GOSTUJUĆA IZLOŽBA U GALERIJI PRIRODNJAČKOG MUZEJA U BEOGRADU

Čarobni svet fosila

pozivnica-web 

Izložba će biti otvorena do 14. decembra 2014. godine

Piše: Anita Radeta, saradnik Odeljenje za edukaciju, komunikaciju i marketing, Prirodnjački muzej, Beograd

Izložba "Čarobni svet fosila" rezultat je saradnje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Škole primenjene umetnosti i dizajna Zagreb. Autori izložbe su kustosi geolozi Geološko-paleontološkog odeljenja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Saradnja ove dve institucije započela je učeničkim radionicama povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja u periodu 2009-2012. godine, a rezultirala je izložbom u proleće 2013. godine.

Gostujuća izložba "Čarobni svet fosila" je rezultat umetničkog izražaja učenika Škole primenjene umetnosti i dizajna iz Zagreba, koji su bili inspirisani lepotom fosila za izradu umetničkih dela: grafike, crteža, nakita, skulptura vajanih u glini, drvetu, odlivaka u metalu, kao i drugih izraza.

katalog_za_ppt-38

Ovaj put fosile ne gledamo očima prirodnjaka, nego očima umetnika.

Jedinstveni i neponovljivi, kako po svom spoljašnjem obliku, tako i po zamršenim unutrašnjim  strukturama koji podsećaju na lavirinte, fosili pružaju velike mogućnosti za lični izražaj njihove interpretacije. Mladi umetnici su fosile amonita, riba, biljaka, trilobita, insekata, školjki i puževa doživeli na svoj način i izradili nesvakidašnje forme u kojima se prepliću nauka, umetnost i kreativnost.

Želja autora je da bogat i raznovrstan geološko-paleontološki fundus približe posetiocima a da ih ne opterećuju vremenom, mestom ili načinom nastanka fosila.

Pored umetničkih dela učenika, izložba će biti obogaćena originalnim fosilima iz depoa Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i uzorcima zbirki kenozojskih beskičmenjaka i fosilnih riba iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Mladi umetnici iz Zagreba su ovom izložbom učinili svet fosila čarobnim. Izložba je dobar primer povezivanja sveta nauke i sveta umetnosti i dizajna i može da podstakne nove ideje umetničkog stvaralaštva.

Izložba će biti otvorena do 14. decembra 2014. godine. Ulaz na izložbu je besplatan uz ulaznicu za Dino park.

Dobrodošli!

Osobe za kontakt:

dr Biljana Mitrović, 011 3442 147, 063/10 80 973

Aleksandra Savić, 011 3442 147, 063/ 10 11 949

Natura Online (15.11.2014)