POVRTARSTVO
Moja biobašta
Povrtnjak, mala površina zemljišta uz kuću, stan ili vikendicu, pruža mogućnost da se domaćinstvo redovno snabdeva raznovrsnim svežim i zdravstveno bezbednim povrćem, a višak se može plasirati na zelenoj pijaci. Za četvoročlanu porodicu, koja godišnje troši po članu i do 170 kilograma svežeg povrća i krompira, potrebno je od 200-350 kvadratnih metara (u zavisnosti od intenziteta) bašte...
Piše dr Branka Lazić
Najstariji način gajenja povrća u bašti (gradina, vrt, bašča, baština, povrtnjak) vezan je pre svega za ženu - domaćicu. Tako je još kod starih Grka i Rimljana brigu o bašti vodila žena i Plinije piše: "Loša je i površna domaćica, žena koja ne obrađuje savesno svoj povrtnjak", a S. Konjović (1891) u knjizi "Povrtarstvo (kujnska bašta)" kaže: "...da žena kao domaćica i gazdarica vodi brigu kako će svoju baštu da uredi, koliko će je zasejati..."
Bašta je uređen prostor sa lejama, neophodnim stazama, cvećem, ponekom voćkom i lozom. Tako najčešće po sredini bašte ide široka staza uz koju se gaji cveće, a oko ograde sade se maline, ribizle, kupine (posebno sa severne, istočne i zapadne strane), a na južnoj strani višegodišnje povrće: ren, rabarbara, kiseljak. Leje širine 120 cm i proizvoljne dužine, sa stazama od 30 cm, ravne površine (ne suviše uzdignute) grupišu se u četiri polja od kojih jedno služi za gajanje višegodišnjeg povrća, čijom se smenom ostvaruje povrtarski plodored.
Za baštu je neophodna i kvalitetna voda, zatim prostor za spravljanje komposta i mesto za spaljivanje biljnih ostataka. Veoma često je deo uz kuću namenjen toploj leji, tunelu, mini stakleniku.
U bašti sa malim prostorom koriste se različiti tipovi uzdignutih leja (u obliku humke, u sanduku i sl) gde se naizmenično slaže sloj zemlje i organske mateije i tako povećava površina i obogaćuje zemljište.
Osnovni principi bašte zelene cele godine i gajenja kvalitetnog, zdravstveno bezbednog povrća su:
• đubrenje zemljišta pre svega organskim đubrivima (stajnjak, kompost, glistenjak i sl) koje mikroorganizmi razlažu u oblike koje usvaja biljka. To znači da su sve mere usmerene na održavanje biološke aktivnosti zemljišta što ima za krajnji cilj održavanje plodnosti zemljišta;
• stalna smena povrća u toku godine (na primer salata u proleće, zatim paradajz do jeseni, potom beli luk), a uslov za to je zalivanje;
• veoma značajno mesto zauzima zelenišno đubrivo, odnosno gajenje vrsta koje obrazuje veliku organsku masu i posle košenja, plitkom obradom unose se u zemljiše ili se njime zemljište nastire (malčuje). Za to su pogodne sledeće vrste: crvena detelina, soja, bela lupina, kokotac, ovas, raž;
• gajenje povrća kao međukulture (na primer, između redova salate crni luk ili između paradajza - salata) pri čemu se koriste vrste različitih zahteva za uslovima uspevanja, različite brojnosti i različitog vremena proizvodnje;
• organizacija pravilne plodosmene (smena vrsta). Pri smeni povrća na jednoj površini treba znati da se pri obilnom đubrenju organskim đubrivom (3-5 kg/m te godine gaje krompir, paradajz, paprika, plavi patlidžan, lubenice, dinje, krastavac, tikve, celer, beli luk, praziluk, sve kupusnjače, a od vrsta kratke vegetacije salata i spanać (prvo polje). Sledeće godine (količina organskih đubriva je 1,5-3 kg/m) gaji se crni luk, mrkva, peršun, paštrnak (drugo polje), a treće godine grašak, pasulj, boranija, bob (treće polje) đubrenje je retko sa oko 0,5 kg/m. To znači da svake godine u bašti ima najmanje tri polja.
• u bašti zelenoj cele godine ne koriste se herbicidi (zbog nepodudarnosti za više vrsta povrća i produženog dejstva), već se korovi uništavaju plevljenjem, obradom, kultivisanjem i kopanjem;
• molčovanje (nastiranje, pokrivanje, mulčiranje) zamljišta sa slamom, senom, listincem, kompostom, crnom folijom ili malč papirom ima za cilj sprečavanje razvoja korova, poboljšanje vodnovazdušnih uslova (ušteda 30 odsto vode), manja su temperaturna kolebanja zemljišta i zbog toga bolji rad mikroorganizama i veća plodnost zemljišta. Zemljište se štiti od erozije, a pri korišćenju organskog materijala on se postepeno mineralizuje i poboljšava plodnost zemljišta;
• u cilju zaštite useva od bolesti i štetočina primenjuju se, pre svega, preventivne mere (plodored, obrada), mere higijene i gajenje nekih biljnih vrsta sa fungicidnim svojstvima kao što je dato u tabeli;
• u okviru zaštite prednost imaju mere integralne i biološke zaštite među koje spadaju i ekstrakti biljaka sa fitocidnim dejstvom (beli luk, pelin, gavez, paprika, čičak, buvač, kopriva i slično - videti donju tabelu).
- Početak rada u povrtnjaku počinje meseca avgusta kada je glavni posao pokupiti sve osušene biljke i od njih praviti đubre za kasniju upotrebu. One leje od kojih smo već skinuli plod moraju se ponovo prekopati, bilo za jesenji ili proletnji usev - napisao je S. Konjević pre više od sto godina a , eto, pravilo važi i danas, ali dodajmo - sa radom se uvek može započeti.
Osobenost svake bašte je slika onog koji je obrađuje. Bašta je od velike koristi, ali je to i mesto odmora i uživanja u lepoti.
BILJNA VRSTA | ŠTITI OD |
beli luk | opšti baktericid i fungicid |
boreč | kupusara |
bosiljak | muve |
crni luk | mrkvine muve |
dragoljub | crvene i lisne vaši, kupusni belac |
čubar | puževa |
ren | krompirove zlatice |
kadifica | nematoda |
mirođija | kupusara |
majčina dušica | kupusara, puževa |
mlečika | rovaca |
maslačak | nematoda |
neven | nematoda, kupusara |
paprat | puževa, mrava |
paradajz | kupusara |
paprena metvica | kupusara, buva, mrava |
žalfija | puževa, kupusara |
(Iz časopisa "Cvetna bašta")
Natura broj 5 (jun 1996)
Natura Online (10.8.2009)