LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Plućnjak

plucnjak 

Za lek se, za vreme cvetanja, sabira cela biljka plućnjaka (Pulmonaria officinalis L) bez korena, zajedno sa mladim lišćem. Kao čaj se koristi protiv plućnih bolesti, kašlja i za jačanje. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa belim slezom i ženskom bokvicom, a čaj dobijen od te smeše treba zasladiti medom. U obliku praška koristi se za posipanje rana. Mladi listovi plućnjaka se koriste i za spravljanje čorbi, drugiih jela, salata...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut / Foto Lekovito bilje

Raste u šumama, po šibljacima, kraj šumskih staza i puteva, na vlažnim mestima.

Listovi plućnjaka, na donjem delu stabljike, veliki su, široki i jajasti. Na gornjem delu su sve manji i sedeći, bez peteljke. Biljka naraste do 30 centimetara i sva je dlakava. Listovi su svetlozeleni i pegavi, usled čega podseća na pluća (otuda ime).

Cvetovi su levkastog oblika, najpre ružićasti, a zatim ljubičastoplavkasti. Ima ih po nekoliko u nepravilnoj cvasti. Cveta sredinom proleća.

Plućnjak sadrži kreč, sluzi, tanine, vitamine C i A i druge materije.

Za lek se za vreme cvetanja sabira cela biljka bez korena, zajedno sa mladim lišćem. Suši se u hladu, u tankom sloju. Treba paziti da ne promeni boju, jer tada ne vredi.

Kao čaj se koristi protiv plućnih bolesti, kašlja, za jačanje. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa belim slezom i ženskom bokvicom, a čaj dobijen od te smeše treba zasladiti medom. U obliku praška koristi se za posipanje rana.

Mladi listovi plućnjaka se koriste za spravljanje čorbi i drugih jela. Mešani sa drugim divljim povrćem koriste se i za salatu.

Mogu da se koriste bez ograničenja jer nema uzgrednog štetnog delovanja njegovih sastojaka niti postoji opasnost od zamene sa nekom sličnom škodljivom biljkom.

U svojoj knjizi "Prirodno liječenje biljem" N. Gelenčir piše:

- Plućnjak se upotrebljava u obliku čaja protiv plućnih bolesti, kašlja, protiv bolesti organa za disanje, čišćenje krvi i služi za obnovu telesne snage.

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (27.5.2009)