četvrtak, januar 28, 2021

 

ZANIMLJIVOSTI

Kompjuterski virusi vole poznate ličnosti

Najnovije istraživanje antivirusne kompanije McAfee o opasnostima koje vrebaju na Internetu utvrdilo je da korisnici koji za pretraživanje koriste ime poznate glumice Džesike Bil imaju najveće šanse da "zakače“ neki virus, reklamni ili špijunski program, ili budu namamljeni na neku od "pecaroških“ Web lokacija...

Izvor Mikro vestiKompanija McAfee treću godinu za redom objavljuje ovu neobičnu listu poznatih ličnosti čija imena valja izbegavati prilikom pretraživanja Weba. Na prošlogodišnjoj listi prvo mesto je ubedljivo zauzeo glumac Bred Pit, a korisnici koji su unosili njegovo ime i prezime u polje za pretraživanje imali su 20 posto šansi da njihovi računari budu zaraženi.

Pomalo iznenađujuće, prvo mesto na ovogodišnjoj listi "najopasnijih" imena na Internetu zauzela je zanosna američka glumica Džesika Bil, poznata po ulogama u filmovima "The Texas Chainsaw Massacre", "Cellular", "Blade:Trinity", "The Illusionist"  i drugima. Ako u pretraživaču Weba u polje za pretraživanje unesete neki od izraza kao što su "Jessica Biel", "Jessica Biel screen savers", "Jessica Biel photos" ili "Jessica Biel videos", imate 20 posto šansi da sa Interneta "pokupite" neki zlonamerni program.

Drugo mesto na listi zauzela je američka pevačica Bjonsi (drugu godinu za redom), dok se na trećem našla glumica Dženifer Aniston. Slede mnoge poznate filmske zvezde, muzičari, sportisti i političari, što pokazuje da i kiberkriminalci prate poznate ličnosti, uspone ili padove njihove popularnosti, i u skladu sa tim vezuju svoje "umotvorine" za trenutno najpopularnija imena.

Interesantno je da su se na listi našli i predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel, na 34. odnosno 39. mestu. Od drugih poznatih parova svoje mesto na listi našli su i glumački dvojac Anđelina Žoli (8. mesto) i Bred Pit (10. mesto), kao i poznati kvoterbek bostonskih Patriota Tom Brejdi (4. mesto) i njegova supruga supermodel Žizel Bundšen (6. mesto).

........

Mikro vesti (26.8.2009)

Natura Online (27.8.2009)