčkoj i Rimskom carstvu uzgajali su se psi u čistoj krvi različitih rasnih karakteristika. Klasifikacija se vršila, doduše, na osnovu upotrebnih vrednosti, a postojala je klasifikacija i unutar samih rasa. Sve te podatke iz tog vremena možemo naslutiti na osnovu arheoloških spomenika.

Buran ekonomski i duhovni razvoj čovečanstva u 18. i 19. veku dovodi do značajnog povećanja migracije ljudi, stoke, a sa njima i - pasa. Goneći stoku na velike stočne vašare trgovci tog vremena koriste pse za teranje i čuvanje stoke. Odlazeći u nove krajeve upoznavali su nove rase, a istovremeno su u te predele dovodili i svoje.

Organizujući izložbe svojih životinja, koje su i tada bile zanimljive,  trgovci i uzgajivači izlažu  i svoje pse. Time pojedine rase postaju poznate širem broju ljudi, pa čak i popularne i šire se svetom. Uzgoj pasa postaje, u nekim delovima sveta, čak i moda. Stvaraju se mnoge rase lovačkih pasa goniča i malih pasa za razanodu. Uzgajivači i ljubitelji se polako udružuju u klubove i društva i kreću u planski uzgoj i selekciju pasa.

Iz svega navedenog može se zaključiti da pojam ČISTOKRVNOSTI u kinologiji označava siguran i proveren podatak da neki pas potiče od roditelja iste rase noseći u sebi karakteristične nasledne osobine koje ih razlikuju od drugih životinja iste vrste.

...........

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (29.5.2009)

{jcomments off}