utorak, septembar 22, 2020

 

INDUSTRIJSKA ZAGAĐENJA

Uzroci karcinoma

kineska-industrija

Danas postoji više od 60.000 otrovnih hemikalija, od kojih su 200 otrovi takve jačine da u zemlji, posle skladištenja, ostaju i više od sto godina. Prema savremenim istraživanjima, industrijskom zagađenošću prouzrokovano je 60 do 90 odsto svih oboljenja od karcinoma...

Natura

 

Jeste li znali i da je?...

... litosfera sloj zemlje na kom i u kome se odvija život na našoj planeti. To je čvrsti stenoviti omotač Zemlje debljine od 30-70 kilometara, izgrađen od različitih vrsta stena (sedimentnih, magmatskih i metamorfnih). Međutim, za život na Zemlji najpogodniji je upravo onaj tanki, površinski sloj, kome, nažalost, i preti najveća opasnost od zagađenja.

... da uz taloženje otrovnih supstanci donošenih vodenim talozima, atmosferskim padavinama i strujanjem vazduha, zemlju čovek zagađuje i svojim odlaganjem otpadnih materija. Industrijski otpad, ambalaža i druge neorganske materije, zakopani radioaktivni materijal, bojni otrovi i nus proizvodi hemijskih industrija permanentno zagađuju litosferu što nam se vraća uzročno-posledičnim odnosom koji je najjednostavnije objasniti krilaticom: Što mi Zemlji, to ona i nama!

...da je prema ruskim istraživanjima, količina ugljen-dioksida u atmosferi osamdesetih godina bila za četvrtinu veća nego 1860. godine. Naime, prema pisanju A. M. Rjebičkova, pri sagorevanju različitih materija, i uz prečišćavanje, u atmosferu se izbaci više od 200 miliona tona ugljenika, 150 miliona dioksida, 50 miliona tona ugljovodonika i isto toliko oksida azota i drugih štetnih materija.

.........

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (30.5.2009)