KUĆNI LJUBIMCI

Kako da naučimo psa da pliva

ABM Broj 77 strana 56 57

Letnji meseci su idealna prilika za to a evo i kako da to pokušamo…

Piše Dušan Marinović (Agrobiznis magazin, broj 77, jul 2017, strane 56-57)

Treba li da naučimo psa da pliva?

Zavisi. Ako ste uzeli već odraslog psa verovatno je da on već zna da pliva. Ali, ako imate štene moraćete prvo da ga upoznate postepeno sa vodom, odnosno da mu, na početku, „razbijete” prirodni strah od nepoznatog. Neće to biti mnogo teško.

Najbolja mesta gde možete da odvedete psa da nauči da pliva su jezera, potoci i pitome reke koje nemaju jaku struju ili virove kao i mirno more. Gledajte da obala bude šljunkovita ili peskovita i da nije strma kako bi pas mogao lako da uđe i izađe iz vode. Izbegavajte mesta sa nepristupačnim obalama, a podrazumeva se i da voda bude čista. Ne bi trebalo da terate psa da pliva po nekoj žabokrečini ili ustajalim barama.

Štene upoznajte sa vodom kada bude staro oko četiri meseca. Gledajte da tada vreme bude toplo i sunčano i da voda, na koju ga vodite, ne bude previše hladna. I budite oprezni jer voda, kao i vatra, nisu za igru! Zato, gledajte da „početni kurs” plivanja sa psom bude u plićaku, blizu obale...

Za njegovo prvo vodeno iskustvo izaberite obalu i okolinu u kojoj nama ljudi ni pasa koji bi mogli da ga uplaše ili smetu pošto će i sam susret sa vodom za njega biti nešto nepoznato.

Kada budete krenuli sa njim na vodu obavezno obucite kupaći kostim. I onda, krenite prvi, kao vođa čopora, u vodu.

Postoje dve varijante: ili će štene hrabro pojuriti odmah za vama u vodu ili će samo okvastiti svoje šapice i okrenuti se na suprotnu stranu.

Budite strpljivi. Ako štene neće samo u vodu pozovite ga prijatnim glasom i ohrabrite kada krene. Nikada ne pokušavajte da ga silom prisilite da uđe u vodu. Pogotovu nemojte da pokušavate da ga u vodu bacite ili vučete povodnikom jer to kod njega može da izazove veliki stres i da posle bude zaista problema da uđe u vodu.

Umesto toga, pustite malog da ostane na obali, da pokvasi šape i sam istraži pažljivo „novu pojavu”. I neka štene samo odluči kada će ući u vodu.

Ako tog puta ne bude htelo - ništa zato. Možda će već sledećeg poželeti da vam se pridruži a kada bude shvatilo da je voda „dobar provod” ući će samo i instinktivno početi da pliva čim bude osetilo da pod nogama ne može da dodirne dno.

Tada ga obavezno ohrabrite i igrajte se sa njim u plićaku. Čim se okuraži i shvati da je voda zabavna, polako počnite da mu bacate, postepeno, sve dalje i dublje, neki predmet za aport koji može da pluta.

Vaše štene biće tada srećno a i vi jer ste ovu veselu lekciju brzo i uspešno priveli kraju. Iskustvo pokazuje da kada štene jednom savlada strah od vode, kasnije više nećete imati problema sa njegovim ulaskom u vodu.

Kasnije, kada budete plivali sa odraslim psom, pogotovu ako je on srednje ili neke velike rase, potrudite se da, za svaki slučaj, neko od vaših bude uvek u blizini, na obali. Jer, može se dogoditi da vas, sasvim slučajno, vaš pas povredi u vodi svojim velikim šapama u igri i da pomoć bude potrebna ne samo njemu nego i - vama. 

(Odlomak iz eKnjige Dresura pasa - Pitanja & Odgovori)

........

Natura Online (17.7.2017)