SENZACIONALNO

Pronađen živ dinosaurus?

pterosaur---leteci-dinosaurus

Na Papui Novoj Gvineji turisti snimili velikog letećeg reptila. Lokalno stanovništvo oduvek znalo da postoji "demon koji leti"...

Izvor: Kurir / Foto: Kurir

PORT MORESBI - Verovali ili ne, pronađen je živ dinosaurus!

Na Papui Novoj Gvineji, jednom od poslednjih mesta na planeti gde čovek nije ni dirnuo prirodu, turisti su snimili nešto što neverovatno podseća na pterosaura - letećeg dinosaurusa!

Lokalno stanovništvo oduvek zna za postojanje "letećeg demona", koji "ima krila kao slepi miš, kljun pun oštrih zuba, oštre kandže i dugačak rep", ali nauka je dosad odbacivala ove priče kao "deo lokalne mitologije".

A sada, postoji neoboriv dokaz da Ropen, kako ga zovu Papuanci, zaista postoji!

Reč je, kako se spekuliše, o nekoj vrsti krilatog dinosaurusa, koji je u izolaciji prašuma Papue Nove Gvineje preživeo 65 miliona godina, koliko je prošlo od izumiranja njegovih rođaka.

Ropen se, prema svedočenju Papuanaca, hrani uglavnom ribom, i to noću, tako što krstari iznad površine mora i, kad se ukaže povoljan trenutak, velikim kljunom "izreže" jato riba. Kad se ukaže prilika, dinosaurus hvata i neoprezne sisare koji mu se nađu na putu i nosi ih u svoje gnezdo na planini.

.......

Dokazi

Istraživanjem glasina o postojanju dinosaurusa na Papui već godinama se bave mnogi biolozi, a među njima je najpoznatiji Amerikanac Terens Ejm, koji je na osnovu raspoloživih dokaza utvrdio da je "moguće postojanje dve dosad nepoznate vrste letećih reptila", koji se razlikuju u veličini.

Pored većeg - Ropena, tu je i manji, zvani Dua. Dok Ropen ima raspon krila od skoro šest metara, po izjavama očevidaca, Dua je mnogo manji - ima svega metar i po raspona.

Dok se ne uhvate i ne ispitaju živi primerci, pretpostavlja se da je veći, Ropen, u srodstvu sa odavno izumrlim dimorfodonom (mnogi Papuanci su identifikovali upravo ovog pterosaurusa kad su im naučnici pokazali slike), a manji, Dua, sa ramforinhusom, savremenikom dimorfodona.

Kurir (15.8.2010)

 Natura Online (15.8.2010)