AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 85: KUĆNI LJUBIMCI

Kako odabrati (naj)bolje

ABM broj 85 str 54 55  

Pre nego što uzmete i platite štene razgovarajte sa odgajivačima, dreserima, veterinarima, vlasnicima pasa, budite im i dosadni… Idite na izložbe, posebno one specijalizovane za određene rase, dobro osmotrite, pogledajte, uporedite… Ali, ni onda nemojte žuriti sa odlukom o kupovini šteneta, pogotovu ne kod prvog odgajivača ili komšije! Pogledajte šta se sve nudi u vašem kraju i na internetu, obiđite lično više odgajivačnica, uporedite legla, štence, pogledajte pažljivo rodovnike...

Piše Dušan Marinović / Foto: Zoran Kos i Pixabay

Zapamtite: kupujete psa i svog najboljeg druga za narednih 10 do 15 godina.    

Koje su cene rasne štenadi?

U našim uslovima, zavisno i od rase, cene se kreću od 50 ili stotinu do hiljadu pa i više evra za vrhunsku štenad iz stvarno šampionskih legala. Na Zapadu to ide i do nekoliko hiljada evra... Mnogo? Naravno.

Ali postoji i „zlatna sredina”. Da objasnim.       

Ako želite da postižete odlične rezultate na izložbama i takmičenjima ili da se bavite odgojem određene rase, onda treba da platite nešto više i da odaberete natprosečno štene od izuzetnih roditelja.          

S druge strane, ako želite da uzgajate vrhunske pse, pa da ih kasnije parite, onda ne bi trebalo da se obazirete na cenu, već uzmite, u datom trenutku i okolnostima, ono najbolje; to su štenci koji potiču od zaista vrhusnkih predaka, onih koji su se dokazali i u takmičarskom i u priplodnom smislu. Svakako, jedan od najvažnijih uslova, kad uzmete štene za sebe, jeste da ono potiče od izuzetno zdravih roditelja, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu.       

Međutim, ako želite kućnog psa i ljubimca vaše dece, onda predlažem da štene odaberete prema dubini svog džepa, uz dužno upozorenje da visoka cena ne garantuju, uvek i svuda, vrhunski kvalitet budućeg psa. Jer, sa „napretkom” kinologije došlo je gotovo svuda, pa i u nas, do razvoja raznih „odgajivača” koji u štencima vide isključivo dobar i unosan biznis. Zato vam se može dogoditi (što nije redak slučaj) da, za svoj teško zarađeni novac, dobijete bolešljivog psa sa mnogo mana ili u najboljem slučaju samo - prosečnog.

Zato je oprez i ovde potreban.

Ukoliko vaša odabrana rasa pasa ima više varijeteta, postavlja se i pitanje koju boju odabrati? Primer za to su, recimo, dobermani i labradori. Postoje crni i braon dobermani, odnosno crni i žuti labrador retriveri, a nešto manje je onih čokoladne (braon) boje.

Koju boju onda odabrati?            

To je, po meni, gotovo nevažno pitanje. Jer, između tih pasa ne postoje bitne razlike u genetici. Reč je isključivo o različitim ukusima pa savetujem da tu odluku donesete sami i izaberete boju psa koju baš vi želite. 

Na šta treba još obratiti pažnju pri kupovini šteneta?

Klasičnih prodavnica gde se prodaju štenci, u Srbiji, koliko je meni poznato - nema. Međutim, takvih prodavnica na Zapadu ima i one se nazivaju pet šopovima.

Kakvo je mišljenje mojih prijatelja sa Zapada o tim prodavnicama?

Nabavite ogrlicu, povodac, razne posude, četke ili hranu za ljubimca, ali u tim prodavnicama, kažu oni, nemojte kupovati nikad štene za sebe! To je, verovatno, najgore mesto gde biste mogli da kupite štene. Jer, kvalitet štenaca tamo je - vrlo sumnjiv.

Moji zapadni prijatelji kinolozi naglašavaju da u te prodavnice dolaze štenci iz tzv. „fabrika pasa”, odnosno od onih odgajivača koji „štancuju” legla i štence sa samo jedinim motivom a to je da ih - što pre i što skuplje prodaju neupućenima!

Ne vodeći mnogo računa o kvalitetu onoga što nude, odnosno o genetskoj pogodnosti parova pri parenju, takvi „odgajivači”, odnosno „proizvođači” pasa, pospešuju nasledne bolesti određenih pasa koje se upravo takvim neodgovornim odnosom reprodukuju i dalje šire.

Takvi štenci, pošto ih je mnogo u tim „fabrikama pasa”, često nisu dobro ni negovani pa je među njima i mnogo bolesnih; njihova zdravstvena zaštita je minimalna a i socijalizacija, u najmanju ruku - nikakva. Da bude još gore, u tim prodavnicama se prodaju štenci po vrlo visokim cenama, odnosno onim koje imaju vrhunski odgajivači.

Naivni kupci, a to su uglavnom deca, nasedaju na prirodnu ljupkost tih malih i nevinih stvorenja i kući odnose obično štene sumnjivog kvaliteta.

Istina, ti pet-šopovi nude garanciju da će vam dati drugo štene ukoliko se vaše teško razboli ili ugine… Ali, možete li sebi da priuštite takav „luksuz” kada ste se već toliko emotivno vezali za vašeg prethodnog malog, uginulog ljubimca?...

Zato izbegavajte i sve brojnije „balkanske varijante” tih zapadnih prodavaca pasa jer njih ima i kod nas. Doduše, takvi naši „profi-prodavci” pasa nemaju ni prodavnicu ali zato imaju - jak marketing! Čak se i predstavljaju kao „vrhunski kinolozi”, „eminentni odgajivači i izlagači”, a nije malo, nažalost, ni kinoloških sudija kojima je, zapravo, glavni „posao” posredovanje i preprodaja (sumnjivih) štenaca, po mogućstvu na Zapadu gde su i cene pasa mnogo više nego kod nas. Tužno ali - istinito!

Ne nasedajte, dakle, na njihove trikove i brojne oglase u kojima se nude štenci „šampionskog porekla”. Reč je, uglavnom, o prevari.

U poslednje vreme i takozvani web-kinolozi, odnosno prevejani „prodavci magle”, vrebaju na internetu naivne i neupućene ljude kojima uspevaju da prodaju vrlo lošu štenad za skupe pare. Ne nasedajte ni na te priče. Jer, kao što već rekoh, za vaše teško zarađene pare, dobićete jedno veliko i problematično - ništa!

Ali - ne paničite. Nije sve tako beznadežno!

Još uvek ima poštenih ljudi i časnih odgajivača.

Za svaki slučaj, a pre nego što izvadite novac da kupite sebi štene, predlažem da ponovo pročitate podnaslov ovog teksta…

........

Natura Online (2.4.2018)