Nabavka psa (1)

 • Nabavka psa јe, pre svega, velika odluka u životu. Njegovim dolaskom u naš dom na sebe preuzimamo veliku obavezu. Pre nego što krenemo da kupimo psa trebalo bi da razmotrimo sledeće stvari: kakva će biti naša lična odgovornost za njegov budući život, zašto ga kupujemo, kojoj svrsi treba da služi, koliko mislimo da treba da bude star i kojeg pola, odnosno koliko mislimo da će nas sve to koštati? I na kraju, da li smo se već upitali koja bi to rasa pasa bila najbolja za nas i našu porodicu?...

Piše Dušan Marinović, Natura Online

Pre nego što postanemo vlasnik bilo kog psa, rasnog ili ne, svejedno, potrebno je da ozbiljno razmotrimo, sami sa sobom a i sa ukućanima, gore postavljena pitanja. Jer, ovoga puta ne kupujemo nameštaj ili odelo; kupujemo jedan život, biće o kome treba da brinemo narednih 10 do 12 godina, možda i više.

VELIKA OBAVEZA

Kao odgovorni vlasnici psa, moraćemo da mu obezbedimo hranu i smeštaj, da ga četkamo, kupamo, vodimo u šetnju, na odmor, da mu obezbedimo veterinarsku brigu, ljubav i posvetimo mu mnogo pažnje i druženja, ne samo „neko vreme” već tokom celog njegovog života!

To јe ogromna obaveza! Zato, nije sramota odustati od svega toga na vreme ukoliko nismo potpuno sigurni da možemo uspeti.

U redu. Odlučili smo se, posle mnogo razmišljanja i razgovora, da uzmemo psa. Ali, da li znamo konkretno kakvog psa hoćemo da uzmemo?

ABM 163 str 56

Kao i u životu, da bismo nešto izabrali treba da znamo šta želimo. Da bismo sebi tačno predstavili šta tražimo od psa ili, još bolje, šta možemo da očekujemo od njega, moramo da donesemo i neke prethodne odluke. Na primer, morali bismo da znamo da li hoćemo psa za kućnog ljubimca, za takmičenja na kinološkim izložbama, za odgoj i dalji razvoj rase ili, možda, kao psa za lov?

Moramo, takođe, prethodno da rešimo dilemu da li hoćemo da uzmemo štene ili odraslog psa, odnosno mužjaka ili ženku? I na kraju, koliko želimo i možemo da platimo za našeg, recimo, rasnog psa?

Većina pasa u svetu su, zapravo, kućni ljubimci. To znači, kada govorimo o njihovom rasnom kvalitetu, da takvi psi nisu uvek i potpuno u skladu sa zvaničnim standardom rase. Naime, ti psi mogu da imaju manje ili veće mane kada je reč o njihovoj telesnoj građi i da zbog toga ne mogu da budu uspešni na kinološkim priredbama. Oni mogu, recimo, da budu previše visoki ili prekratki, odnosno da imaju neku drugi manu kao što je prevelika bela fleka na grudima...

Međutim, kao kućni ljubimci, ne samo „manje vredni” rasni već i klasični „avlijaneri” mogu da budu izvanredni psi, da imaju odličan temperament i karakter i da sa njima zaista budete potpuno zadovoljni. Ipak, standardi rasnih pasa kažu da takve pse, odnosno one sa nekim ozbiljnijim telesnim ili psihičkim manama, ne bi trebalo dalje reprodukovati, odnosno puštati u priplod.

S druge strane, psi namenji za izlaganje na kinološkim izložbama i za druga takmičenja moraju da budu kvali- tetniji. To znači da moraju, u fizičkom smislu, da budu mnogo bliži izgledu koji propisuje zvanični standard rase. I među tim psima se mogu pronaći određeni manji nedostaci ali su oni, ipak, zadovoljavajućeg kvaliteta što ih i kvalifikuje za dalju reprodukciju.

KARAKTER I TEMPERAMENT

Svakako, i mi treba da izvedemo svog rasnog psa na izložbu kako bismo od stručnjaka dobili pravo mišljenje i ocenu o kvalitetu našeg ljubimca.

Ali, ukoliko nameravamo da se ozbiljno takmičimo onda je neophodno da kupimo ono što je, u tom trenutku, najbolje u svetu dotične rase i što, podrazumeva se - sebi možemo finansijski da priuštimo.

Nemojmo da zaboravimo da, pri odabiru psa za nas, posebnu pažnju posvetimo njegovom temperamentu. Jer, nikakva fizička lepota jedinke ne može da nadoknadi loš temperament iste. Zapamtimo to! Uostalom, podsećamo da je i narav psa takođe sastavni deo mnogih standarda rasa.

O ovome, dakle, obavezno vodimo računa pri nabavci psa i nemojmo se povesti samo za lepotom roditelja šteneta, pogotovu ako imaju lošu narav. Tada je bolje da sebi potražimo drugo štene.

Šta znači kada se kaže da je neki pas uzgojnog kvaliteta?

To znači da je reč o izvanrednom primerku, odnosno da je taj pas najpribližniji standardu te rase i da se zato preporučuje za reprodukciju i dalji uzgoj.

To je od posebnog značaja za razvoj rase jer odlične osobine takvog psa biće prenete i na buduće generacije, odnosno njegove potomke. Zato ne čudi da je i cena takvog uzgojnog primerka neke rase vrlo visoka (ukoliko se uopšte i prodaje), odnosno da će vas i parenje vaše kuje sa takvim izuzetnim primerkom koštati više nego obično.

Ali, ukoliko je reč o dokazanom priplodnjaku, sa velikim, kako se to obično kaže, genetskim potencijalom, tada se takvo parenje isplati jer ćete, ako sve bude u redu, dobiti perspektivnu i zdravu štenad čija će i cena, shodno prethodnom, biti odgovarajuća.

Ukoliko ste u mogućnosti savetujem da uzmete upravo štene koje potiče od takvih roditelja, odnosno onih koji su uzgojnog kvaliteta i koji su se potvrdili ne samo na domaćim već i stranim specijalizovanim izložbama pasa ali i u priplodu.

Dresura pasa 2 Naslovna 72 za Net

LOVNI PSI

Treba li da uzmemo štene lovnog psa i po čemu su oni posebni?

Da. Ukoliko nameravamo da idemo u lov treba uzeti lovnog psa. Lovni psi se uzgajaju, pre svega, zbog njihove izražene sposobnosti da prate trag i gone divljač, pronalaze i donose raznu lovinu pa i druge predmete.

To su psi uzgajani za lov u polju, bez obzira da li se radi o stvarnom lovu ili je reč o takmičenju u radu.

Lovni psi su, pre svega, radni psi što ne znači da i oni, ukoliko su „čiste krvi”, ne treba da budu najpribližniji standardu svoje rase. Međutim, ima slučajeva da su upravo oni „manje lepi” psi često odlični lovci iako, u eksterijernom smislu, nisu baš za peticu upravo zbog tih svojih osobina koje nisu uvek i potpuno u skladu sa standardom rase. Mnogim lovcima, međutim, te njihove fizičke mane ne znače mnogo јer za njih je mnogo važnija upotrebna vrednost psa od njegove lepote!

Dakle, ako ste zainteresovani za lov ili za česte aktivne boravke u prirodi, nađite i kupite dobrog lovnog psa, po mogućstvu najboljeg u svojoj rasi. I kod ovog izbora temperament psa treba da vam bude od izuzetne važnosti, bez obzira za koju će vam svrhu, na kraju, pas koristiti. Jer, agresivan, ujedljiv i nervno neuravnotežen pas stalno će vam praviti probleme a vama, pouzdano znam, do toga uopšte nije stalo. Zato, pamet u glavu!

Treba li da uzmemo baš štene?

Gotovo svi vole štenad. Oni su slatki i umiljati. Slatko vas gledaju svojim pitomim očima i vi im se potpuno predajete. Oni vas prate svuda... Istina je: štenci su sve to i јoš mnogo toga. A to „јoš mnogo toga” znači - mnogo napornog rada!

Podizanje i samo jednog šteneta zahteva mnogo uloženog vremena od strane vlasnika. Jer, štene jede više puta u toku dana, treba ga naučiti osnovnom kućnom redu, treba ga, posle svakog obroka, izvesti napolje da obavi malu i veliku nuždu, kao i rano ujutru, odmah kada se probudi, a potom i uveče, pre spavanja...

Uz to, štene žvače sve i stalno: vaše cipele, nameštaј, dečje igračke, čak i opasne stvari, otrovne biljke, električne kablove, samo ako mu se ukaže prilika... Da biste sprečili te i druge nezgode, štene mora da bude stalno pod nadzorom, kako u kući tako i dvorištu.

Uprkos svemu rečenom, podizanje šteneta je pravi izazov! To je ujedno i najbolji način da se između vas i njega iskuje jaka i doživotna veza, međusobna ljubav, drugarstvo i prijateljstvo koje je, ponekad, teško rečima objasniti...

(Nastaviće se)

Agrobiznis magazin broј 163, septembar 2024, strane 54-56

Iz knjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori"

Natura Online (16.9.2024)