KINOLOGIJA U REPUBLICI SRPSKOJ

Na dnevnom redu: kangali i kopovi

Dubica 01

Početkom juna, u maloj skupštinskoj sali u Kozarskoj Dubici, odražana je izborna sednica Skupštine "Kangal kluba za prostore bivše Jugoslavije" a potom i osnovan "Klub slovačkih kopova Bosne i Hercegovine"

Pripremili D.M. I Z.M.K.

Na izbornoj sednica Skupštine "Kangal kluba za  prostore bivše Jugoslavije" najpre je razmatran izveštaj o radu Kluba tokom prošle godine.

Dubica 02

- Posebno smo ponosni na našu izložbu pasa koju smo lani organizovali petu godinu za redom, a na kojoj smo mogli pogledati vrlo lijepe pse. Tokom proteklih  četiri-pet godina imali  smo 16 legala u Klubu i 117 štenadi, što je impozantan broj za našu rasu i na to smo ponosi - kazala je Ana Šebalj, predsednica "Kangal kluba".

Ona je naglasila da je za ovu godinu planirano da se 23. septembra, na Sportskom centru u Kozarskoj Dubici, organizuje smotra kangala i da očekuje dobar odziv učesnika.

Dubica 03

Budući da je ovo bila izborna sednica Skupštine za predsednika "Kangal kluba za prostore bivše Jugoslavije" ponovo je izabrana Ana Šebalj, a za potpredsednika Marko Čaktas iz Odžaka.

Dubica 06      Dubica 04

Nakon sednice Skupštine održano je predavanje o reproduktivnom zdravlju i vakcinaciju pasa. Bilo je reči i o ocenjivanju pasa i prijavljivanju legala. Jedan od predavača bio je i Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka i specijalizant hirurgije na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

- Na predavanju sam govorio o zdravstvenom stanju pasa i, sa stručnog stanovišta, o detaljima koji mogu biti od velikog značaja u zaštiti štenadi. Slušaocima sam posebno skrenuo pažnju na preventivnu vakcinaciju i govorio im o reproduktivnom zdravlju ženki - rekao je doktor Lukač.

Rukovodstvo "Kangal kluba" se, na kraju sednice, zahvalilo svojim saradnicima na pomoći u radu. Zahvalnice su dobili Skupština opštine Kozarska Dubica, Centar za informisanje i kulturu, Veterinarska ambulanta MIM COOP Banjaluka, nekoliko klubova iz Banjaluke i Prijedora i Kinološki savez Republike Srpske.

Istoga dana u Kozarskoj Dubici osnovan je i "Klub slovačkih kopova Bosne i Hercegovine"

Dubica 05

Naime, na inicjativu ljubitelja ove rase osnovan je ovaj Klub slovačkih goniča sa željem da se još više unapredi uzgoj te stare i plemenite rase pasa koja se prvenstveno koristi u lovu divljih svinja. 

Na izbornoj Skupštini sa predsednika "Kluba slovačkih kopova BiH" izabran je Mile Bundalo a za potpredsednika Fikret Tatarević. Predsednik Skupštine Kluba je Mevludin Omerčić a u organe Kluba izabrani su Bogdan Grab, Selvedin Peco, Brane Vujasin, Branislav Tatić, Nenad Bundalo, Nikola i Anita Ristić.

Kako se čulo tom prilikom, rukovodstvo Kluba će, u naredom periodu, raditi na omasovljenu članstva, izradi sopstvenog veb sajta, zaštitnom znaku Kluba…

Kako su ljubitelji slovačkih kopova istakli, veoma važna će im biti i podrška u ovom kinološkom radu koju, inače, već dobijaju u zemlji ali i u regionu.

Uskoro će, kako su obećali i rekli sa ponosom, slovačke kopove predstaviti opširnije i na stranicama Nature Online.

......

Natura Online (19.6.2018)