subota, jun 06, 2020

 

PODVODNA ZVER KRVOŽEDNIJA OD PIRANE NAPADA LJUDE

Riba Frankenštajn

riba-frankenstajn

Kako je prenelo nekoliko lokalnih novina u Britaniji opasna riba-Frankenštajn ili "Franken-fish", kako je zovu Englezi, napada ljude u reci Linkolnšir u Velikoj Britaniji. Ovaj "gangster" među ribama ima dugačko zmijsko telo i stravično velike zube. Može izaći na kopno, puzati poput zmije i preživeti van vode čak četiri dana...

Piše Stevan Banković

 

Taj je naziv ova riba je, inače, dobila jer je smrtonosnija od pirane. Poznati je predator, jede sve što stigne, a prijavljeno je čak i da je ubila čoveka.

Ovaj "gangster" među ribama ima dugačko zmijsko telo i stravično velike zube. Može izaći na kopno, puzati poput zmije i preživeti van vode čak četiri dana.

Riba-Frankenštajn je uhvaćena proletos, takođe u reci Linkolnšir (Lincolnshire), mada potiče iz jugoistočne Azije u čijim vodama tamani sve ribe koje stigne. U tim se područjima njeno hvatanje smatra prestižnim sportom i dokazom hrabrosti.

Britanski ribari i pecaroši zabrinuti su zbog drugog slučaja hvatanja ove nemani jer niko ne zna kako je ta riba zapravo dospela u ovu reku i da li se izmrestila. Ova je vrsta, inače, na listi zabranjenih vrsta u Velikoj Britaniji. Sumnja se da je kupljena za akvarijum i da je, posle nekog vremena, bačena u reku.

Žan Fransoa Elijas, iz jednog od vodećih svetskih magazina za udičarenje, ističe kako je ona najozloglašenija riba na svetu. Zabeleženi su slučajevi u kojima je napadala ljude, a sam čin napada je vrlo surov.

Žrtvi prilazi u jatima i napada meke delove tela, najčešće stomak, gde utrobu pojede za nekoliko minuta, te nesrećna žrtva (čovek ili životinja) čak ni ne zna šta ju je snašlo pre same smrti.

U SAD je 2002. godine jedno celo jezero bilo zatrovano kako bi se ova smrtonosna vrsta ribe istrebila, a u akciju je bila čak uključena i američka Nacionalna garda.

........

Glas javnosti (6.9.2009)

Natura Online (8.9.2009)