ponedeljak, septembar 20, 2021

 

U BEOGRADSKOM DOMU OMLADINE

Zatvoren Deseti Green Fest

Deseti Green Fest 2

Dodelom nagrada pobednicima takmičarskog programa i projekcijom filma „More senki“, reditelja Ričarda Ladkanija, Šona Bogla i Metjua Podolskog, u Domu omladine Beograda, večeras je zatvoren 10. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“, koji je održan pod sloganom “Promeni igru. Budućnost je na Zemlji!”.

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine

Dobro raspoloženje, veliki broj tema, preko 53 sata programa, gosti iz 8 država, 8 dugometražnih i 44 filma kratkog i srednjeg metra, 9 izložbi i prvi Bazar bez otpada, 8 predavanja i panel diskusija i veliki broj posetilaca obeležili su ovogodišnji Green Fest.

Za nagrade festivala takmičilo se 201 film iz 51 zemlje.

Nagrada za najbolji film ide u ruke rediteljskom dvojcu iz Francuske - Matildi Fenetrije i Fransoa Revoju za film „The Glass Ceiling“.

Nagradu za najbolji film iz regiona jugoistočne Evope osvojio je Atom Šaškal iz Turske za film „We Want Our Future“.

Deseti Green Fest 1

U kategoriji filma o prirodi žiri je odlučio da nagradi film „Supernature“, francuskog reditelja Frederika Planšoa.

Najbolji film u kategoriji animiranog filma dolazi iz Italije. Rediteljka Kjara Kant je autor ovog izvrsnog filma pod nazivom „Welcome to Sixtintion“.

Nagrada za najbolji omladinski film ide u ruke Fernanda Martina Borlanda iz Španije za film „Iceberg Nations“.

Pored nagrada žiri Festivala u sastavu Antonin Hadad, Eleonora Isunza Gutijerez i Marko Wolf, kao i, Anastasija Laukanen, Antoan Avinjon i Dragan Gmizić je odlučio da dodeli i tri specijalna priznanja: Priznanje za kreativni pristup dobio je Satjakam Duta iz Indije za film „Finding Beauty in Garbage“. Drugo specijalno priznanje za izuzetan uvid u život crvenih kengura ide u Nemačku, rediteljima Jensu Vestfalenu i Toralfu Grošpicu za film „Wild Australia – Desert of the Red Cangaroo“. Treće i poslednje specijalno priznanje ide Seli Rajt iz Sjedinjenih Američkih Država za izuzetan naučni pristup, za film „Mosquito Metamorphosis“.

Nagradu publike za najbolji dugometražni film festivala ponelo je ostvarenje „Veliki zeleni zid“, reditelja Džereda Skota.

Ovogodišnji festival je održan uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Deseti Green Fest

......

Osoba za kontakt:
Vladan Šćekić
064/2793335
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

.....

Natura Online (19.10.2019)