subota, maj 08, 2021

 

IZ UDRUŽENJA SLOBODA ZA ŽIVOTINJE STIGLA LEPA VEST

Medvedi su konačno spaseni

medvedica_kasandra

Konačno je došao i taj dan: poslednja tri "medveda-plesača" su spasena! Tri najzad srećne medvedice – Kasandra, Seida i Božana, prve dve iz okoline Požarevca a treća iz okoline Kruševca – od 27. januara ove godine, nalaze se u privremenom smeštaju u parku za medvede Belica (Belitsa) u Bugarskoj. Uprkos brojnim problemima koji su ugrožavali celu akciju, mnogobrojna ekipa uspela je da reši administrativne i druge teškoće i organizuje se u cilju spašavanja tri medvedice koje su godinama i decenijama živele u uslovima nedostojnim živih bića i protivno našim zakonima i međunarodnim konvencijama.

Izvor: Udruženje Sloboda za životinje

Ove tri medvedice treba da provedu neko vreme u parku za medvede u Bugarskoj, kojeg su zajedno izgradili i brinu o dosadašnja 24 medveda organizacije Vier Pfoten ("Četiri šape") i Fondacija "Brižit Bardo". Nadležni iz Srbije sklopili su ugovor sa Vier Pfoten organizacijom, po kome će i u Srbiji biti izgrađen park za medvede, a ta organizacija će finansirati ovaj projekat – izgradnju i održavanje parka tj. prihvatilišta za zlostavljane medvede. Inače Vier Pfoten brine o tri parka za medvede u kojima ima ukupno 38 medveda – 6 u Austriji, 8 u Nemačkoj i 24 u Bugarskoj, takođe u Rumuniji imaju projekat spasavanja medveđih mladunaca siročića.

U naš budući park će biti vraćene pomenute tri medvedice, a on će biti i centar za smeštaj medveda – plesača i iz okolnih zemalja, takođe i medveda koji borave zarobljeni u kavezima, protivzakonito i protivno svim konvencijama o zaštiti ugroženih vrsta. Kao najverovatnija lokacija parka za medvede, koji će imati i turistički karakter, pominje se Mokra Gora, o čemu se već uveliko pregovara sa našim širom sveta poznatim rediteljem Emirom Kusturicom.

Pre privremenog izmeštanja ovih zlostavljanih medveda, oni su čipovani, što je propraćeno odgovarajućom dokumentacijom.

Akcija sprovedena uz veliki angažman, trud i podršku Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Marije i Gorana Grujina iz Svilajnca (koji su o ovim medvedima brinuli, obilazili ih, pa i hranili tokom dugih šest godina), ljudi iz organizacije Vier Pfoten (koji su izdržali sve pritiske i probleme i opet nisu odustali da spasu naše medvede, kao i da pomognu izgradnju parka za zlostavljane medvede po svetskim standardima, koji ostaje nama), i udruženja "Sloboda za životinje", jer bez međunarodne akcije udruženja, bez adekvatne medijske kampanje i kontakata sa nadležnima, sa kojima je usklađivana cela akcija i zajedno prevazilaženi svi problemi - do svega ovoga ne bi ni došlo...

Zahvaljujemo na interesovanju i Jovanu Memedoviću, novinaru RTS-a i autoru serijala dokumentarnih emisija o prirodi "Sasvim prirodno", o kojoj ćete moći pogledati snimke u njegovom sledećem dokumentarnom filmu. Akciju je propratila i TV „Imago“ iz Nemačke, sa ekskluzivnim pravom distribucije snimaka svima zanteresovanima. Zahvaljujemo se i inspektorima, špediterima i drugima koje nismo pomenuli...

Ipak, jedno je sigurno: Ni u Srbiji više neće "igrati" medvedi... To će konačno ostati prošlost!

1. Video snimak sa sajta You Tube: Medvedi ne igraju više: http://www.youtube.com/watch?v=vrCsnnvmc18
2. Za više informacija o toku akcije preseljenja medveda pročitajte saopštenje na sajtu: ww.sloboda-za-zivotinje.org
3. Za video materijale i fotografije sa mesta događanja obratite se na telefone: 064/168 -55- 75 i o64/53 -55 -830

.........

Kontakt : Za Udruženje Sloboda za životinje  Snežana Milovanović, predsednica Mob: 064/168-55-75

........

Natura Online (januar 2009)