KRTOLASTO POVRĆE
Čudesni južnoamerički krompiri
Nomadska indijanska plemena na centralnom Andskom platou skupljala su krtole divljeg krompira 6.000 godina pre Hrista da bi se kasnije bavile uzgajanjem krompira stvorivši od njega osnovnu sirovinu i namirnicu velike civilizacije Inka...
Tekst i crtež: Mile Stojilović, boilog
Danas andski zemljoradnici gaje tri do pet hiljada varijateta i sorti koje pripadaju osam vrsti krompira. U muzeju u Peruu čuvaja se više od 13.000 podvrsta varijeteta u formi krompira. Neke vrste krompira su značajne za selekcionarstvo. To su:
- Solanum acoule koja izdržava mraz i do minus 7 stepeni Celzijusovih
- Solanum demissum koja je otporna na trulež i mraz,
- Solanum bukasovil je veoma otporna na sušu i
- Solanum phureja je veoma bogata belančevinama.
Neke forme se gaje iz semena. Njihov plod je zelena dvodelna bobica koja miriše na ananas ili šumsku jagodu i izvrsnog su ukusa.
Pojedine sorte mogu da obrazuju male zelenkaste krtole i nad zemljom u pazuhu listova.
Jedna vrsta divljeg bolivijskog krompira ima sićušne dlake na lišću koje luči lepljivu smolastu materiju u kojoj se biljne vaši i drugi insekti lepe i uginu. U Britaniji je ovaj divlji bolivijski krompir ukršten sa poznatom britanskom sortom "Longland kraun" i dobijen je hibrid koji je otporan na biljne vaši i virusne bolesti koje vaši prenose.
Južnoameričke vrste krompira, koje se odlikuju otpornošću prema mrazu, suši, bolestima i štetočinama i bogatstvom belančevina i skroba, selekcionari koriste za ukrštanje sa poznatim sortama krompira (Solanum tuberossum) kako bi dobili - otporne i kvalitetne hibride.
(Iz knjige "Neobično i ređe voće i povrće")
Natura broj 6-7 (jul 1996)
Natura Online (10.7.2009)