subota, jul 04, 2020

 

MAJSTOR FILKA ZA SVAKOG LOVCA IZRAĐUJE KUNDAK PO MERI

Kundaci kao saliveni

lov-kundak1

Stari znalac svakom svom klijentu koji dođe u njegovu radnju "uzem meru". Pred njegovim očima se proba kako puška "leži" u rukama, kako lovac nišani, kako drži oružje, pod kojim uglom gađa...

Piše Stevan Banković

Svaki lovac je bar jednom u životu imao prilike da puca iz oružja koje mu nije dobro ležalo u ruci. Glavni krivac za to je "neudoban kundak". To nimalo ne čudi kada se zna da se poslednjih godina kundaci u fabrikama oružja izrađuju serijski. Nove tehnoligije u proizvodnji tog vrlo značajnog dela puške (kompjutersko projektovanje, masovna proizvodnja, upotreba polimera i novih materijala), doveli su do toga da je sve više nezadovoljnih korisnika.

VAŽNOST KUNDAKA

Za sve vrste lova od velike je važnosti da procenat preciznih pogodaka pri odstrelu bude što veći. Na taj način se značajno smanjuje ranjavanje i eventualno nenalaženje divljači, zbog toga što je plen "odneo zrno" na rastojanje na kome ga lovac neće pronaći. Broj preciznih pogodaka se značajno može povećati ukoliko oružje dobro "leži" u rukama strelaca. Kundak u svemu tome ima presudnu ulogu.

Lovci su ljudi različite građe i visine, sa rukama različite dužine. Osim toga, nišani svako na svoj način, oružje drži pod različitim uglom u odnosu na rame. Sve to utiče kakav bi oblik idealan kundak trebalo da ima. Napraviti takav je kao sašiti idealno odelo koje će dobro pristajati samo onome za koga je šiveno.

lov-kundak2

To može da uradi samo pravi majstor koji, čim uzme u ruke grubo drvo, može u njegovoj unutrašnjostu da vidi kundak koji se tu krije.

U POSETI MAJSTORU

Glas javnosti je bio u poseti jednom takvom majstoru i imao prilike da se uveri u njegovo umeće i veštinu. Preciznost i posvećenost sa kojom on to radi može se nazvati umetnošću.

Svetislav Filipović, među lovcima Šumadije poznatiji kao majstor Filka, već više od tri decenije pravi kundake i u njegovim rukama oni prosto srastaju sa metalnim delom puške. Radio je, kaže, u Zastavi iz Kragujevca i pravio kundake za sve vrste oružja. U svom gradu radi isti posao i danas iako se već penzionisao.

Po zahtevu svojih mušterija može da izradi sve zamislive i nezamislive kundake kako za lovačko, tako i za sportsko, ali i službeno oružje. U njegovoj radionici smo se uverili u istinitost onoga što priča jer je bila puna raznih vrsta kundaka koje je on izdeljao svojim rukama i udahnuo im dušu, kao Đepeto Pinokiju.

UZIMA MERU K'O ŠNAJDER

Majstor Filka svakom svom klijentu, koji dođe u njegovu radnju, "uzme meru". Pred njegovim očima se proba kako puška "leži" u rukama, kako lovac nišani, kako drži oružje, pod kojim uglom... Na osnovu toga vrši procenu i određuje, u dogovoru sa mušterijom, koji model, dužinu i oblik kundak treba da ima, kao i sve ostale detalje. Nema nezadovoljnih, a i svako voli da ima nešto što je izrađeno samo za njega (unikatno) i napravljeno isključivo ručnim alatima.

.........

Problemi pri izradi

Nije sve tako jednostavno u ovom poslu - postoje i problemi. Najčešće se odnose na nabavku kvalitetnog orahovog drveta kojeg je sve manje. Svi lovci znaju da se najlepši komadi prave iz drveta izvađenog od orahovog panja, a do takvih je teško doći. Osim toga i besparica u društvu je velika i najveći broj lovaca u Srbiji ima više nego skromna primanja, te mnogi odustaju od toga da sebi učine zadovoljstvo, već prave kundake isključivo kada im se oštete oni koje imaju. I pored svega toga majstor Filka kaže kako "ne može da postigne posao" jer kod njega navaljuju sa svih strana.

..........

POST FESTUM

Ipak, dođosmo, posle nekog vremena, i do adrese majstora Filkea. Evo njegove vizit karte.

majstor-filka

Majstori za oružje i kundake

Zbog mnogih mejlova i poruka koje smo dobili u međuvremenu od naših čitalaca, a kojima je bila potrebna neka od usluga poput onih koje pruža majstor Filka, autor ovog teksta nam je poslao nedavno donju sliku sa nekoliko kontakata sličnih majstora. Pogledajte, zabeležite i pozovite njihove brojeve telefona.

Ovo nije reklama ovih majstora već poklon Nature Online našim vernim čitaocima. Nadamo se da smo bar malo pomogli...

majstori-puskari 

.........

Glas javnosti (9.8.2009)

Natura Online (11.8.2009)

{jcomments off}