Da li ste znali?... (2)

 … da ljudski mozak ne zaboravlja, već svest selektuje šta pamti kako bi "radna memorija" bila što rasterećenija i brža? To znači da svaki detalj koji okom "okrznemo", ostaje zauvek ubeležen u umu. Otud je, po teoriji, moguće evocirati i svaki minut iz najranijeg detinjstva pod uslovom da se određenom metodom pomenuto može stimulisati. Prema nekim tvrđenjima upravo te metode koriste obaveštajne službe Amerike i Rusije u poslednjih trideset godina...

Natura Online

… da je najsnažniji mišić u ljudskom telu jezik?

… da leptir oseća mirise i ukuse polena pomoću nogu?

… da paradajz nije povrće i da spada u vrstu najaromatičnijeg i najsočnijeg voća?

… da ljudski mozak ne zaboravlja, već svest selektuje šta pamtiti kako bi "radna memorija" bila što rasterećenija i brža? To znači da svaki detalj koji okom "okrznemo", ostaje zavijeka ubeležen u umu. Otud je, po teoriji, moguće evocirati i svaki minut iz najranijeg detinjstva pod uslovom da se određenom metodom pomenuto može stimulisati... Prema nekim tvrđenjima upravo te metode koriste obaveštajne službe Amerike i Rusije u poslednjih trideset godina?

… da ni jedan dizajner nije svestan da su venecijaneri izmišljeni u Japanu?

… da političari dobro znaju da je prvobitno tumačenje politike bilo "laganje i ubeđivanje publike u stavove koji ne odgovaraju filozofiji i logici"?

… da delfini spadaju u sisare i da to nije jedina vrsta koja je zamenila kopno sa drugim staništem? Jer, i slepi miševi su se otisnuli u nebo.

… da je narval, odnosno riba sa dugačkim rogom, po poreklu bliska konju? Otud pretpostavke da su jednorozi možda i postojali.

… da naše majke dobijaju šest puta veću snagu od bazične kada osete da im je dete ugroženo? Kod slonica se ta silina povećava za "samo" dva puta.

… da će se u Evropi i SAD do 2020. godine izjednačiti potrošnja vode i kafe?

… da konstantno postajemo imuni na otrove i da je nekada kivi bio poguban za organizam, dok se nije razvila otpornost na smrtonosnu kiselinu?

… da se "dali" u srpskom jeziku piše "da li"? Ako jeste objasnite nekima.

… da kada pogledamo u vedro noćno nebo i kada se divimo sjaju zvezda mnogi od nas ne znaju da većina njih više ne postoji?

… da i labudovi reže?

… da i pokvaren (zaustavljen) sat jednom dnevno pokaže tačno vreme?

… da će pantljičara u ljudskom organizmu početi da jede samu sebe ako ne nađe drugu hranu?

… da naučnici zbilja ne znaju koliko ima planeta u Sunčevom sistemu?

…. da je najrasprostranjenija srpska reč u svetu - vampir? Taj mit ima svoj izvor u našem narodu, a ne rumunskom.

… da su beli zečevi sa crvenim očima odreda gluvi?

… da se jednim proglasom iz 19. veka engleska kraljica smatra najlepšom ženom na planeti?

…. da 75 odsto unutrašnjosti kosti čini voda?

… da održavanje kućne mačke u Ženevi godišnje košta svoje vlasnike toliko da bi se tim novcem moglo prehraniti sedamnaestoro afričke dece u istom periodu?

… da bi lupanjem glave o zid svakog sata gubili po 150 kalorija?

… da niko ne može da izvrši samoubistvo prosto zadržavajući dah?

… da redovan seks ubrzava starenje ali i da se starenje smanjuje do zanemarljivosti kada se udaljite od zemljine orbite?

… da bol koji žene osete tokom porođaja ni jedan muškarac ne bi mogao da preživi?

… da su um i način rezonovanja najbudniji i najefikasniji posle 22 časa?

…. da se Vukova misao "piši kao što govoriš, a čitaj kako je napisano" smatra savršenom logičkom konstrukcijom i da je njegova postavka da "za svaki glas odgovara jedan znak" osnova novih kompjutersko-grafičkih jezika?

… da je ženski pol tzv. "osnovni pol" i da se tek u trećem mesecu trudnoće plod "odlučuje" da li da ostane takav ili preuzme suprotne karakteristike?

… da je tekst kucan ćiriličnim pismom simetričniji od latiničnog i da samim tim manje zamara oči i sporije ometa pažnju kod čitaoca?

… da ima i nekoliko nelogičnih činjenica? Na primer, da li ste znali da je srce mišić bez kosti, a da opet može biti slomljeno? Ili da čovekova suza pored soli sadrži i tragove zlata? I da uvek najlakše povredimo one koje najviše volimo!?

.......

Natura Online (26.7.2011)