RAZGOVOR SA POVODOM: ŽELJKO RADOŠEVIĆ, DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARTVU POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Otvoreno

zeljko-radosevic-drzavni-sekretar

 

 

 

 

 

Kako komentariše trenutno stanje u srpskom lovstvu i šta poručuje našim lovcima čovek koji je i sam bio žrtva lošeg ponašanja rukovodstva Lovačkog saveza Srbije, resorne inspekcije...

Razgovarao Slavoljub Dragišić

Dugo ste u lovstvu i osetili ste na sopstvenoj koži ponašanje rukovodstva Lovačkog saveza Srbije (LSS), kao i resorne inspekcije. Šta o tome možete da nam kažete?

- Nerado se prisećam tog perioda jer sam veoma često u komunikaciji sa LSS imao poteškoća. Bilo je dana kada sam po nekoliko sati u hodniku čekao da me neko od čelnika LSS primi. Stekao sam utisak da rukovodstvu LSS nisu u prvom planu lovačka udruženja i lovci, jer gotovo nijedan problem nismo rešili do danas. Sve se završavalo obećanjima.

Još od 2002. učestvovao sam u timu koji je ukazivao na probleme u lovačkim organizacijama. Radeći na tome došli smo do podataka o velikim zloupotrebama u LSS.

Što se tiče drugog dela pitanja, moram da priznam da sam imao negativna iskustva i sa pojedincima iz Republičke lovne inspekcije, o čemu ste vi pisali. Jačanjem institucije generalnog inspektorata Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu stvaraju se uslovi da do sličnih pojava više ne dolazi.

Kako komentarišete trenutno stanje u srpskom lovstvu?

- Najkraće, moralo bi da bude mnogo bolje. Realni uslovi u Srbiji su takvi da postojećim stanjem niko ne može biti zadovoljan. Bogata tradicija, kadar i prirodni resursi predstavljaju osnovu za sasvim drugačiji pristup lovstvu, što se pokušava i novim zakonom.

Kada ste kao delegat dobili Nacrt statuta LSS?

- Čini mi se 2. decembra.

Smatrate li da je zakonska procedura, u ovom slučaju ispoštovana?

- Mislim, da bi došli do kvalitetnijih rešenja kroz javnu raspravu koja bi trajala duže i u kojoj bi učešće uzeo veći broj lovaca i lovnih radnika. Prema mojim saznanjima o Statutu je razgovarano samo na sastancima lovnih oblasti, te samim tim nisam siguran u potpunost zakonskog postupka, naročito ako se ima u vidu da su pojedine lovne oblasti imale vrlo negativan stav o Predlogu statuta i proceduri.

Privremeno povlačenje i dorada u korist lovaca Zakona o divljači i lovstvu pokušava se u časopisu Lovac da predstavi kao delo predsednika LSS. Da li je to po vašem mišljenju tačno?

- Nije uputno prisvajati zasluge, ali je jasno da je u vrhu resornog ministarstva, postojala volja da se prvobitni predlog nacrta zakona povuče i doradi u korist lovaca. Sastanku povodom toga su prisustvovali i predstavnici LSS na čelu sa predsednikom Zoranom Popovićem, ali je bilo i drugih ljudi uključenih u ovaj projekat koji ne ističu svoju ulogu.

Šta biste poručili lovcima Srbije u ovom trenutku?

- Naredna godina će biti godina usvajanja i primene novog zakona, što neminovno sa sobom povlači drugačiji pristup rukovođenju lovačkim organizacijama. Uz želju za što manje problema koji nastaju u periodima usklađivanja sa novim propisima, svim lovcima Srbije želim srećne nastupajuće praznike.

.........

Glas javnosti (27.12.2009)

Natura Online (28.12.2009)