petak, april 10, 2020

 

IZ ISKUSTVA STARIH MAJSTORA RIBOLOVA

Najbolji kederi za soma

ribolov-cikov

Nije uvek lako odabrati kedera za lov na tekućoj vodi jer se u njoj malo koja ribica može održati živa na udici. Zbog toga su najprikladniji kederi za soma upravo oni koji dele životni prostor sa njim. Međutim, na šta treba još obratiti posebnu pažnju?...

Piše Stevan Banković

Žive ribice su veoma dobar mamac za soma, jer ga privlače i mirisom i vibracijom, a on je na njih i naviknut, jer su mu često na jelovniku. Ali nije uvek lako odabrati kedera za lov na tekućoj vodi jer se u njoj malo koja ribica može održati živa na udici. Zbog svega toga najprikladniji kederi za soma su oni koji dele životni prostor sa njim.

Peš kao i som živi na samom dnu, pa je to i razlog što ga mnogi smatraju za idealan mamac. Za soma bi trebalo da budu dugački više od 15 cm. Svuda gde ih ima relativno ih je lako uhvatiti, na plovak ili dubinskim pecanjem.

Za krupnog soma mrena od 100 do 200 grama je odličan i izdržljiv keder, a krkuša od petnaestak centimetara je pravi delikates za one manje. Obe vrste se mogu uhvatiti na Moravi i Drini, kao i na manjim rečicama i potocima njihovog sliva.

Posebna poslastica za soma je manić o kome smo pisali na ovim stranama. Kako se na ovog kedera love uglavnom veći primerci soma, na udicu ne bi trebalo stavljati primerke manje od 100 grama. Budući da se ova riba lovi zimi, a kao mamac koristi u proleće, mnogi pecaroši su svoje podrume pretvorili u prave mini ribnjake opremljene vodenim pumpama za akvarijume u kojima čuvaju po nekoliko meseci  maniće.

Ali šampion po izdrživosti na udici je čikov. Iako nije riba brzih voda, som ga obožava. Treba kederovati primerke od 15-30 cm. Veoma je izdržljiv i u posudama može danima da ostane živ.

Za kedere se koristi i sva ostala bela riba, ali je treba češće proveravati i menjati na udici.

.........

Glas javnosti (15.2.2009)

Natura Online (27.3.2009)