ponedeljak, oktobar 18, 2021

 

ZANIMLJIVOSTI IZ NAŠEG (DOSADNOG) SVETA

Jeste li znali...

elektricna-jegulja

... da biste sigurno pogrešili u odgovoru na pitanje: koliki napon struje stvara električna jegulja? Tačan odgovor glasi: jegulja stvara struju napona do 600 volti.

Priprema i sakuplja Žika Antić, novinar

 

...da je točak, kao jedno od najvažnijih otkrića ljudske civilizacije, stari svet poklonio novom jer do otkrića Amerike tamošnje civilizacije nisu znale za tu "novatoriju".

* * *

...da su novinske rubrike, kao manje celine različitog sadržaja, poreklom od latinske reči-prideva: ruber, rubra, rubrikum, što u prevodu znači: crven, crveno. Naime, u početku se crvenom bojom obeležavao svaki novi odeljak ili rubrika u novinama, odnosno granica između njih.

* * *

... da je do skora bio redak slučaj da neko očuva izvrsno fizičko i psihičko zdravlje i nakon osamdesete godine života. Međutim, danas se zahvaljujući dostignućima nauke smatra da i nije nikakav podvig doživeti osamdesete godine i imati dobro zdravlje. Mnogi naučnici ljudskom veku prognoziraju i čitavih 145 godina pod uslovom da se jedino poštuju - zakoni prirode.

* * *

... da reč "grenadir" dolazi od latinske reči "granatum" što bukvalno znači - jabuka sa puno semenki. Naime, grenadiri su bili vojnici koji su bacali ručne granate na neprijateljeve vojnike, a za osnivača grenadirskih jedinica smatra se švedski general Pars Kage koji je 1634. godine sa švedskom vojskom bio u Regensburgu (Nemačka) kada je i pozvao je nemačke mladiće da dobrovoljno stupe u njegovu vojsku kao grenadiri.

* * *

...da su ogrlicu od bakra, tešku i do 18 kilograma, nosile žene iz plemena Upolo u Kongu. To je, ustvari, bilo čitavo njihovo porodično bogatstvo koje su one nosile oko vrata.

* * *

... da biste sigurno pogrešili u odgovoru na pitanje: koliki napon struje stvara električna jegulja? Tačan odgovor glasi: jegulja stvara struju napona do 600 volti.

* * *

... da je jedna od najupornijih kandidatkinja za polaganje vozačkog ispita nesumnjivo Mirjam Hergrej iz Vejnfilda u Engleskoj. Ta 62-godišnja penzionerka je ravno 39 puta izlazila na vozački ispit i tek na 40. polaganju, 3. avgusta 1970. godine, uspela je da dobije toliko željenu vozačku dozvolu. Međutim, za časove vožnje ona je utrošila svu svoju ušteđevinu, tako da nije više imala novca da kupi takođe sanjani automobil.

* * *

...da je zbog pobune protiv svog vladara 1525. godine, austrijski grad Šiadming proglašen  za - SELO. Tek 400 godina kasnije, tačnije 1925. godine, on je ponovo "postao"- GRAD.

* * *

...da je jadan šeširdžija iz Dalasa (SAD), inspirisan opkladom: "Ako ne učinim to i to, poješću svoj šešir", napravio seriju šešira od neke vrste "lisnatog testa" koji su bili prijatni za nošenje i vrlo pogodni za velike vrućine. No, ukoliko bi se izgubila opklada ti isti šeširi mogli su se pojesti u slast i tako ispuniti i dato - obećanje.

........

Natura broj 4 i 5

Natura Online (25.6.2009)