subota, jun 06, 2020

 

POLICIJA I TUŽILAŠTVO DREMAJU

Da se podsetimo

lov zoran zivojinovic        lov aleksandar pantelic

Da li Krivični zakon Republike Srbije ima ingerencije i u lovstvu?

Piše Stevan Banković

 

Ovih dana na televiziji smo bili svedoci kako se ministar policije i predsednik države zaklinju u to da privilegovanih u ovoj državi nema i da ih neće biti. Zbog nekih malverzacija i pronevera i kojekakvih drugih kriminalnih radnji su pohapšeni izvesni ljudi, od kojih su neki i funkcioneri.

Sve je to dobro, ako su se zaista ti ljudi bavili nedozvoljenim radnjama. Međutim, postavlja se pitanje, da li je zakon za sve isti?

Postavili smo pitanje predsedniku Lovačkog saveza Srbije prof. dr Zoranu Popoviću šta se događa sa krivičnim prijavama koje je podneo LSS protiv bivšeg predsednika Zorana Živojinovića (koji je imao bar toliko časti da podnese ostavku, kada je "provaljeno", kako je "pozajmljivan" novac lovavca Srbije), i protiv bivšeg sekretara Aleksandra Pantelića (koji je sa Živojinovićem učestvovao u "pozajmljivanju"). Ovaj drugi, očigledno uveren kako LSS bez njega ne bi mogao da postoji, bez blama i sramote se i dalje šepuri po televizijama i predstavlja organizaciju čijem urušavanju je, po mišljenju mnogih lovaca - kumovao.

Predsednik Popović nam je odgovorio da iako je prošlo više meseci od kako su Okružnom tužilaštvu i policiji predate krivične prijave, LSS nema nikakvu povratnu informaciju o tome dokle je sve to stiglo. Ovo posebno čudi jer je LSS dobio presude u svoju korist protiv firmi Finaltra i Domen gradnja, kojima su nezakonito davane pozajmnice i kojima je oštećen Savez.

Tako kaže predsednik LSS, a mi podsećamo ministra policije i predsednika države na data obećanja.

...........

Falsifikovanje falsifikata

Da tužilaštvo očigledno drema, može se videti i u Mladenovcu u LU "Varovnice". Prema rečima našeg izvora iz pomenutog udruženja (ime poznato Redakciji), već više meseci je prošlo od kako je podneta krivična prijava protiv lovočuvara Zlativoja Miletića, koji svoj posao obavlja bez valjane kvalifikacije.

Naime, pomenuti lovočuvar je, kada je 1995. godine doneta odluka o obaveznom doškolovavanju lovočuvara, priložio diplomu broj 49 zavedenu pod delovodnim brojem 313/79. Ova diploma je očigledno falsifikovana jer na njoj piše kako je Miletić polagao završni ispit od 10. do 20. juna 1979. godine, a škola je počela da postoji pet dana posle početka njegovog polaganja.

Na diplomi jasno stoji da je škola upisana u registar (počela sa radom) pod datumom 15. jun 1979. godine. Kada je Miletić saznao da je podneta krivična prijava, brže bolje je istu diplomu prepravio dodavši broj 7 ispred 49, a 79. godinu prepravio na 89. godinu. I sada ne priznaje prvu diplomu, iako se jasno vidi da je to jedna ista diploma koja je samo ispravljena.

Osim toga, iz škole u Drvaru je jasno stigao dopis koji potvrđuje da je diploma falsifikat i taj dopis je potpisao direktor škole lično. Pod brojem 749 se vodi diploma izvesnog Ivanković Miloša koji je po struci metalostrugar.

Predsednik LU "Varovnice" Vladislav Milojević je izjavio da je na Upravnom odboru održanom 10.06.2009. godine, doneta odluka da će LU "Varovnice", u vezi ovog slučaja, postupati isključivo po nalazima zvaničnih organa, odnosno institucija pravnog sistema.

...........

Glas javnosti (14.6.2009)

Natura Online (15.6.2009)