SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU (2)

Kako se bira u lovačkim organizacijama

karikatura lovac i pas

Lovci su dobili novo rukovodstvo Saveza. Za sada se nećemo baviti ko su izabrani i da li je 13 sati zasedanja imalo posledica na odlučivanje. U narednih godinu dana moraju da poprave sve ili od Saveza neće ostati ništa. Ove subote nas interesuje kako su birani oni koji su punili stranice "Glasa Javnosti" i "Kurira" u serijalu o lovačkoj mafiji...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Sve počinje izborom predsednika lovačke sekcije. Funkcija omogućava šepurenje po selu, dovođenje privatnih gostiju u lovove i slično. Zakon nalaže da se svi lovci pismeno pozovu na Skupštinu sekcije, najmanje pet dana pre održavanja, a pozovu se samo "sigurni glasači". Ukoliko dođe veći broj nepozvanih članova, onda se alkohol toči još sa vrata, a nezgodna pitanja i diskusije se prekidaju sa "ajde bre, 'ladi se gulaš".

Tu je i neko od lokalnih funkcionera koji je i sam na sličan način opstao na funkciji, ponekad taj funkcioner bude i javni tužilac, ali verujemo, retko. I predsednik sekcije je izabran, a on će biti i član Upravnog odbora i, sa nekoliko svojih ljudi, u svojstvu delegata - biraće predsednika lovačkog udruženja.

Podobni predsednik udruženja može dobiti pomoć Saveza u divljači, novcu i slično, čime njegov mandat može trajati veoma dugo.

A šta se dešava sa neposlušnima?

Uz pomoć lovne inspekcije tom udruženju se zbog sitnih administrativnih propusta zabranjuje lov, a uz pomoć "odgovornih" u resornom ministarstvu više puta vraćaju lovne osnove ili prekrajaju granice lovišta.

Poslušni predsednik, obično lično učestvuje na Skupštini Saveza na kojoj se u jednom zasedanju, za 150 ljudi potroši 20.000 evra, a za koju se, od lovačkog novca, štampa poseban broj "Lovačkih novina" za kampanju i za koju zaposleni u Savezu lobiraju u sredinama koje kontrolišu.

Delegati koji sa skupštinske govornice viknu: "Živeo predsednik LSS, takav nam treba na čelu Srbije!", dobiju na poklon lovački karabin i po neku funkciju.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije je i predsednik upravnog odbora čiji 21 član za šest sednica godišnje potroši - 50.000 evra.

I tako, lanac nepravilnosti je uspostavljen, pa se nameće pitanje: Gde su tu obični lovci?

........

Glas javnosti (15.2.2009) 

Natura Online (20.3.2009)