ZANIMLJIVOSTI

Internet i u Srbiji postao glavni izvor vesti

 

Prema rezultatima ankete sprovedene na konferenciji Cisco Expo 2010, rukovodioci i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija u Srbiji koriste internet kao najbitniji izvor informacija i vesti. Posle čitanja vesti i drugih informacija, internet se najviše koristi za komunikaciju...

Izvor Mikro vesti

Prema tom istraživanju najveći deo ispitanika (42,8%) na internetu provodi između četiri i sedam sati dnevno, dok više od četvrtine ispitanika (28,44%) koristi internet preko osam ili više sati dnevno. Više od polovine ispitanika ima pristup internetu u svakom trenutku, na bilo kojoj lokaciji (55,17%), bilo da su na poslu, kod kuće ili koriste internet preko mobilnog telefona.

Svi ispitanici (100%) odgovorili su da su njihove kompanije prisutne na internetu, a takođe se znatno povećao broj interaktivnih stranica, tako da gotovo polovina kompanija ima interaktivne internet stranice (44,83%).

Međunarodna istraživanja pokazuju da mnoge kompanije pristupaju društvenim mrežama kako bi se povezale s bazom potrošača, uključujući marketing i korisničke usluge, kao i za pronalaženje i zapošljavanje novih radnika. U Srbiji oko 10% lokalnih kompanija planira da u 2011. svoje prisustvo na internetu proširi i na društvene mreže, ali većina (70%) i dalje nema određenu strategiju za priključivanje društvenim mrežama. Najčešće prepreke su strateške i organizacione prirode, kao i nedostatak ljudi koji bi se bavili tim poslom unutar kompanije.

U ekonomiji koja postaje sve povezanija, komunikacija i saradnja u kompanijama i izvan njih postaje sve značajnija. Najčešći vidovi saradnje koji se praktikuju u kompanijama u Srbiji su kratke poruke i razmena datoteka. Video komunikacija je takođe sve popularnija - 42,8% ispitanih smatra da je video komunikacija značajan faktor u budućoj poslovnoj komunikaciji.

.......

Mikro vesti (27.01.2011)

Natura Online (28.01.2011)